.

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

FORBES: ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ !!! ΠΩΣ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΓΚΟΣΝ ΓΛΙΤΩΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ !!!





Το βράδυ της 29ης Δεκεμβρίου, ο πλούσιος πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Nissan, Κάρλος Γκοσν πραγματοποίησε μια τολμηρή απόδραση. Εν βρισκόταν σε κατ 'οίκον κράτηση στην Ιαπωνία, φέρεται να κρύφτηκε σε μια θήκη, που χρησιμοποιείται κανονικά για ηχητικό εξοπλισμό, και να διέφυγε μέσω ιδιωτικού αεροπλάνου με προορισμό τη Βηρυτό στο Λίβανο.

 Ο Γκοσν δεν είναι δισεκατομμυριούχος - η αξία του υπολογίζεται περίπου σε 100 εκατ. δολάρια - αλλά η βούλησή του για ελευθερία θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο μερικοί δισεκατομμυριούχοι και πρώην δισεκατομμυριούχοι έγιναν εγκληματίες, μετατράπηκαν σε φυγάδες και κυρίως κατάφεραν να τη γλυτώσουν.

Marc Rich

Υπόβαθρο: Γεννήθηκε στην Αντβέρπη και μεγάλωσε στη Φιλαδέλφεια και τη Νέα Υόρκη. Ο Rich αποχώρησε από το NYU για μια δουλειά στο τμήμα της εμπορικής εταιρείας Philipp Brothers, που ασχολούνταν με τη διαχείριση της αλληλογραφίας το 1954. Έφυγε 19 χρόνια αργότερα απογοητευμένος λόγω ενός απλήρωτου μπόνους ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων για να ξεκινήσει τη δική του εμπορική εταιρεία, την οποία, φυσικά, ονόμασε Marc Rich & Co. Πρωτοεμφανίστηκε στη λίστα του Forbes 400 το 1982, με την καθαρή περιουσία του να υπολογίζεται τότε σε περίπου 200 εκατ. δολάρια.

Η υπόθεση: Μετά την κρίση ομηρίας στο Ιράν, ο Rich ανέπτυξε ένα περίπλοκο σχέδιο που περιελάμβανε συναλλαγές πετρελαίου με τον Αγιατολάχ, παραβιάζοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τεχεράνης.

Η ζωή ως φυγάς: Ο Rich έφυγε από τη Νέα Υόρκη για την Ελβετία το 1983, το ίδιο έτος που ένας νέος ανερχόμενος εισαγγελέας στην πόλη της Νέας Υόρκης ονόματι Rudy Giuliani του απέδωσε περισσότερες από 60 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της υποκλοπής μέσω κοριών και αλληλογραφίας, της φοροδιαφυγής, του εκβιασμού και της παραβίασης του εμπάργκο στο Ιράν.

Η "ορμή" του Rich όμως δεν κάμφθηκε ιδιαίτερα. Ένα χρόνο μετά την άφιξή του στην Ελβετία, οργάνωσε μια εορταστική εκδήλωση σε ένα δικό του νέο εστιατόριο, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα του Fortune το οποίο επισυνάπτεται στο αρχείο του FBI για τον Rich, όπου δείπνησαν τοπικοί αξιωματούχοι με μοσχαρίσια σούπα και διασκέδασαν με μια αμιγώς γυναικεία μπάντα. O Rich ήταν θαμώνας στο St. Moritz, στο πολυτελές χιονοδρομικό κέντρο, όπου "οι γυναίκες... διάβαζαν το Forbes και αναζητούσαν σύζυγο", θυμάται η πρώην σύζυγός του Denise.

Συνέχισε να τρέχει την επιχείρησή του - τη σημερινή Glencore - τη δεκαετία του 90', σχεδόν αποκτώντας το μονοπώλιο στη σοβιετική αγορά πετρελαίου, χαλκού και νικελίου έως ότου έπεσε το σιδηρούν παραπέτασμα. Οι κόποι αυτοί απέδωσαν. Ο Rich εμφανίστηκε στην παγκόσμια λίστα μας με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη το 1999, με περιουσία ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Οικογενειακοί δεσμοί: Φέρεται να υπάρχει η άποψη ότι οι διασυνδέσεις της πρώην συζύγου του, Denise Beltway, η οποία συμμετείχε εκστρατείες συγκέντρωσης χρημάτων για πολιτικούς, άνοιξαν τον δρόμο στον πρόεδρο Κλίντον να παραχωρήσει χάρη στον Rich το 2001, μια απόφαση που ήρθε την τελευταία στιγμή και εκίνησε μια έρευνα από το Κογκρέσο. (Η έρευνα δεν βρήκε τελικά κάποιο ποινικό αδίκημα). Αφότου ο Κλίντον του έδωσε τη δυνατότητα να κάνει μια νέα αρχή, ο Rich προσπάθησε να αποκαταστήσει περαιτέρω την εικόνα του, δωρίζοντας περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια σε πρωτοβουλίες κατά του αντισημιτισμού και σε έρευνες κατά της λευχαιμίας, πριν τον θάνατό του το 2013 σε ηλικία 78 ετών.

Thaksin Shinawatra

Υπόβαθρο: Εργαζόμενος ως νέος αστυνομικός στη δεκαετία του 1980, ο Thaksin συγκέντρωσε κεφάλαιο με βοήθεια φίλων και γονιών - ο πατέρας του ήταν πρώην μέλος του κοινοβουλίου - για να αγοράσει υπολογιστές της IBM και να τους μισθώσει στο τμήμα. (Πριν εμπλακεί ο Thaskin, η συμφωνία είχε σχεδόν ακυρωθεί όταν η IBM ζήτησε πληρωμή σε δολάρια και όχι σε ταϊλανδέζικο baht). ''Οι διασυνδέσεις είναι σημαντικές'', είχε δηλώσει ο Thaskin σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, στα κεντρικά γραφεία του 30όροφου κτιρίου της εταιρείας του Shinawatra Computer & Communications, η οποία πλέον ασχολούνταν με κινητά τηλέφωνα και βομβητές. Η περιουσία του ανήλθε σε 10ψήφιο ποσό στα μέσα της δεκαετίας του '90 και επιθυμώντας ακόμα μεγαλύτερη επιρροή, ο Thaskin έγινε πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης το 2001. Πούλησε την Shin Corp. σε μια εταιρεία από τη Σιγκαπούρη το 2006 μετά την τροποποίηση ενός νόμου για να καταστεί δυνατή αυτή η πώληση, προκαλώντας μαζική δημόσια κατακραυγή η οποία οδήγησε σε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.

Η υπόθεση: Μετά την καθαίρεσή του και την εξορία του, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ταϊλάνδης καταδίκασε ερήμην τον Thaksin σε δύο χρόνια φυλάκιση για διαφθορά επειδή χρησιμοποίησε την επιρροή του για να εξασφαλίσει "έκπτωση" στην τιμή που κατέβαλε η σύζυγός του για την αγορά μιας έκτασης γης , απαλλάσσοντάς τον ωστόσο από δύο άλλες κατηγορίες που επέσυραν βαρύτερες ποινές. Η καταδίκη θεωρήθηκε από πολλούς πως είχε πολιτικά κίνητρα και εκατομμύρια αγρότες και φτωχοί εργάτες συσπειρώθηκαν υπέρ του Thaskin.

Η ζωή ως φυγάς: Από όταν εγκατέλειψε την πατρίδα του 17 χρόνια πριν, η περιουσία του Thaksin αυξήθηκε, καθώς έβγαλε 1,9 δισ. δολάρια από την αγορά ακινήτων και την περίφημη πώληση της Shin Corp. Μέχρι σχεδόν το 2012, και ενώ ζούσε στο Ντουμπάι, ο Thaskin διακήρυσσε ότι θα πολεμήσει τις κατηγορίες εναντίον του ''μέχρι το θάνατό μου''. Ο ίδιος φέρεται να μένει ακόμα στην ίδια πόλη - πριν λίγες μέρες, η κόρη του δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Instagram που έδειχνε την ίδια μαζί με τον πατέρα της στο Saltbae Burger στο Ντουμπάι, με ένα παγωτό μπροστά τους.

Οικογενειακοί δεσμοί: Το 2011, η αδερφή του Thaskin, Yingluck, έγινε πρωθυπουργός. ("Δεν χρειάζεται να με καλέσει, αλλά όταν το κάνει, μπορώ να της δώσω άμεσες απαντήσεις'', δήλωσε ο Thaskin ένα χρόνο αργότερα. ''Επειδή κάθομαι εδώ και δεν κάνω τίποτα''). Η ιστορία της αδερφής του είχε παρόμοια κατάληξη με την δικιά του - αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία και βρέθηκε εμπλεκόμενη σε σκάνδαλα, εκ των οποίων ένα αφορούσε επιδοτήσεις ρυζιού. Καταδικάστηκε ερήμην, σε πέντε χρόνια για αμέλεια καθήκοντος και τώρα ζει επίσης εξόριστη στο Ντουμπάι.

Joseph Lau

Υπόβαθρο: Έχοντας σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Windsor στο Καναδά, οΟ Lau επέστρεψε στη γενέτειρά του για να ενταχθεί στην οικογενειακή επιχείρηση, μια εταιρεία κατασκευής ανεμιστήρων οροφής. Ίδρυσε την δικιά του εταιρεία παραγωγής ανεμιστήρων οροφής, Evergo, την οποία εισήγαγε στο χρηματιστήριο και αργότερα επέκτεινε τη δραστηριότητά της στην αγορά ακινήτων και στον ξενοδοχειακό τομέα, εξελισσόμενη σε παράδειγμα επιθετικών εξαγορών στα τέλη της δεκαετίας του '80.

Η υπόθεση: Το δικαστήριο του Μακάου το 2014 τον καταδίκασε ερήμην, για δωροδοκία πολιτειακού αξιωματούχου προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο μιας έκτασης κοντά στο αεροδρόμιο. Ο Lau παραμένει κρυμμένος στα πάτρια εδάφη του στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο δεν έχει σύμφωνο έκδοσης με το Μακάου.

Η ζωή ως φυγάς: Ο Lau δεν κράτησε όμως το στόμα του κλειστό. Δύο χρόνια μετά την καταδίκη του, δημοσίευσε ολοσέλιδες καταχωρήσει σε μερικές τοπικές εφημερίδες με τη δική του πλευρά της ιστορίας του χωρισμού του με τη σύντροφό του. Σε αυτές, ο Lau, 65 ετών τότε και πατέρας πέντε παιδιών, ξεκαθάριζε πως η πρώην σύντροφός του ζήσει καλά κοντά του και πως της είχε κάνει δώρα, κοσμήματα και άλλα, αξίας 260 εκατ. δολαρίων.

Λάφυρα: Ο Lau, το 2015, αγόρασε δύο τεράστια διαμάντια για την τότε εφτάχρονη κόρη του, το 12 καρατίων Blue Moon Diamond και μια ροζ πέτρα 16.1 καρατίων, συνολικής αξίας 77 εκατ. δολαρίων. Ύστερα μετονόμασε και τα δύο κοσμήματα προς τιμήν της κόρης του, ''Blue Moon of Josephine” και "Sweet Josephine” αντίστοιχα.

Vijay Mallya

Υπόβαθρο: Ο αυτοαποκαλούμενος ''Βασιλιάς των Καλών Καιρών'' ήταν γνωστός για τα διαμαντένια σκουλαρίκια που φορούσε στις επιχειρηματικές συναντήσεις, για τα σκάφη αναψυχής και εκλεκτά αυτοκίνητα που είχε στη κατοχή του, καθώς και για τη φάρμα εκτροφής αλόγων του. Κληρονόμησε την εταιρεία αλκοολούχων ποτών του πατέρα του, UB Group, το 1983 και την μετέτρεψε στον δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο. Προσπάθησε να ασχοληθεί και με τον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών, με την ίδρυση της δικής του αεροπορικής εταιρείας, της Kingfisher Airlines, το 2005, την οποία έκλεισε γύρω στο 2013.

Η υπόθεση: Για να ξεκινήσει τη Kingfisher, ο Mallya επωμίστηκε ένα τεράστιο δάνειο. Οι ινδικές τράπεζες που τον δάνεισαν προσπαθούν να τον αναγκάσουν να αποπληρώσει δάνεια άνω του 1 δισ. δολαρίων που συνδέονται με την Kingfisher από το 2016, όταν και έφυγε από την Ινδία για το Λονδίνο.

Η ζωή ως φυγάς: Έχει επιτεθεί τα μέσα ενημέρωσης που έχουν ασχοληθεί με την περίπτωσή του κάνοντας λόγο για ''σχεδόν υστερική εκστρατεία'' ενώ έχει επικρίνει και την προσπάθεια της κυβέρνησης να τον εκδώσει στην Ινδία κάνοντας λόγο για ''κυνήγι μαγισσών'''. Συνελήφθη από την αστυνομία της Σκωτίας τον Απρίλιο του 2017. Σήμερα είναι ελεύθερος με εγγύηση και παλεύει να αποφύγει την έκδοση στην Ινδία. Ο Mallya επιμένει ότι έχει προσπαθήσει να έρθει σε συμβιβασμό με τους δανειστές του. ''Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού αναφορικά με τις αποτυχημένες επιχειρήσεις στην Ινδία ούτε αυτές να περιφρονούνται'', δήλωσε ο ίδιος σε tweet του τον Αύγουστο του 2019. ''Αντίθετα θα έπρεπε να μας παραχωρείται μια έντιμη διέξοδος''.

Επιχρυσωμένο κλουβί: Η Kingfisher βίλα του, η οποία πήρε το όνομά της από την μπύρα Kingfisher που ανήκε στην εταιρεία του, ήταν ο χώρος όπου γιόρτασε τα εξηκοστά του γενέθλια λίγους μήνες πριν φύγει από την Ινδία. Οι περισσότεροι από 200 καλεσμένοι διασκέδασαν με πυροτεχνήματα και την παράσταση που έδωσαν ο Enrique Inglesias και ο αστέρας του Bollywood, Sonu Nigam. Το ακίνητο, το οποίο βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή της Γκόα, δεν του ανήκει πια. Πωλήθηκε έναντι 11 εκατ. δολαρίων, περίπου την εποχή που έγινε και η σύλληψή του.

Guo Wengui

Υπόβαθρο: Τα χρόνια της νιότης του περιβάλλονται σε μεγάλο βαθμό από ένα πέπλο μυστηρίου. Δεν είναι γνωστό με ακρίβεια πόσων ετών είναι, ενώ ο Guo έχει χρησιμοποιήσει και πολλά ονόματα, μεταξύ αυτών και το Miles Kwok. Ο Guo φέρεται να ξεκίνησε ως δημόσιος υπάλληλος στην επαρχία Shandong της Κίνας, πριν γίνει ένας μεγιστάνας του χώρου των ακινήτων, δημιουργώντας μια αυτοκρατορία που περιελάμβανε το Pangu Plaza, ένα συγκρότημα γραφείων και ξενοδοχείων με θέα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου, έμμεσο ποσοστό συμμετοχής στην Founder Sexurities. Η καθαρή περιουσία του υπολογιζόταν στα 1,1 δισ. δολάρια το 2015.

Η υπόθεση: Ο Guo φέρεται να δωροδόκησε Κινέζο κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος τον βοήθησε να αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό της χρηματιστηριακής εταιρείας Minzu Securities, σύμφωνα με δημοσίευμα της South China Morning Post. Οι μετοχές του στη Founder Securities - η κύρια πηγή του πλούτου του - πάγωσαν λόγω μιας δικαστικής διαμάχης τον Ιανουάριο του 2015, πριν διαφύγει, φοβούμενος κατηγορίες για διαφθορά.

Η ζωή ως φυγάς: Στις ΗΠΑ, ο Guo, ο οποίος σθεναρά υπερασπίζεται την αθωότητά του, είναι ιδιαίτερα ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως τα Twitter, Facebook και YouTube, όπου καταγγέλλει ανώτατα κλιμάκια της κινεζικής κυβέρνησης για διαφθορά. Μεταξύ άλλων ισχυρισμών, έχει κατηγορήσει τον Wang Qishan, Κινέζο αξιωματούχο που υποτίθεται ότι ηγείται της προσπάθειας κατά της διαφθοράς, για σύγκρουση συμφερόντων και για εξωσυζυγικές υποθέσεις.

Η Ίντερπολ εξέδωσε ''κόκκινο σήμα'' για τη σύλληψή του το 2017. Ο Guo, ο οποίος κυκλοφορεί ελεύθερα στις ΗΠΑ, βρέθηκε περισσότερο στο προσκήνιο όταν έγινε μέλος του συλλόγου Mar-a-Lago του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα. Ο Guo έχει ασκήσει μήνυση στη WarnerMedia για δυσφήμιση σε πρόγραμμα του CNN στο οποίο παρουσιάζεται ως Κινέζος κατάσκοπος. Ο Guo βρίσκεται επίσης σε χρόνια νομική διαμάχη με την εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Pasific Alliance Group, η οποία επιμένει ότι ο Guo δεν έχει εξοφλήσει οφειλές ύψους 88 εκατ. δολαρίων, ενώ τελευταία κατέθεσε μήνυση εναντίον του ο δικηγόρος που τον εκπροσωπούσε στη διαμάχη με την Pasific Alliance Group. Ο δικηγόρος David Boies, δηλώνει πως ο δισεκατομμυριούχος του οφείλει 640.000 δολάρια σε μη καταβληθέντα νομικά έξοδα.

Επιχρυσωμένο κλουβί: Ο Guo πλήρωσε 67 εκατ. δολάρια για ένα διαμέρισμα που καταλαμβάνει ολόκληρο τον όροφο του ξενοδοχείου Sherry-Netherland στο Μανχάταν. Ο ίδιος άσκησε μήνυση στο ξενοδοχείο ισχυριζόμενος ότι οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου εισήλθαν στην κατοικία του και προκάλεσαν ζημιές στη βεράντα του και σε έναν τοίχο ενώ προσπαθούσαν να επισκευάσουν μια διαρροή σε έναν σωλήνα. Η υπόθεση διευθετήθηκε τον Απρίλιο του 2017.

Nirav Modi

Υπόβαθρο: Το όνειρο του Modi ήταν τόσο ξεκάθαρο όσο τα άψογα πολύτιμα πετράδια που πουλούσε - να γίνει σαν τους "Laurence Graff και Harry Winston", όπως είχε δηλώσει ο ίδιος το 2013. Τρία χρόνια πριν είχε πραγματοποιήσει το μεγάλο του ντεμπούτο: με την πώληση έναντι 3 εκατ. δολαρίων, μέσω του οίκου δημοπρασιών Christie’s, ενός δικτυωτού κολιέ που είχε στο κέντρο του ένα σπάνιο διαμάντι Golconda, σχεδιασμένο από τον ίδιο. Ο Modi εντρύφησε στο εμπόριο διαμαντιών δίπλα στον θείο του, αφότου παράτησε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο Wharton - και έμαθε τόσο καλά την τέχνη του εμπορίου ώστε οι πολύτιμοι λίθοι του έφτασαν να στολίζουν αστέρια του Χόλιγουντ και του Bollywood, όπως την Kate Winslet και την Priyanka Chopra-Jones.

Η υπόθεση: Η Εθνική Τράπεζα της Πουντζάμπ ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2017 ότι ο Modi και ένας επιχειρηματικός εταίρος του "συνεργάστηκαν" με μερικά στελέχη στο υποκατάστημα της τράπεζας στη Βομβάη για τη διενέργεια ύποπτων συναλλαγών, που είχαν ως αποτέλεσμα 1.8 δισ. δολάρια να καταλήξουν σε εταιρείες του Modi. Από τότε, έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορες αναφορές που ανεβάζουν αυτό το ποσό - κοντά στα 3 δισ. δολάρια.

Η ζωή ως φυγάς: Όταν κυκλοφόρησε η είδηση για τη φερόμενη απάτη του Modi τον Φεβρουάριο του 2018, ο ίδιος είχε γίνει άφαντος. Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν σε μια ετήσια εκδήλωση στο Νταβός μερικές εβδομάδες νωρίτερα, όπου είχε φωτογραφηθεί με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Narenda Modi (καμία συγγένεια). Οι δημοσιογράφοι παρακολούθησαν το δωμάτιο ενός ξενοδοχείο στο Μανχάταν, όπου πίστευαν ότι έμενε, αλλά βρήκαν μόνο έναν υπάλληλο και ένα χνουδωτό λευκό σκυλί.

Ο Modi εν τέλει βρέθηκε στο Λονδίνο και οι αρχές τον συνέλαβαν εκεί τον περασμένο Μάρτιο. Ο ίδιος αγωνίζεται να αποφύγει την έκδοσή του στην Ινδία και ο δικηγόρος του έχει επικρίνει τις διαδικασίες, κάνοντας λόγο για έλλειψη κάποιου ''σημαντικού'' στοιχείου εναντίον του. Προς απογοήτευσή του, οι αιτήσεις του Modi να βγει με εγγύηση απερρίφθησαν τέσσερις φορές και βρίσκεται στη φυλακή του Wandsworth, όπου σύμφωνα με πληροφορίες δέχτηκε επίθεση τον Νοέμβριο από δύο κρατούμενους σε μια προσπάθεια εκβιασμού.

Λάφυρα: Πριν την πτώση του, ο Modi ξέφευγε από την πολύβουη ζωή της Ινδίας στο πίσω κάθισμα μίας ειδικά κατασκευασμένης Bentley και του άρεσε να γευματίζει στο καλύτερο εστιατόριο του Νέου Δελχί, το Indian Accent, όπου ο επικεφαλής σεφ τον εξυπηρετούσε προσωπικά. Κάποτε, ο Modi εμφανίστηκε σε μια συνέντευξη του Forbes με πανάκριβα μανικετόκουμπα σε σχήμα ελέφαντα, τα κοσμήματα τα οποία, όπως δήλωσε, είχε σχεδιάσει ''απλώς για διασκέδαση''.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates