.

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ AIRBNB ΣΤΟ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ !!!



Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε σήμερα ότι δεν χρειάζεται να συμμορφωθεί με τους γαλλικούς νόμους που διέπουν την κτηματαγορά κρίνοντας ότι δεν λειτουργεί ως κτηματομεσίτης αλλά ως κοινωνία ηλεκτρονικών πληροφοριών και επομένως εμπίπτει στις οδηγίες περί ηλεκτρονικού εμπορίου.



Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CJEU) απεφάνθη και η γνωμοδότησή του ξεκαθαρίζει το τοπίο στην τουριστική αγορά όχι μόνο της Γαλλίας που έφερε την υπόθεση στα δικαστήρια, αλλά όλης της Ευρώπης, ασχέτως αν κάποιοι εξακολουθούν να αντιδρούν για τον τρόπο δράσης και λειτουργίας του Airbnb και τις συνέπειες που επιφέρει στη διαθεσιμότητα και τις τιμές των ακινήτων σε πολλές πόλεις.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε σήμερα ότι η γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα δεν χρειάζεται να συμμορφωθεί με τους γαλλικούς νόμους που διέπουν την κτηματαγορά, όπως ισχυριζόταν ο γαλλικός σύνδεσμος τουρισμού που είχε κινηθεί εναντίον της Airbnb, κρίνοντας ότι δεν λειτουργεί ως κτηματομεσίτης αλλά ως κοινωνία ηλεκτρονικών πληροφοριών και επομένως εμπίπτει στις οδηγίες περί ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πρόκειται για μια τεράστια νομική επιτυχία για την Airbnb και με ευρύτερες επιπτώσεις για όλη την περιοχή, άρα και για τη χώρα μας, δεδομένου ότι δημιουργεί ένα νομικό προηγούμενο για όλη την Ε.Ε.


Οι Γάλλοι ξενοδόχοι, όπως βέβαια και οι ξενοδόχοι σε όλη την Ένωση, δυσφορούν με τη δράση και ανάπτυξη της πλατφόρμας διότι χάνουν δουλειές και τζίρο. Η γαλλική τουριστική ένωση έφερε στα δικαστήρια την υπόθεση προσπαθώντας να αποδείξει ότι η πλατφόρμα, φέρνοντας σε επαφή τον ιδιοκτήτη του ακινήτου με τον πελάτη, λειτουργεί σαν μεσάζοντας κτηματομεσίτης, αλλά χωρίς να έχει σχετική άδεια και να υπόκειται στους κανόνες που διέπουν τον κλάδο. Το δικαστήριο, όμως, δεν τους δικαίωσε.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates