.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

ΠΑΓΩΣΕ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ !!! ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΤΟΥ SSM ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ & ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟΝ ΤΣΙΟΔΡΑ !!!


Η Κομισιόν πάγωσε το Σύμφωνο Σταθερότητας - Ελεύθερες οι κυβερνήσεις να λάβουν όσα μέτρα στήριξης χρειαστεί

Της Δήμητρας Καδδά

Η Κομισιόν ενεργοποίησε το υπέρτατο δημοσιονομικό "όπλο" που έχει στα χέρια της, τη ρήτρα "γενικής διαφυγής", δηλαδή ουσιαστικά το "πάγωμα" του συμφώνου σταθερότητας.

Αποτελεί ουσιαστικά το πιο ισχυρό εργαλείο της δημοσιονομικής πολιτικής. Όλα τα κράτη μέλη - και η Ελλάδα - μπορούν, χωρίς περιορισμούς, όσο μαίνεται η κρίση, να λαμβάνουν μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αιτία είναι η παρουσία ειδικών συνθηκών λόγω του κορονοϊού. Δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Δηλαδή μια χώρα μπορεί να ξεπεράσει το όριο για έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ (σ.σ. ο στόχος βάσει των δημοσιονομικών κανόνων που ισχύει για όλα τα κράτη και με άλλα κριτήρια ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα) χωρίς να έχει κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ενεργοποιήθηκε η 1η ρήτρα εκτάκτων συνθηκών που επέτρεπε δαπάνες σε συγκεκριμένους τομείς μετά από έγκριση της Κομισιόν. Σήμερα, ακολούθησε και αυτή η ευρύτερη κίνηση δημοσιονομικής ελευθερίας.

Την κίνηση ανακοίνωσε με δήλωσή της η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

"Δεσμευτήκαμε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε τους Ευρωπαίους και τις εταιρείες εν μέσω αυτής της κρίσης και σήμερα το πράττουμε", δήλωσε.

Η Ρήτρα Γενικής Διαφυγής ή "General escape clause" αναστέλει τη δημοσιονομική προσαρμογή που συνιστά το Συμβούλιο στα κράτη μέλη "σε περίπτωση σοβαρής οικονομικής ύφεσης για τη ζώνη του ευρώ ή την ΕΕ στο σύνολό της". Για την εν λόγω πρόθεση είχε γράψει εγκαίρως το Capital.gr.

Το Eurogroup είχε καλωσορίσει την προηγούμενη Δευτέρα την εν λόγω ρήτρα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup, "καλωσορίζουμε την ετοιμότητα της Επιτροπής για την ενεργοποίησή της "General escape clause” η οποία επιτρέπει επιπλέον μέτρα επεκτατικής πολιτικής” διατηρώντας βεβαίως τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Τη ρήτρα την είχε προτείνει η Κομισιόν μία εβδομάδα πιο πριν στο πλαίσιο του πακέτου τόνωσης της Οικονομίας της ΕΕ.

ΠΗΓΗ
https://www.capital.gr/diethni/3439411/i-komision-pagose-to-sumfono-statherotitas-eleutheres-oi-kuberniseis-na-laboun-osa-metra-stirixis-xreiastei

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates