Καταψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του δικαστικού ενσήμου (σ.σ αγωγόσημου) στις αγωγές άνω των 250.000 ευρώ, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Ανάλογη τροπολογία είχε καταθέσει προ ημερών και το ΚΙΝΑΛ.
Μάλιστα είχε δημιουργηθεί δικαστικό μέτωπο κατά της επαναφοράς του δικαστικού ενσήμου, δηλαδή του αποκαλούμενου αγωγόσημου, αφού μετά τη σφοδρή αντίδραση των δικηγόρων, που πραγματοποίησαν αποχή από τα καθήκοντα τους και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, και οι εισαγγελείς συντάχθηκαν με την άποψη ότι το μέτρο «μόνον τους οικονομικά αδυνάτους αποτρέπει από την άσκηση της αγωγής ενώ οι οικονομικά ισχυροί αναλαμβάνουν ευκολότερα τον κίνδυνο απόρριψης». Επισημαίνουν μάλιστα πως «δεν εξυπηρετεί παρά μόνο το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου, το οποίο όμως δεν μπορεί να προτάσσεται των ανθρωπίνων και συνταγματικών δικαιωμάτων».
Το αποκαλούμενο αγωγόσημο είναι η θέσπιση υποχρέωσης προς τους πολίτες να καταβάλλουν ως δικαστικό ένσημο το 1% του αιτούμενου ποσού σε αναγνωριστικές αγωγές με αντικείμενο πάνω από 250.000 ευρώ.
Η τροπολογία
Η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε την κατάργηση του αγωγόσημου αλλά απορρίφθηκε. Όπως αναφέρει ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Σπ. Λάππας : «…Eίναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το Ν.4446/2016 είχε καταργήσει την υποχρέωση καταβολής δικαστικού ενσήμου για τις ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΕΣ αγωγές, και ταυτόχρονα μείωσε κατά 50% το ποσό δικαστικού ενσήμου και στις ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΙΚΕΣ αγωγές εργατικών διαφορών, καθώς μείωσε τέλη και παράβολα.
Η ΝΔ με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη Διαμεσολάβηση επανέφερε μνημονιακή ρύθμιση για υποχρέωση καταβολής δικαστικού ενσήμου και για τις Αναγνωριστικές Αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελών Πρωτοδικείων. Μέτρο που δυσχεραίνει πολλαπλώς την ελεύθερη και ακώλυτη ευχέρεια των πολιτών για προσφυγή στα δικαστήρια για παροχή έννομης προστασίας, σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος.
Χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, ζητώντας κατάργηση της σχετικής ρύθμισης της ΝΔ και την απαλλαγή των πολιτών από την υποχρέωση καταβολής δικαστικού ενσήμου στις Αναγνωριστικές Αγωγές, κάτι που ζητούν άλλωστε όλοι οι φορείς της Νομικής Κοινότητας της χώρας, κυρίως δικαστές και δικηγόροι. Δυστυχώς, η ΝΔ απέρριψε και καταψήφισε την τροπολογία αυτή, διατηρώντας ένα μέτρο που προσκρούει ρητώς και σαφώς και στο Σύνταγμα (άρθρα 4 παρ.1, 20 παρ.1) και στην ΕΣΔΑ (άρθρα 6 και 13), ενώ αντίκειται στη νομολογία και των ελληνικών και των ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Σύμφωνα με αυτά, απαγορεύεται να περιορίζεται το συνταγματικό δικαίωμα του αδύναμου οικονομικά πολίτη να προσφεύγει στα δικαστήρια για την προστασία του, με την επίκληση δημοσιονομικών λόγων, αφού η διατήρηση της παραπάνω ρύθμισης μόνο σε δημοσιονομικούς λόγους στηρίζεται.
Καθίσταται σαφές και πρόδηλο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016, σε καθεστώς μνημονιακής επιτήρησης, νομοθέτησε προς το συμφέρον των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας και για την προστασία των βασικών αρχών του δικαίου, ενώ η ΝΔ σε καθεστώς εκτός μνημονίων ψήφισε ρύθμιση καθαρά μνημονιακής λογικής και χαρακτήρα.
Και αυτό προδίδει τις προθέσεις της να επαναφέρει μνημονιακές λογικές σε βάρος των οικονομικά αδύναμων πολιτών, για τους οποίους καθίσταται σχεδόν απαγορευτική η προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Η ΝΔ με οίηση και αλαζονεία έχει υποστεί κώφωση και τύφλωση, αφού αδιαφορεί πλήρως για τις θέσεις των δικαστών και των δικηγόρων, αλλά και της νομολογίας των ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων.
Η απόπειρα της ΝΔ να καταστήσει ένα συνταγματικό δικαίωμα αδύνατο για τους ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες μας θα μας βρει απέναντι, μαζί με όλους τους φορείς της Νομικής Κοινότητας, αποφασισμένους να προασπίσουμε βασικές αργές του νομικού πολιτισμούς μας και τους Κράτους Δικαίου».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου