.

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ-ΣΧΕΔΙΟ "ΗΡΑΚΛΗΣ": ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΤΟ "ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΡΙΣΚΟ" !!!

ΠΑΡΑΤΑΥΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΓΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑ Ή ΕΝΗΜΕΡΑ ΔΑΝΕΙΑ
Αντιθέτως, ακόμη και εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, συνεχίζουν να κυνηγούν τους δανειολήπτες με την ανοχή της Πολιτείας !!!


Τι γράφει το capital.gr: 

Κεφάλαια της τάξεως του 1,5 – 2 δισ. ευρώ που θα υποχρεώνονταν να βάλουν στην άκρη με το "καλημέρα" του "Ηρακλή" για να προχωρήσουν τις τιτλοποιήσεις και να μειώσουν δραστικά το απόθεμα των κόκκινων δανείων τους, εξοικονομούν οι τράπεζες με τη χορήγηση του μηδενικού RWA για τους senior τίτλους των τιτλοποιήσεων. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος απαλλάσσεται από την απειλή κολοσσιαίας επιβάρυνσης, ισόποσης με το ύψος των κρατικών εγγυήσεων, ύψους 12 δισ. ευρώ, που θα συνοδεύουν τους senior τίτλους των τραπεζών.

Τα οφέλη της απόφασης αυτής είναι τεράστια για τράπεζες και Ελληνικό Δημόσιο. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι στην καλύτερη περίπτωση, η Alpha Bank γλυτώνει κεφάλαια 650 – 700 εκατ. ευρώ για την τιτλοποίηση Galaxy που ετοιμάζει. Το κεφαλαιακό κόστος που θα είχαν οι τράπεζες για να μπορέσουν να προχωρήσουν τις τιτλοποιήσεις μέσω "Ηρακλή" υπολογίζεται ότι θα προσέγγιζε τα 2 δις. ευρώ. Πλέον, οι τράπεζες δεν υποχρεούνται να βάλουν στην άκρη αυτά τα πρόσθετα κεφάλαια, καθώς οι τίτλοι υψηλής διαβάθμισης, τους οποίους θα διακρατήσουν στο ενεργητικό τους από τις τιτλοποιήσεις, θα θεωρούνται μηδενικού ρίσκου και δεν θα απαιτούν σχηματισμό πρόσθετων κεφαλαίων.

Όλη η σκληρή διαπραγμάτευση του Υπουργείου Οικονομικών πέρασε μέσα από τη μεσαία γραφειοκρατία και τους νομικούς κύκλους της Κομισιόν, οι οποίοι όρθωναν "τοίχο" στο σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, παρά την άριστη συνεργασία αυτής με τον SSM και το κοινό ζητούμενο για τις τιτλοποιήσεις των τραπεζών. Ο λόγος της άρνησης των νομικών υπηρεσιών της Κομισιόν στηριζόταν στην έλλειψη επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας και στη διατύπωση του κανονισμού CRR περί κεφαλαιακής επάρκειας. Ο κανονισμός αυτός που θεσπίστηκε το 1987 και προέβλεπε ότι οι τίτλοι κυρίαρχου κράτους έχουν μηδενικό ρίσκο, δέχτηκε στη συνέχεια προσθήκες για πρόσθετους κανονισμούς κεφαλαιακής επάρκειας στους κανόνες για τις τιτλοποιήσεις. Εν προκειμένω, σε περίπτωση έλλειψης επενδυτικής βαθμίδας, απαιτούνταν η καταβολή πρόσθετων εγγυήσεων με τη μορφή cash collateral, προκειμένου να καλυφθεί ο κίνδυνος (δηλ. οι εγγυήσεις μετρητών θα ενεργοποιούνταν) σε περίπτωση κατάπτωσης των κρατικών εγγυήσεων.

Στην πράξη αυτό θα σήμαινε, ότι μετρητά 12 δισ. ευρώ (που θα επιβάρυναν το κρατικό χρέος) θα έπρεπε να δεσμευτούν για να καλύψουν τις εγγυήσεις των 12 δισ. ευρώ που θα παρείχε το Ελληνικό Δημόσιο στις τράπεζες.

Ακόμη και στην περίπτωση που οι πρόσθετες εγγυήσεις καταβάλλονταν μέσω ομολόγων τα οποία θα έδιναν οι τράπεζες στην ΕΚΤ, το κόστος θα ήταν τεράστιο, δεδομένου ότι με το haircut που επιβάλλει η ΕΚΤ στην αποδοχή κρατικών ομολόγων, οι τράπεζες θα έπρεπε να καταθέσουν ομόλογα για το 120% του 100% των εγγυήσεων που θα αφορούσαν.

Το τελικό νόημα από τη νομική διατύπωση του κανονισμού CRR ήταν, δηλαδή, ότι οι εγγυήσεις κυρίαρχου κράτους της Ε.Ε. δεν αναγνωρίζονταν και έπρεπε να δοθούν περαιτέρω, ισόποσες εγγυήσεις επ΄ αυτών! Προφανώς, το θέμα δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα που το ανακίνησε ενόψει των τιτλοποιήσεων του "Ηρακλή", αλλά όλη την Ευρώπη.

Με την απόφαση της Κομισιόν και την έγκριση του SSM, ανοίγει πλέον, χωρίς νομικά εμπόδια, το πεδίο των μαζικών τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων και δίνεται από τις ευρωπαϊκές αρχές στον "Ηρακλή" μία ακόμη ψήφος εμπιστοσύνης για να μπορέσει να προχωρήσει, αντί να "παραλύσει" εν μέσω των συνθηκών κρίσης λόγω κορονοϊού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ


«Όχι» τραπεζών για διευκολύνσεις σε νοικοκυριά-οφειλέτες


Αρνούνται οι τράπεζες να προχωρήσουν σε αναστολή της καταβολής των δόσεων των δανείων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και περιορίζονται μόνο σε ημίμετρα και με αυστηρά κριτήρια.

Την ώρα που τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προχωρούν σε αναβολές πληρωμής φόρων και εισφορών, οι τράπεζες δεν ακολουθούν την ίδια γραμμή ώστε να ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την ύφεση που φέρνει η φονική πανδημία.

Η άρνηση των τραπεζών διατυπώθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν οι επικεφαλής των πιστωτικών ιδρυμάτων με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα την προηγούμενη εβδομάδα και την επανέλαβαν χθες στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες από την πλευρά τους ξεκαθάρισαν ότι δεν προτίθενται να προβούν σε γενική αναστολή πληρωμής των δόσεων των δανείων, για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Θα προχωρήσουν μόνο σε εξειδικευμένες ρυθμίσεις και μόνο για επιχειρήσεις, όπως διαμήνυσαν.

Αυτό σημαίνει ότι μένουν έξω των όποιων ρυθμίσεων, τα νοικοκυριά τα οποία έχουν στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια και τα οποία θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα αποπληρωμής τους, για συγκεκριμένους λόγους.

Όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, αρκετοί εξ αυτών είναι παύση εργασίας, μέχρι να δούν οι ειδικοί πώς θα εξελιχθεί η επιδημία στη χώρα. Στο διάστημα αυτό, το πιθανότερο είναι να μην πληρώνονται και οι αποδοχές τους δεν πρόκειται να καλυφθούν από το όποιο επίδομα, καθώς αυτοί που πλήττονται είναι πάνω από 1.000.000.

Επίσης στη χώρα έρχεται ύφεση, η οποία θα επηρεάσει το σύνολο των εργαζομένων και των φορολογουμένων, οι οποίοι δύσκολα θα μπορούν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα φορολογικές, ασφαλιστικές και τραπεζικές υποχρεώσεις.

Κι όμως, στην προοπτική αυτή, οι τράπεζες δεν προτίθενται να προβούν σε καμία διευκόλυνση για τα φυσικά πρόσωπα, ρισκάροντας με τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, αφού οι περισσότεροι, δεν θα μπορούν να αποπληρώνουν τα δάνεια.

Ποια μέτρα δέχονται οι τράπεζες


Όπως ξεκαθάρισαν στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, τα μέτρα που εξετάζονται αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις και είναι:
  • Η διευκόλυνση της πληρωμής των δανείων με την πληρωμή μόνο τόκων και όχι κεφαλαίου για ένα εξάμηνο.
  • Τα χρεολύσια των έξι μηνών που δεν θα πληρωθούν, θα κεφαλαιοποιηθούν και θα αυξηθεί ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου.
  • Θα αφορά μόνο επιχειρήσεις που ήταν ενήμερες στις 31-12-2019.
  • Η χορήγηση νέας ρευστότητας με ευνοϊκούς και ευέλικτους όρους.
  • Οι ρυθμίσεις θα είναι κατά εταιρεία και όχι γενικού χαρακτήρα, ούτε καν για κάθε κλάδο. Δηλαδή, δεν θα γίνει τετράμηνο πάγωμα της αποπληρωμής κεφαλαίου π.χ. για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά θα εξεταστεί ξεχωριστά, η περίπτωση κάθε εταιρείας, αν πρέπει να της παρασχεθεί διευκόλυνση ή όχι.

Πρώτη κατοικία

Σε ότι αφορά στην προστασία της 1ης κατοικίας, η οποία λήγει στις 30 Απριλίου, η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των θεσμών προκειμένου να παρατείνει την περίοδο προστασίας.

Οι τράπεζες αντιδρούν καθώς, όπως υποστηρίζουν έχουν καταρτίσει τα πλάνα τους, με δεδομένο ότι θα λήξει η προστασία και θα διευκολύνονται οι πλειστηριασμοί και άρα και οι πιέσεις στα νοικοκυριά με κόκκινα στεγαστικά δάνεια.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates