.

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΥΡΩ-ΚΟΡΟΝΟ-ΟΜΟΛΟΓΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Ο...ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ !!!

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ SUDDEUTSCHE ZEITUNG ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΟ ΒΕΤΟ(ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΤΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ-ΟΜΟΛΟΓΟ)
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ αρνείται στις γειτονικές χώρες αυτό που κάνει η ίδια για τον εαυτό της» !!!
Αυτό δηλαδή που σχολιάζαμε κι εμείς όλες αυτές τις ημέρες...αφού θα ρίξει 1 τρις ευρώ για να στηρίξει την οικονομία της ενώ για τους άλλους(δήθεν εταίρους της) θέλει μνημόνια και ψίχουλα μέσω ESM !!!



Στουρνάρας: Ευρωομόλογο ή κίνδυνος νέας κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη

«Σήμα κινδύνου» για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ευρωζώνη, υπό το βάρος της πανδημίας του κορονοϊού, κρούει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας,Γιάννης Στουρνάρας.

«Η Ευρώπη κινδυνεύει με μια νέα κρίση χρέους, εάν οι κυβερνήσεις δεν στηρίξουν τη δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσω μιας κοινής δημοσιονομικής ‘απάντησης’, ώστε να στηριχθεί η οικονομία», δηλώνει στο Bloomberg, ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας εκφράζει την ανάγκη οι Ευρωπαίοι ηγέτες να σταματήσουν τις διαφωνίες και να προχωρήσουν σε μια «ισχυρή συμμαχία» στον αγώνα κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το Βloomberg, ο Γιάννης Στουρνάρας τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου. «Τώρα είναι η ώρα για κοινή δράση και αλληλεγγύη. Σκέψεις που αφορούν στον ηθικό κίνδυνο δεν πρέπει να καθορίζουν τις δράσεις μας τη δεδομένη στιγμή», τονίζει ο κ. Στουρνάρας.
ESM

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας τοποθετήθηκε και για το θέμα χρήσης κεφαλαίων του ESM. Όπως εξήγησε, ο ESM έχει έναν πολύ κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει, ωστόσο «η χορήγηση πιστωτικών γραμμών υπό όρους δεν είναι το απαραίτητο εργαλείο σε μια πανδημία».

«Η αμοιβαιοποίηση του χρέους αποτελεί την πιο κοινή δράση απέναντι σε έναν κοινό εχθρό», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού στους ισολογισμούς των τραπεζών θα επιδεινωθεί, αλλά και ότι θα αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια.


Το βέτο στο ευρωομόλογο ντροπιάζει τη Γερμανία

«Συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία μιλούν για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αρνούνται ωστόσο την ίδια στιγμή να εξετάσουν τα υπέρ και τα κατά ενός ευρωομολόγου. Θα βοηθούσε, ναι ή όχι; Η άρνηση αυτή είναι ντροπιαστική για τη Γερμανία», σχολιάζει η κεντρώα Süddeutsche Zeitung με τίτλο 'Ντροπιαστικό βέτο': «Η ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ αρνείται στις γειτονικές χώρες αυτό που κάνει η ίδια για τον εαυτό της. Καγκελάριος και υπ. Οικονομικών υπόσχονται ότι θα εξαντλήσουν όλα τα μέσα για την καταπολέμηση της κρίσης. Και ορθώς διότι έτσι αποκαθίσταται το κλίμα εμπιστοσύνης. Ό τι ισχύει όμως σε εθνικό θα έπρεπε να ισχύσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το όχι στα ευρωομόλογα δημιουργεί μια κοινωνία δύο τάξεων στην Ευρώπη: εκείνων που διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα και εκείνων που δεν την διαθέτουν».

Η εφημερίδα του Μονάχου συνεχίζει: «Σε περίπτωση έκδοσης 'κορoνο-ομολόγου' το μήνυμα θα είναι τόσο ισχυρό όσο εκείνο του 'whatever it takes' του τότε προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην ευρωκρίση. Υπάρχουν δύο επιχειρήματα υπέρ του ευρωομολόγου:Πρώτον, αποτρέπει τον κίνδυνο μια χώρα της ευρωζώνης να συνθλιβεί από τα χρέη. Δεύτερον, θα είναι ένα ομόλογο ορισμένης χρονικής διάρκειας και συγκεκριμένου όγκου. Τα αδύναμα κράτη θα επωφελούνταν από το αξιόχρεο της Γερμανίας. Το επιτόκιο του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου βρίσκεται σήμερα στο -0,47%. Το ευρωομολόγο θα είχε ωστόσο επιτόκιο με θετικό πρόσημο γύρω στο 0,2%. Για τη Γερμανία αυτό θα σήμαινε επιπλέον κόστος 900 εκ. ευρώ, αν το ευρωομολόγο είχε όγκο 500 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι μεγάλο. Ίσως το Βερολίνο θα μπορούσε να συνεχίσει την έκδοση εθνικών ομολόγων και να διοχετεύσει τα κέρδη από αυτό σε ένα ευρωπαϊκό ταμείο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού. Σε περίπτωση όμως που η Γερμανία επιμείνει στο όχι τότε δεν αποκλείεται οι υπόλοιπες χώρες να προχωρήσουν στην έκδοση ευρωομολόγου χωρίς το Βερολίνο με αποτέλεσμα να διχαστεί η ευρωζώνη».

ΠΗΓΗ
insider.gr (1),(2)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates