.

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

ΕΕ: XANEI 170 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ !!!




Πληρώνουν λιγότερους φόρους από τους υπαλλήλους τους....

Πολυεθνικές επιχειρήσεις με έσοδα δισεκατομμυρίων πληρώνουν λιγότερους φόρους από τους υπαλλήλους τους. Μια μελέτη που παρουσιάστηκε από το Οικονομικό Ινστιτούτο Πολωνίας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός αυτό ακριβώς δείχνει: Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάνουν 170 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως επειδή οι επιχειρήσεις και οι πλούσιοι καταφέρνουν να μην πληρώνουν φόρους – κάτι που το φόρουμ φυσικά γνωρίζει, αφού… είναι οι ίδιοι αυτές οι επιχειρήσεις!

Το συνολικό έλλειμμα των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στα ύψη και, παρ’ όλα αυτά, υπολείπεται κατά 56 δισεκατομμύρια ευρώ από το ποσό στο οποίο υπολογίζεται η φοροαποφυγή. Την ίδια ώρα, η Ευρώπη ετοιμάζεται να επενδύσει δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής!

Τα αποτελέσματα της μελέτης του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής της Πολωνίας, που παρουσιάστηκε στο Νταβός, είναι σοκαριστικά:

  • 60 δισ. ευρώ από τα συνολικά- 170 δισ. ευρώ χάνονται επειδή γίνονται εικονικές μεταφορές και μεταβιβάσεις.
  • 46 δισ. ευρώ χάνονται εξαιτίας της μεταφοράς πλούτου σε φορολογικούς παραδείσους
  • 64 δισ. ευρώ χάνονται λόγω αποφυγής πληρωμής ΦΠΑ μέσω τριγωνικών συναλλαγών.

Και, φυσικά, η κατάσταση όσο πάει επιδεινώνεται. Η φορολόγηση των εσόδων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει πέσει -κατά μέσο όρο- από το 24% το 2000 στο 16% το 2017. Παράλληλα, μόνο έξι χώρες επωφελούνται από την φοροαποφυγή: το Βέλγιο, η Κύπρος, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Ολλανδία.

Μια κοινή μέθοδος φοροαποφυγής είναι η μεταφορά, με κάποιον τρόπο, των εταιρικών κερδών σε φορολογικούς παραδείσους. Αυτό σημαίνει το εξής: Ακόμα και αν μια χώρα έχει, για παράδειγμα, έδρα και δραστηριοποιείται στη Γερμανία, μπορεί να μεταφέρει τα κέρδη της αλλού και να τύχει χαμηλότερης φορολόγησης.

Για να γίνει αυτό, ιδρύονται θυγατρικές σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Οι θυγατρικές επιβαρύνουν τις μητρικές «προσφέροντας» υπερτιμημένες υπηρεσίες (π.χ. αμοιβές για «άδειες», συμβουλευτική, πνευματικά δικαιώματα για παροχή τεχνογνωσίας, προμήθειες πρώτων υλών κ.λπ.), με αποτέλεσμα τα κέρδη των μητρικών να μειώνονται, αφού τα αντλούν οι θυγατρικές. Έτσι, τα κράτη χάνουν δισεκατομμύρια ευρώ. Και, φυσικά, όλο αυτό γίνεται με τη βοήθεια εξειδικευμένων εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Και φυσικά όλο αυτό, είναι εν γνώση και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που ενθαρρύνει τέτοιες υπόγειες διαδρομές και μετά κάθεται αναπαυτικά κι απολαμβάνει τα αποτελέσματα σε μια “μελέτη”.

Η υποκρισία εξάλλου, είναι παγκοσμίως αφορολόγητη!


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates