.

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

ΑΣΥΛΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ: ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ !!!

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΣΥΛΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ, ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Γ.Γ. ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ-ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΦΕΙΛΩΝ...
Ενώ παράλληλα, η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, έκανε σε όλους πλάκα στη βουλή καθώς ανέφερε ότι ούτε είδε ούτε διάβασε για καταδίκες τραπεζιτών για απιστία, οπότε σιγά το πράγμα...Φαίνεται "ξεχνά"  πόσο καιρό πιέζουν ασφυκτικά οι τραπεζίτες για την ασυλία εν μέσω δεκάδων ανοιχτών δικογραφιών...ακριβώς για να μην διαβάσει !!!!

Την ίδια ώρα οι εισαγγελείς καταδικάζουν την κατάργηση του αυτεπάγγελτου ως φωτογραφική διάταξη που εκθέτει τη χώρα και "καθαρίζει" δικογραφίες...αλλά όταν τα σκάνδαλα θαλασσοδανείων φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες(βλέπε θαλασσοδάνεια Ψυχάρη) τα βγάζουν όλα σύννομα και τους βγάζουν λάδι !!!


Ασυλία τραπεζιτών: Υπό το φόβο της αντισυνταγματικότητας ο Τσιάρας διευρύνει την άρση της αυτεπάγγελτης δίωξης

Δέσμια των τραπεζιτών αποδεικνύεται η κυβέρνηση. Ο Κ. Τσιάρας αναγκάστηκε μετά τις παρατηρήσεις και από την γ.γ. της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών να ανοίξει παράθυρο διερεύνησης της άρσης των αυτεπάγγελτων διώξεων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς ο περιορισμός στην «φωτογραφική» ασυλία των τραπεζικών στελεχών ενέχει τον κίνδυνο της αντισυνταγματικότητας.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής για την εκ νέου αναθεώρηση των Κωδίκων στην οποία πραγματοποιήθηκε η απαιτούμενη ακρόαση φορέων, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι άκουσε με μεγάλη προσοχή τις παρατηρήσεις συναδέλφων του, όπως η Ν. Γιαννακοπούλου, αλλά και αυτές που διατυπώθηκαν από την Χ. Απαλαγάκη, γ.γ. της Ένωσης Τραπεζών Ελλάδος, σύμφωνα με τις οποίες εγείρεται ζήτημα συνταγματικότητας επειδή η διάταξη που εξασφαλίζει ασυλία σε τραπεζικά στελέχη δύναται να κριθεί «φωτογραφική».

«Ενδεχομένως θα έπρεπε να έχει μία πιο ευρεία διάσταση σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο άρθρο, σε ,τι αφορά στον προσδιορισμό στον ιδιωτικό τομέα» είπε επί λέξει ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι «επιφυλάσσομαι κατά τη διάρκεια της συζήτησης που θα ακολουθήσει για την πιθανότητα να επανέλθουμε στην εκδοχή που είχε θέσει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή».

Η εκδοχή στην οποία αναφέρεται ο κ. Τσιάρας αφορά τη διεύρυνση της άρσης του αυτεπάγγελτου για τον ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο τις τράπεζες.


Βουλή - Τραπεζίτες: Όχι σε ρυθμίσεις κόκκινων δανείων παρά τη φωτογραφική διάταξη για ασυλία
Η γ.γ. της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χαρίκλεια Απαλαγάκη, εξέφρασε στη Βουλή την εκ των προτέρων άρνηση των τραπεζών ως προς την επικείμενη απαλλαγή επιχειρήσεων από ληξιπρόθεσμα δάνεια παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση με φωτογραφικό τρόπο παρέχει ασυλία στα τραπεζικά στελέχη.

Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση της νέας αναθεώρησης των Κωδίκων, η κ. Απαλαγάκη υπεραμύνθηκε της φωτογραφικής απαλλαγής των τραπεζικών στελεχών από αυτεπάγγελτες διώξεις, κάτι που ήταν αναμενόμενο. 

«Άνοιξε η όρεξη των τραπεζιτών»


Αυτό όμως που κανένας δεν περίμενε να ακούσει μέσα στο Κοινοβούλιο από την γ.γ. της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών είναι η εκ προοιμίου διατύπωση της απροθυμίας των τραπεζών στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας που προβλέπει την πλήρη απαλλαγή επιχειρήσεων από τα τραπεζικά τους χρέη.

«Μέχρι τον Ιούλιο του 2021 θα πρέπει να ενσωματώσουμε την κοινοτική οδηγία για την παροχή δεύτερης οδηγίας. Η κοινοτική οδηγία προβλέπει ότι μία επιχείρηση μπορεί να απαλλαγεί πλήρως από τα χρέη της. Δεν μπορώ να διανοηθώ όμως ότι θα βρεθεί χρηματοπιστωτικό ίδρυμα το οποίο θα απαλλάξει πλήρως την επιχείρηση από τα χρέη της για να της δώσει μια δεύτερη ευκαιρία» ξεκαθάρισε η Χαρ. Απαλαγάκη,ξεκαθαρίζοντας από τώρα τις προθέσεις των τραπεζών για τη συγκεκριμένη οδηγία.

«Διαχειριστικό αδίκημα η απιστία»

Η εκπρόσωπος των τραπεζών υποστήριξε ότι η απιστία τραπεζικών στελεχών είναι διαχειριστικό αδίκημα επειδή δεν έγινε ορθή διαχείριση της περιουσίας του νομικού προσώπου. «Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί ένα αδίκημα, όπως η απιστία που περιλαμβάνει ένα μέρος επιχειρηματικής επιλογής, πρέπει να διώκεται αυτεπάγγελτα ενώ είναι σε χαμηλότερη κλίμακα από τα εγκλήματα της απάτης και της υπεξαίρεσης» είπε και συμπλήρωσε μετέπειτα πως τα διοικητικά στελέχη των τραπεζών δεν εγκρίνουν τις χρηματοδοτήσεις και αναδιαρθρώσεις δανείων, καθώς οι διαδικασίες αυτές γίνονται από μεσαία και χαμηλά στελέχη.

Επίσης, σημείωσε ότι μετά από 69 χρόνια αυτεπάγγελτης δίωξης δεν έχει διαβάσει πολλές υποθέσεις για καταδίκη τραπεζικών στελεχών που αφορούσε το αδίκημα της απιστίας, ενώ πρόσθεσε πως η φωνή του ζημιωθέντος στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να είναι μόνο αυτή του νομικού προσώπου.

Ως προειδοποίηση εκλαμβάνεται η αναφορά της γ.γ. της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, αφού αμέσως μετά η κ. Απαλαγάκη διατύπωσε την απροθυμία των τραπεζών για την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας που σχετίζεται με την απαλλαγή χρεών για επιχειρήσεις. «Σε λίγες μέρες θα κληθεί το κοινοβούλιο να ψηφίσει το σχέδιο ¨Ηρακλής¨. Μια μεγάλη ανάσα μετά από 10 χρόνια κρίσης. Μας επιτρέπεται να χειριστούμε με ένα συλλογικό τρόπο τα ¨κόκκινα¨ δάνεια, γεγονός που αφορά την ¨καρδιά¨ της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε και παραδέχτηκε πως τα «κόκκινα» δάνεια στη χώρα μας φτάνουν το 40% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 3,3%.

Αντίθετοι με την ασυλία νομικοί και εισαγγελείς


Η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Ελ. Ζαΐρη, ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης την επαναφορά της εξ επαγγέλματος δίωξης κατά τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Νομικών «e-Θέμις», Δημ. Αναστασόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για φωτογραφική διάταξη. «Δεν συνηθίζεται να υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις» είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι χρήζει βελτιώσεων έστω και σε επίπεδο διατύπωσης και αιτιολόγησης η διάταξη για να φέρει εις πέρας το σκοπό της.

ΠΗΓΗ
documentonews.gr (1) , (2)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates