.

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΩΣ 1.000.000€ ΣΤΟΥΣ ΟΡΚΩΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ !!!




Τομή στη λειτουργία των ορκωτών ελεγκτών θα αποτελέσει το νέο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά το οποίο υφίσταται τις τελευταίες διορθώσεις πριν σταλεί προς διαβούλευση στους φορείς κάτι που θα γίνει τις αμέσως προσεχείς ημέρες.


Αναμένεται οι ορκωτοί να βαρύνονται με μεγάλες ευθύνες σε περίπτωση που δεν επιτελούν στο ακέραιο το έργο τους ενώ αναμένεται να είναι και βαριές οι καμπάνες που θα τους επιβάλλονται.

Η αρμόδια νομοθετική επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών παρακολουθεί όλα όσα ισχύουν στο εξωτερικό για τον τρόπο λειτουργίας, δράσης αλλά και για τα λάθη των ορκωτών ελεγκτών και πως αυτά αντιμετωπίζονται από τους ίδιους και από την πολιτεία.

Η συγκεκριμένη επιτροπή πραγματοποιεί μια καταγραφή του τι ισχύει έξω, τι ισχύει εδώ, τι διορθώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Μεγάλη διαφοροποίηση θα υπάρξει σε ότι αφορά τα πρόστιμα των ορκωτών σε περιπτώσεις που αποδειχθούν ηθελημένες παραβλέψεις στους ισολογισμούς των εισηγμένων επιχειρήσεων μετά από κρίσιμες περιπτώσεις όπως αυτές της Folli Follie που η αγορά δεν προειδοποιήθηκε εγκαίρως.


Σύμφωνα με έγκυρες πηγές τα πρόστιμα θα ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και θα ανέρχονται μέχρι του ποσού του ενός εκατομμυρίου ευρώ για πολύ βαριές παραβάσεις.

Το σχέδιο νόμου θα είναι πιο κοντά σε ότι γνωρίζουν απ' έξω οι πολυεθνικές εταιρίες συμβούλων που διατηρούν και departement ορκωτών ελεγκτών ενώ θα προβλέπονται μεγάλα και αυστηρά σινικά τείχη μεταξύ των διαφόρων ελεγκτικών δραστηριοτήτων των ελεγκτικών εταιριών.

Εκτιμάται πως το πιο αυστηρό νομοσχέδιο ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις ευθύνες και τα πρόστιμα των ορκωτών θα οδηγήσει και σε μια αύξηση του επιπέδου των τιμών των παρεχομένων υπηρεσιών ενώ κάποιοι ορκωτοί ελεγκτές δεν διστάζουν να επισημάνουν πως από την εξέλιξη αυτή θα βοηθηθούν περισσότερο οι πολυεθνικές που μπορούν να σταθεροποιήσουν τα κόστη τους παρά τις αυξημένες απαιτήσεις.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να σημειωθεί πως σημαντικά "ανοίγουν" οι εργασίες των ορκωτών ελεγκτών που φιλοδοξούν να παίξουν κύριο λόγο στην αγορά της κεφαλαιοποίηση των χρεών που θα αναπτυχθεί με τον Ηρακλή έστω και εάν αυτή καθυστερήσει.

Το αντικείμενο των ορκωτών ελεγκτών δείχνει να είναι το πιο φλέγον μαζί με εκείνο που αφορά στις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών όπως επίσης και των ελεγκτικών επιτροπών των εταιριών . Και για τα δύο αυτά θεσμικά όργανα θα επιζητούνται ειδικές δεξιότητες οι οποίες και τελικώς θα ελέγχονται.στα στελέχη τα οποία μετέχουν.

Το νομοσχέδιο μόλις ετοιμαστεί θα περάσει τη διαβούλευση των φορέων και στη συνέχεια θα οδεύσει προς ψήφιση στη Βουλή.

Αναμένεται πως θα είναι έτοιμο μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα και θα φέρει τα πάνω κάτω σε θέματα αξιοπιστίας σε ότι αφορά την Κεφαλαιαγορά.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates