.

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

IOBE: ΣΕ ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ & ΣΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 56 ΔΙΣ ΕΥΡΩ !!!

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ 66 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ OFFSHORE...
https://www.kinima-ypervasi.gr/2019/10/66-offshore.html



Στα… σεντούκια και τις κάθε είδους ατομικές κρυψώνες διακρατούν ακόμη οι Έλληνες 25 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό ανέρχονται στα 31,2 δισ. ευρώ. Εκτός των ελληνικών συνόρων υπάρχουν ακόμη τοποθετήσεις σε ομόλογα και μετοχές τρέχουσας αξίας 24 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κρυμμένα μετρητά και οι καταθέσεις που έχουν οι Έλληνες στο εξωτερικό ανέρχονται αθροιστικά στα 56,3 δισ. και ισοδυναμούν με τη σημερινή κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου της Αθήνας. Όπου η τρέχουσα αγοραία αξία των μετοχών όλων των εισηγμένων εταιρειών είναι στα 57,2 δισ. ευρώ.

Αδύναμος κρίκος της ελληνικής αγοράς είναι ότι δεν μπορεί να προσελκύσει αποταμιευτικά κεφάλαια, έτσι ώστε να αποτελέσει ένα ουσιαστικό μοχλό, στην επιζητούμενη, ευρύτερη επιχειρηματικά ανάπτυξη. Η απουσία κινήτρων, κυρίως φορολογικού χαρακτήρα, είναι ανασταλτικός παράγοντας στη στροφή του αποταμιευτικού χρήματος προς την κεφαλαιαγορά.

Όλα αυτά περιλαμβάνονται στην ενδελεχή και πολύπλευρη μελέτη του ΙΟΒΕ που πραγματεύθηκε το νευραλγικής σημασίας ζήτημα της ενίσχυσης της αποταμίευσης, με ‘’βατήρα’’ το χρηματιστήριο της Αθήνας, αλλά και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Η μελέτη η οποία παρουσιάστηκε χθες στο ‘’ναό’’ του χρήματος εστιάζεται μεταξύ των άλλων και στη δομή των χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων, τα οποία και αποτιμώνται στα 236,9 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 133 δισ. είναι καταθέσεις ιδιωτών στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα. Άλλα 59 δισ. αφορούν τη μετοχική περιουσία των Ελλήνων, η οποία όμως αφορά όχι μόνο τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, αλλά και τις μη εισηγμένες επιχειρήσεις. Με τις τελευταίες μάλιστα έχουν την πρωτοκαθεδρία, καθώς με βάση τα στοιχεία του Axia Numbers και τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των επαγγελματιών της αγοράς, το ελληνικό στοιχείο κατέχει περί τα 20 δις, σε αγοραία αξία των εισηγμένων εταιρειών. Περιλαμβανομένων και των ξένων εταιρειών, οι οποίες όμως εκφράζουν ελληνικά συμφέροντα…

Κατά τα άλλα και εκτός από τα 25 δισ. που είναι σε… κρυψώνες, στα 19 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα ελληνικά κεφάλαια που είναι τοποθετημένα σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προϊόντα, ενώ μόλις 0,9 δισ. είναι σε Αμοιβαία και ομόλογα.

Όπως απεικονίζεται στη μελέτη του ΙΟΒΕ, οι Έλληνες διατηρούν το 64,7% των χρηματοπιστωτικών τους περιουσιακών τους στοιχείων σε μετρητά (καταθέσεις και σεντούκια). Κάτι που προφανώς καταδεικνύει τις συντηρητικές τους επιλογές, καθώς ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μόνο στο 31,3% σε ότι αφορά τη διακράτηση μετρητών. Με τη μερίδα του λέοντος στις χώρες αυτές να διοχετεύεται σε τοποθετήσεις με κλιμακούμενο ρίσκο, οι οποίες μπορεί να φέρουν καλύτερες αποδόσεις έναντι των ουσιαστικά μηδενικών, καταθετικών επιτοκίων.

Ενδεικτικό είναι πάντως το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι αυτήν τη στιγμή ουραγός στην Ε.Ε στη συνολική ακαθάριστη αποταμίευση ώς ποσοστό του ΑΕΠ. Από την άλλη πλευρά όμως οι Έλληνες έχουν ξεχωριστό σημείο αναφοράς τα ακίνητα, των οποίων η αξία ξεπερνά τα χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία. Με τη Ελλάδα να είναι δεύτερη στην Ευρώπη στην αξία των κατοικιών , πίσω από τη Λετονία.


ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates