.

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ: ME ΡΕΚΟΡ ΑΡΓΟΠΟΡΙΑΣ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ !!!



Πώς ευνοείται από τις αλλαγές σε Ποινικό Κώδικα και ξέπλυμα χρήματος - Επί δέκα χρόνια «ανοικτές» οι υποθέσεις Proton και ΤΤ

«Στην Ελλάδα η διαπλοκή της πολιτικής και δικαστικής λειτουργίας καθιστά σε πολλές περιπτώσεις το επίκαιρο, ανεπίκαιρο». Η συγκεκριμένη ρήση που ανήκει στον υπουργό Επικρατείας και έγκριτο Συνταγματολόγο, Γιώργο Γεραπετρίτη, περιγράφει με απόλυτο τρόπο την περίπτωση του υπόδικου επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Αν και έχουν περάσει σχεδόν εννέα χρόνια από τότε που η Τράπεζα της Ελλάδος με πόρισμά της αποκάλυψε τα εγκλήματα του Λαυρεντιάδη στην Proton Bank (υπεξαίρεση, απάτη, ξέπλυμα χρήματος και εγκληματική οργάνωση), επτά χρόνια από τότε που η ΤτΕ τεκμηρίωσε την εμπλοκή του στο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (απάτη, ξέπλυμα χρήματος, κ.ά.) και πέντε χρόνια από τότε που η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος συνέδεσε το ξέπλυμα χρήματος του Λαυρεντιάδη με την αμαρτωλή εταιρεία ELFE -που εφέτος επανήλθε στο προσκήνιο λόγω των φεσιών της στη ΔΕΠΑ και της υπόθεσης Πετσίτη-, ωστόσο η δικαστική εξέλιξη αυτών των υποθέσεων κυριολεκτικά σέρνεται, με το χρόνο να λειτουργεί υπέρ του υπόδικου επιχειρηματία, ο οποίος αφού προφυλακίσθηκε για λίγους μήνες, από τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφορεί ελεύθερος.

Ρεκόρ αργοπορίας

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΜΠΑΜ»,η δίκη της Proton Bank για τα επισφαλή δάνεια ύψους 713 εκατ. ευρώ είναι ακόμη στη διαδικασία των μαρτυρικών καταθέσεων και η ετυμηγορία του δικαστηρίου – παρά την πολυετή εκδίκαση της υπόθεσης- δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από το τέλος Μαρτίου 2020. Αλλά η υπόθεση της Proton Bank μοιάζει με «υπερταχεία» σε σχέση με τη δίκη του ΤΤ. Σε αυτή την υπόθεση, μετά τη ματαίωση της πρώτης δίκης, λόγω της παραίτησης της έδρας, η δεύτερη δίκη βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της εξέτασης του δεύτερου (!) μάρτυρα. Πρέπει να σημειωθεί πως στη δίκη του ΤΤ στους κατηγορούμενους εκτός από τον Λαυρεντιάδη – ο οποίος φέρεται να έλαβε δάνειο 100 εκατ. ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις- συγκαταλέγονται ακόμη επιχειρηματίες όπως ο Άγγελος Φιλιππίδης, ο Σπύρος Παντελιάς (που είναι σήμερα ο διευθυντής της διεύθυνσης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος) και η Αναστασία Σακελλαρίου που είναι CEO της Praxia Bank.

Μάλιστα, στη δίκη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου το δικαστήριο απέβαλε από τη διαδικασία τόσο το Δημόσιο όσο και μικρομετόχους της τράπεζας, που είχαν δηλώσει παράσταση Πολιτικής Αγωγής και δέχθηκε μόνον την παράσταση πολιτικής αγωγής του Ειδικού Εκκαθαριστή του ΤΤ. Αυτή η εξέλιξη είχε θορυβήσει, καθώς νομικοί κύκλοι την είχαν χαρακτηρίσει ως απολύτως αιφνιδιαστική.

Αυτό που προβληματίζει είναι πως οι τεράστιες καθυστερήσεις στις δίκες του Λαυρεντιάδη – κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και σε αναβολές που έχουν δοθεί ακόμη και για ασήμαντες αφορμές- έχουν επιτρέψει στον υπόδικο επιχειρηματία να κάνει χρήση ευνοϊκότερων ποινικών διατάξεων από εκείνες που ίσχυαν κοντά στο χρόνο τέλεσης των εγκλημάτων που του αποδίδονται. Μόνον τους τελευταίους πέντε μήνες η διπλή τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία έφερε τον Λαυρεντιάδη- όπως και πολλούς άλλους κατηγορουμένους- σε πλεονεκτικότερη θέση.

«Ανέλπιστο» δώρο

Αλλά πλέον ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης μπορεί να λάβει και ένα ακόμη «ανέλπιστο» δώρο. Μπορεί να δει να του επιστρέφονται περιουσιακά στοιχεία που του έχουν δεσμευθεί ήδη από το 2014 για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος με διατάξεις της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, όταν επικεφαλής της Αρχής ήταν ο Παναγιώτης Νικολούδης. Αυτό θα γίνει λόγω της πρόσφατης αλλαγής στη νομοθεσία για το ξέπλυμα χρεώματος, που προβλέπει το ξεπάγωμα περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν εγκληματικό προϊόν «λόγω της παρέλευσης 18μηνου». Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να μην εκφραστεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο αντίθετη γνώμη από ανακριτή και δικαστικό συμβούλιο.

Αλλά μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν διπλά επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον. Αφενός διότι το Δημόσιο θα έχανε τα ελάχιστα εκ των περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσε να ανακτήσει από τη ζημία που υπέστη από την κατάρρευση των Proton και ΤΤ, αφετέρου διότι δεν θα μπορούσε να αποζημιωθεί και για τη χασούρα από τα νέα σκάνδαλα του Λαυρεντιάδη.

Το σκάνδαλο ELFE

Να σημειωθεί πως ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ήλθε εφέτος αντιμέτωπος με νέες διώξεις μετά από μηνύσεις της Alpha Bank και της ΔΕΠΑ κατά της λιπασματοβιομηχανίας ELFE. Η επιχείρηση της Καβάλας που χρωστάει 130 εκατ. ευρώ στη ΔΕΠΑ και η οποία αναγνωρίζει μόνο το μισό από το χρέος αυτό, από τον Δεκέμβριο του 2011 ανήκει μέσω ενός δαιδαλώδους σχήματος εταιρειών στο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος έχει αναγνωριστεί από τις Αρχές ως ο πραγματικός δικαιούχος της λιπασματοβιομηχανίας, μέσω του ιδρύματος «ZVMFOUNDATIONLICHTENSTEIN» με έδρα το Λιχτενστάιν. Μέτοχοι του ανωτέρω ιδρύματος φαίνεται να είναι τα τέκνα του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, Ζαφειρία (με ποσοστό 33%), Βασίλειος (ποσοστό 33%), Μαρίνα (ποσοστό 33%) και η πρώην σύζυγος του Λαυρεντιάδη, Αικατερίνη Νικολίτση (με ποσοστό 1%).

Από τη δικαστική εξέλιξη της διαμάχης ELFE – ΔΕΠΑ έχει διαφανεί πως ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και οι συνεργάτες του επιδιώκουν να συμψηφίσουν τη ζημιά που έχει υποστεί η ΔΕΠΑ με ακίνητα της ELFE, αμφίβολης αξίας, τα οποία έχουν δεσμευθεί από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, καθώς η Αρχή τεκμηρίωσε πως αποκτήθηκαν με χρήματα που προήλθαν από την υπεξαίρεση του Λαυρεντιάδη στην Proton Bank.

Με δεδομένο ότι το συσσωρευμένο ληξιπρόθεσμο χρέος της ELFE του Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, οι χειρισμοί του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και του Διευθύνοντα Συμβούλου Κωνσταντίνου Ξιφαρά στην εν εξελίξει ποινική διαδικασία θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες, προκειμένου αυτή τη φορά ο υπόδικος επιχειρηματίας να μην πέσει ξανά στα μαλακά για τις έκνομες ενέργειες του.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates