.

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΠΟΠΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ: ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ !!!

ΕΝΩ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗ «ΔΥΣΚΟΛΗ» ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ
Την ίδια ώρα οι τράπεζες είναι στον κόσμο τους, καθώς θεωρούν ότι ένας στους τρεις κόκκινους δανειολήπτες είναι...στρατηγικός κακοπληρωτής !!!


Τι μεταδίδει το insider.gr :

Απογοητευτικές είναι οι επιδόσεις των τραπεζών στη «θεραπεία» (curing) των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόσο σε επίπεδο ιδιωτών όσο και επιχειρήσεων.

Εποπτικές αρχές παραδέχονται στο insider.gr ότι οι εγχώριες τράπεζες δεν προσφέρουν βιώσιμες λύσεις στους «κόκκινους» οφειλέτες προκειμένου να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους σύμφωνα με την τρέχουσα οικονομική τους δυνατότητα. Το αποτέλεσμα είναι το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των NPEs να προέρχεται από μη οργανικές ενέργειες, όπως είναι οι διαγραφές, καθώς και οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων ή οι τιτλοποιήσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τρεις είναι οι κατηγορίες οφειλετών που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους ή τα αφήνουν να «ξανακοκκινίσουν» (redefault):

1. Στρατηγικοί κακοπληρωτές: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του τραπεζικού κλάδου, το 1/3 περίπου των κόκκινων δανείων αφορούν οφειλέτες που ενώ έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, δεν το κάνουν, εκμεταλλευόμενοι την «ασυλία» που υπήρχε τα προηγούμενα έτη λόγω μη διενέργειας πλειστηριασμών. Καταφύγιο των στρατηγικών κακοπληρωτών αποτελεί και ο Νόμος Κατσέλη, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, καθώς η εκδίκαση των υποθέσεων διαρκεί χρόνια και ως τότε οι οφειλέτες απολαμβάνουν προστασία.

Όσον αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια, φτωχές είναι οι επιδόσεις των τραπεζών και εδώ, ιδίως στα κοινοπρακτικά κόκκινα δάνεια (NPL Forum), καθώς οι μακροχρόνιες σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι τράπεζες με κάποιους επιχειρηματίες ή οι πολιτικές πιέσεις, αλλά και οι διαφωνίες μεταξύ των τραπεζών, έχουν κρατήσει «παγωμένα» δάνεια 8,5 δισ. ευρώ. Παρότι οι τραπεζίτες ισχυρίζονται ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία για δάνεια 7,5 δισ. ευρώ, οι συμφωνίες αυτές δεν έχουν υλοποιηθεί.

2. Πραγματική αδυναμία αποπληρωμής: Για αυτή την κατηγορία οφειλετών, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πρέπει να ληφθεί η «δύσκολη» απόφαση εκ μέρους των πιστωτών για διαγραφή των χρεών. Αυτό που συμβαίνει έως σήμερα είναι, επειδή οι τράπεζες δεν έχουν λάβει επαρκείς προβλέψεις για συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων, αλλά και επειδή υπάρχει ο φόβος των δικαστικών προσφυγών για απιστία κατά των στελεχών, δεν διαγράφονται απαιτήσεις που δεν πρόκειται να εισπραχθούν, καθώς ο οφειλέτες έχει υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η «πλατφόρμα δεύτερης ευκαιρίας», η οποία όπως αποκάλυψε το insider.gr, ανοίγει τον δρόμο για την πτώχευση των ιδιωτών που θα σημαίνει μηδενισμό όλων των χρεών -είτε πρόκειται για Δημόσιο, είτε για τράπεζες, είτε για ιδιώτες.

3. Μερική δυνατότητα αποπληρωμής: Εδώ εντάσσονται οι οφειλέτες που έχουν κάποια -περιορισμένη- δυνατότητα εξυπηρέτησης των κόκκινων δανείων αλλά χρειάζονται βιώσιμες ρυθμίσεις. Και αυτή η κατηγορία δανειοληπτών μπορεί να ενταχθεί στην «πλατφόρμα δεύτερης ευκαιρίας», η οποία θα προσφέρει συγκεκριμένο πλαίσιο ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με όρους βιώσιμους για τον οφειλέτη που υπέστη σημαντική επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates