.

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

"ΚΑΡΦΙΑ" ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ. ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΥΦΕΣΗ 15% !!!




Η επικεφαλής της ΕΚΤ επέκρινε τους Ευρωπαίους ηγέτες, τονίζοντας ότι κάνουν πολύ λίγα, πολύ αργά, ενώ η Ευρώπη απειλείται από μεγάλη ύφεση.

Η Κριστίν Λαγκάρντ άσκησε σκληρή κριτική στους Ευρωπαίους ηγέτες στην τοποθέτηση της στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, αναφέροντας πως έχουν κάνει πολύ λίγα και έχουν καθυστερήσει να δράσουν απέναντι στην κρίση που έχει ξεσπάσει από την πανδημία του κορονοϊού, με την επικεφαλής της ΕΚΤ να προειδοποιεί για ύφεση μέχρι και 15%.

Στόχος της σημερινής(σ.σ. χθες) Συνόδου Κορυφής, είναι οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες να συμφωνήσουν στο να χρησιμοποιήσουν τον κοινό τους προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-27 για να βοηθήσουν να τονωθεί η ανάπτυξη. Αναμένεται επίσης να εγκρίνουν μέτρα άμεσης βοήθειας ύψους 500 δισ. ευρώ που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιούνιο.

Χαμηλά, ωστόσο, βρίσκεται ο πήχης των προσδοκιών για επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το πώς ακριβώς θα χρηματοδοτήσουν την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες στους κόλπους της Ένωσης.

Πλούσιες, δημοσιονομικά συντηρητικές χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ολλανδία έχουν απορρίψει τα αιτήματα από τις νότιες χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες - με επικεφαλής την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία- να εκδοθούν κοινά «κορονο-ομόλογα» για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αντ’ αυτού προτείνει έναν συμβιβασμό που προβλέπει ότι η Κομισιόν θα διοχετεύσει έως 1,5 τρισ. ευρώ στην οικονομία αντλώντας κεφάλαια με ενέχυρο τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα λάβει μέρος στη σύνοδο, σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με αφορμή τη σημερινή σύνοδο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζήτησε με τον κ. Μισέλ τις διεργασίες εντός της ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. 

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates