.

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

ΣΧΕΔΙΟ ΗΡΑΚΛΗΣ: ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για τους πολλούς Δανειολήπτες !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html




Στη Βουλή ο "Ηρακλής", στο επίκεντρο οι εταιρείες διαχείρισης


Πρωταγωνιστικός στη σημερινή παρουσίαση θα είναι ο ρόλος των Εταιρειών Διαχείρισης, καθώς το βασικό ζητούμενο από τους εκπροσώπους της Βουλής είναι οι επιπτώσεις που θα έχει στους δανειολήπτες η διαχείριση των δανείων, τα οποία πλέον φεύγουν από τις τράπεζες είτε με την πώλησή τους σε funds είτε με την ανάθεσή τους σε servicers προς διαχείριση είτε ενόψει των τιτλοποιήσεων του "Ηρακλή".

Το ζήτημα της διαχείρισης των δανείων είναι καίριας σημασίας και για την κυβέρνηση. Η λειτουργία των ανεξάρτητων διαχειριστών που θα αναλάβουν τη διαχείριση των τιτλοποιήσεων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την επιτυχία του "Ηρακλή". Η επιτυχής λειτουργία των διαχειριστών θα διασφαλίζει ότι το SPV που θα εκδίδει και θα διαθέτει τους τίτλους των NPLs θα πληρώνεται από τις ροές που θα παράγουν οι servicers, προκειμένου, με τη σειρά του, το SPV να πληρώνει τις προμήθειες στο Δημόσιο και να διασφαλίζεται ότι δεν θα καταπέσει καμία κρατική εγγύηση.

Για το σκοπό αυτό, ο νόμος με τον οποίο θεσπίστηκε ο "Ηρακλής" προβλέπει αυστηρές ποινές για την περίπτωση ελλειμματικής απόδοσης των εταιριών διαχείρισης.

Ειδικότερα, εφόσον κατά την ημερομηνία καταβολής τόκων των mezzanine ομολογιών, οι καθαρές εισπράξεις από την έναρξη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου υπολείπονται κατά 20% ή περισσότερο των καθαρών εισπράξεων που έχουν προϋπολογισθεί, θα αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του 20% της αμοιβής του διαχειριστή.

Ο διαχειριστής θα μπορεί να αντικαθίσταται σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του Δημοσίου υπό την προϋπόθεση ότι για δύο διαδοχικές περιόδους εκτοκισμού, οι συνολικές καθαρές εισπράξεις από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των τιτλοποιημένων απαιτήσεων υπολείπονται κατά ποσοστό τουλάχιστον 30% του συνολικού ποσού καθαρών εισπράξεων που είχε προϋπολογιστεί.

Σημειώνεται ότι την λειτουργία των εταιριών διαχείρισης θα επιβλέπει πολύ στενά ειδική ομάδα παρακολούθησης που θα συναπαρτίζουν ο ΟΔΔΗΧ, το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος. Η τελευταία, άλλωστε, είναι και εκείνη που αδειοδοτεί και εποπτεύει τις εταιρίες διαχείρισης. 

Ζαββός: Οι διαχειριστές θα δώσουν λύσεις στα κόκκινα δάνεια

Το σχέδιο Ηρακλής έχει την ψήφο εμπιστοσύνης όλων των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους, τόνισε ο Γιώργος Ζαββός μιλώντας στη Βουλή για το θέμα, τονίζοντας ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν.

Από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι ειδική επιτροπή θα παρακολουθεί βήμα προς βήμα την διαδικασία τιτλοποίησης και θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει προτάσεις επί του θέματος. «Το Δημόσιο πρέπει να ξέρει τι γίνεται γιατί έχει δώσει την εγγύησή του», συμπλήρωσε.

Η τιτλοποίηση μεταφέρει τα κόκκινα δάνεια σε όχημα ειδικού σκοπού και η διαχείρισή τους ανατίθεται σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις. «Το σημαντικό και κρίσιμο θέμα είναι αν και πως αυτή η διαχειριστές θα έχουν τη δυνατότητα ευχερέστερων ρυθμίσεων σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια. Στο παρελθόν υπήρξαν δυστοκίες από τις τράπεζες στο να κάνουν αναδιαρθρώσεις δανείων, είτε από φόβο των τραπεζικών υπαλλήλων, είτε λόγω του κεφαλαιακού κόστους».

Ο διαχειριστής έχει ευελιξία λύσεων, εκτίμησε ο Γ. Ζαββός, και όπως δήλωσε έχει ίδιο όφελος να επιδιώξει συναινετικές λύσεις γιατί μια ρευστοποίηση είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα. «Εχει κάθε συμφέρον να προσεγγίσει τον δανειολήπτη με διάθεση λύσης», τόνισε, θυμίζοντας ότι οι εταιρείες διαχείρισης έχουν και την τεχνογνωσία όσο και τους πόρους.

Ο Ηρακλής δεν απαγορεύει στις τράπεζες να μεταβιβάσουν εξυπηρετούμενα δάνεια στην τιτλοποίηση, θύμισε ο υπουργός αλλά εκτίμησε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις.

ΠΗΓΕΣ

Αφού διαβάσεις αυτά, διάβασε κι αυτά που δεν σου λένε:


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates