Από 10 εκατ ευρώ κρατική στήριξη ζητούν 6 ελληνικές εταιρείες
Στο κόκκινο έχουν βρεθεί οι αεροπορικές εταιρείες οι οποίες λόγω κορωνοϊού, μετρούν ζημιές εκατοντάσων εκατομμυρίων ευρώ και ζητούν κρατική στήριξη, καθώς πλέον η ρευστότητας τους εξαντλείται.
Χτες, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) απηύθυνε έκκληση για επείγουσα κρατική στήριξη στις αεροπορικές εταιρείες, προειδοποιώντας ότι 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις αερομεταφορές ανά το παγκόσμιο βρίσκονται υπό κίνδυνο λόγω της μείωσης των πτήσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Τα αεροπορικά ταξίδια παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 70% στις αρχές του δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με ηλεκτρονική συνέντευξη Τύπου της ΙΑΤΑ την Τρίτη, με τις ευρωπαϊκές πτήσεις να μειώνονται κατά 90%.
Χτες η Lufthansa ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις δραστηριότητες της θυγατρικής της Germanwings, εν μέρει λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Η γερμανική αεροπορική ανακοίνωσε επίσης ότι θα αποσύρει 18 αεροσκάφη από τον στόλο της και θα αποσύρει 11 Airbus Α320 από πτήσεις μικρών αποστάσεων.
Ορατό κίνδυνο χρεοκοπίας της low cost αεροπορικής εταιρείας Easyjet βλέπει ο μεγαλομέτοχός της κ. Στέλιος Χατζηιωάννου σε περίπτωση που δεν ακυρωθεί η σύμβαση για την προμήθεια πρόσθετων αεροπλάνων που έχει συνάψει με την Airbus.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηιωάννου, τα ταμειακά αποθέματα της EasyJet θα αρκέσουν μέχρι τον Αύγουστο κι αυτό είναι το καλό σενάριο.
Για το λόγο αυτό και με στόχο την προστασία της αξίας της εταιρείας αλλά και των μετόχων και ομολογιούχων της η EasyJet θα πρέπει να ακυρώσει την σύμβαση για προμήθεια 107 πρόσθετων αλλά «άχρηστων, δεδομένων των συνθηκών» αεροπλάνων από την Airbus, ύψους 4,5 δισ. στερλινών.
«Πρωταρχικό μέλημα θα πρέπει να είναι να ακυρωθεί η σύμβαση ύψους 4,5 δισ στερλινών μεταξύ της Easyjet και της Airbus για 107 επιπλέον άχρηστα αεροσκάφη.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η αξία της εταιρείας για όλους τους μετόχους και όλους τους ομολογιούχους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηιωάννου.
Επίσης η British Airways αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα αναστείλει την εργασία σε 36.000 υπαλλήλους, από προσωπικό πληρώματος, έως το προσωπικό εδάφους, μηχανικούς και κεντρικούς υπαλλήλους, εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού.
Κρατική στήριξη από 10 εκατ. ευρώ έκαστη ξητούν έξι ελληνικές αεροπορικές εταιρείες.
Πρόκεται για τις εταιρείες Air Mediterranean, Blue Bird, Ellinair, GainJet, Lumiwings, και Orange2Fl, οι οποίες σε επιστολή τους προς το Υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι η «ρευστότητα των αεροπορικών εταιρειών έχει πλέον εξαντληθεί.
Οι στόλοι τους έχουν καθηλωθεί, έχουν ακυρωθεί το σύνολο των κρατήσεων και των συμβολαίων τους, η επιβατική κίνηση έχει μηδενιστεί, τα έσοδα έχουν εντελώς εξανεμιστεί, ενώ τα έξοδα ενοικίασης αεροσκαφών, ασφάλιστρα, έξοδα συντήρησης αεροσκαφών, μισθοδοσίες, τέλη στάθμευσης και πολλά άλλα παραμένουν, με αποτέλεσμα εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, να αναμένονται τις επόμενες ημέρες μαζικές καταρρεύσεις των Ελληνικών Αεροπορικών Εταιρειών.
Ενδεικτικά κάθε αεροσκάφος που είναι καθηλωμένο στο έδαφος κοστίζει 10.000 – 15.000 ευρώ την ημέρα χωρίς τα μισθολογικά κόστη».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου