.

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

"ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ": ΟΥΤΕ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΝ !!!



Του Δημήτρη Κυριακόπουλου

Από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα εκφράστηκε στη δημόσια σφαίρα η καινοφανής άποψη ότι οι τράπεζες πλήρωσαν το «μάρμαρο» της οικονομικής κρίσης.

Μέχρι χθες ούτε οι ίδιοι οι τραπεζίτες δεν τολμούσαν να μιλήσουν για το …δράμα των τραπεζών. Και δεν το έκαναν γιατί γνωρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες διασώθηκαν, μέσω τριών ανακεφαλαιοποιήσεων, με δεκάδες δισεκατομμύρια, στις πλάτες των γονατισμένων από τα μνημόνια πολιτών. Επιπλέον, ξέρουν ότι τα δικά τους εισοδήματά διατηρήθηκαν στα δυσθεώρητα, για τον μέσο Έλληνα, επίπεδα προ του 2010, αν δεν αυξήθηκαν κιόλας. Εν αντιθέσει με εκείνα της συντριπτικής πλειονότητας των μη προνομιούχων πολιτών, που υπέστησαν δραματικές περικοπές, μέσα στη χειρότερη οικονομική κρίση, που πέρασε η χώρα.

Οι τραπεζίτες γνωρίζουν ακόμα ότι οι παλιοί μεγαλομέτοχοι των τραπεζών δεν ζημιώθηκαν, βρήκαν τις άκρες τους, με τη βοήθεια και των κυβερνώντων. Μόνο κάποιες δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι μικρομέτοχοι καταστράφηκαν, όπως αυτοί του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οι οποίοι είδαν τις οικονομίες τους να εξανεμίζονται, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά αποφάσισε εν μία νυκτί στις αρχές του 2013 να κλείσει το υγιές, ιστορικό τραπεζικό ίδρυμα.

Και καλά έπραξαν οι τραπεζίτες να μην προκαλούν την κοινή γνώμη και να περιορίζουν τις συζητήσεις για το τι τράβηξαν (;) κατά τη δεκαετία των μνημονίων στους κύκλους τους. Το παράδοξο είναι ό,τι η πρόκληση προήλθε από κορυφαίο παράγοντα της κυβέρνησης, που εξελέγη υποτίθεται, για να υποστηρίζει τα συμφέροντα των πολιτών και όχι των τραπεζών.

Πάντως, στην ίδια συνέντευξη ο Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε και κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό για τον κοσμάκη. Ούτε λίγο, ούτε πολύ χαρακτήρισε μπαταχτσήδες (στρατηγικούς κακοπληρωτές κατά τον τραπεζικό όρο) τους μισούς από τους «κόκκινους» δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη. Κι αν αυτή είναι η άποψή του για τους πιο ευάλωτους οικονομικά, που βρήκαν προστασία στον ν. Κατσέλη, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς τι πιστεύει και για τους υπόλοιπους οφειλέτες.

Είναι φανερό, ότι με τέτοιου είδους δηλώσεις, όπως και με εκείνη του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη ότι είναι επιζήμια η γενικευμένη προστασία της Ά κατοικίας, λες και τέθηκε ποτέ θέμα προστασίας ακόμα και των πολυτελών κατοικιών, η κυβέρνηση καλλιεργεί το έδαφος για το επικείμενο μπαράζ πλειστηριασμών.

Το δίπτυχο: Πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές-αναγκαίοι οι εκτεταμένοι πλειστηριασμοί, ώστε οι τράπεζες να δώσουν δάνεια μετά, αποτελεί την κυβερνητική αιτιολογική βάση των επικείμενων δεινών, για εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Προφανώς για την κυβέρνηση είναι «ψιλά γράμματα» ο βασικός λόγος που τα έχει φέρει σε δραματικό αδιέξοδο, δηλαδή τα μνημόνια. Άλλωστε, έχουμε επανέλθει στην ανάπτυξη και την κανονικότητα, όπως διατυμπανίζουν τα φιλοκυβερνητικά media. Έ ας είναι κανονικότητα με ανθρώπινα δράματα…

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates