Τι μεταδίδει το sofokleousin.gr:
Την 1η Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους εργαζόμενους, για το επίδομα των 800 ευρώ, ενώ με προβλήματα και… γκρίνιες ξεκίνησε η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τις επιχειρήσεις.
Ειδικά σε ότι αφορά στους εργαζόμενους, υπάρχουν τεράστια κενά, αναφορικά με τις κατηγορίες που θα λάβουν το επίδομα και σε εκείνους που αποκλείονται.
Παράδειγμα, επιχείρηση που δεν ανήκει σε καμία από τις περιπτώσεις, δηλαδή ούτε έκλεισε αναγκαστικά ούτε είναι στους ΚΑΔ που πλήττονται και ενισχύεται, εάν έχει απολύσει προσωπικό από 01/03 έως 20/03, δεν είναι σαφές, εάν το προσωπικό που απολύθηκε, μπορεί να λάβει την αποζημίωση.
Επίσης οι εργαζόμενοι που εργάζονται μεν στις επιχειρήσεις που καλύπτονται από τα μέτρα, αλλά είναι ήδη ασθενείς, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις εγκύους και τις γυναίκες που είναι σε άδεια λόγω λοχείας.
Όλα αυτά αναμένεται να διευκρινιστούν στις επόμενες μέρες, αλλά υπάρχουν πλήθος περιπτώσεων εργαζόμενων, που είναι στο όριο της ένταξης ή της απόρριψης από το επίδομα των 800 ευρώ.
Σε δεινή θέση βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις που διαπιστώνουν ότι δεν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο, παρά το γεγονός ότι πληρούν τις προϋποθέσεις καθώς έχουν αναστείλει την παραγωγική τους λειτουργία.
Η λύση της χρήσης των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας φαίνεται ότι παρουσιάζει πολλά προβλήματα, προκαλώντας σειρά παραπόνων από επαγγελματικούς φορείς που συνοδεύονται από αιτήματα για άμεση ένταξη στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την περίοδο Μαρτίου - Απριλίου. Ακόμα και η χθεσινή συμπληρωματική λίστα με την ένταξη ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας (υπό προϋποθέσεις) είναι ελλιπής, ενώ κενά καταγράφονται και στους κύριους ΚΑΔ όπου πολλές επιχειρήσεις μένουν εκτός.
Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα επιχείρησης κουλουροποιίας στη Θεσσαλονίκη, η οποία τροφοδοτεί με τα προϊόντα της καφετέριες και φούρνους και έχει τον ίδιο ΚΑΔ με τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων. Η μικρή επιχείρηση αναγκάστηκε να αναστείλει τις δραστηριότητές της και εφόσον (καθώς είναι κλειστές οι καφετέριες) δεν ενταχθεί στα μέτρα στήριξης θα μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, καθώς ο τζίρος της είναι μηδενικός.
Από την άλλη πλευρά, πολλές επιχειρήσεις έχουν εντονότερη δραστηριότητα στους δευτερεύοντες ΚΑΔ, διατηρώντας ωστόσο τους κύριους ΚΑΔ παρά το γεγονός ότι σε αυτούς έχουν μηδενικό τζίρο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα γενικευμένο μπάχαλο σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία επιχειρήσεις και εργαζόμενοι χρειάζονται τη στήριξη του κράτους.
Το οικονομικό επιτελείο συνιστά υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα που θα ενταχθεί σχεδόν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα περίπου 900.000 επιχειρήσεις. Ωστόσο, το ζητούμενο για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν την ομπρέλα του κράτους, είναι να καταφέρουν να λάβουν την έκτακτη αποζημίωση των μηνών Μαρτίου και Απριλίου οι εργαζόμενοί τους και να ανασταλούν οι φορολογικές τους υποχρεώσεις.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου