.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΟΚ: Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΨΑΡΙΩΝ ΜΑΣ ΤΑΪΖΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ !!!



Χρ. Στελακάτος: «Η βιομηχανία ψαριών μάς ταΐζει καρκίνο, δεν θα σταματήσω να το λέω»

«Ονομάζομαι Χρήστος Λοβέρδος Στελακάτος. Είμαι ο άνθρωπος που ανέδειξε με άλλους, τον καρκίνο που σκορπάει η βιομηχανία παραγωγής ψαριών στις ιχθυοκαλλιέργειες». Έτσι μας συστήθηκε ο ιχθυολόγος μέσα από βίντεο του στα social media, από τα οποία μας ενημέρωνε για την δικαστική οδύσσεια με τον Όμιλο εταιριών της Μεσογειακής Ιχθυοτροφικής βιομηχανίας, Ανδρομέδα. Με αφορμή τη νέα δίκη, αύριο Παρασκευή, στο Δικαστικό Μέγαρο Ηγουμενίτσας, μάς μίλησε για όλα, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα να συνεχίσει δυναμικά τον αγώνα του.

Όταν έλαβε ποινή από το δικαστήριο 7 χρόνια χωρίς αναστολή, το 2018, το δικαστικό ρεπορτάζ έκανε λόγο για «ανήκουστη ποινή, στα δικαστικά χρονικά». Ο ίδιος σήμερα μάς λέει: «Ούτε σε ναρκέμπορο ούτε σε βιαστή έχουν δώσει τέτοια ποινή». Καταδικάστηκε ερήμην και μάλιστα κάποια sites μιλούσαν για δικαστικό σκάνδαλο. Κι αυτό γιατί η καταδίκη αφορούσε σε δύο πλημμελήματα για τα οποία ο νόμος προβλέπει ανωτάτη ποινή φυλάκισης έως ένα έτος το καθένα ξεχωριστά.

Ο ιχθυολόγος την Παρασκευή(σ.σ. 10 Οκτωβρίου) δικάζεται ξανά. Η χρόνια διαμάχη του με την εταιρεία «Ανδρομέδα» έχει απασχολήσει την κοινωνία, έχει όμως φέρει στην επιφάνεια με επιτακτικό τρόπο το θέμα των επιπτώσεων των εντατικών ιχθυοκαλλιεργειών στην υγεία και το περιβάλλον.

Εργάστηκε για 13 χρόνια για λογαριασμό της εταιρείας και απολύθηκε όπως λέει στο tvxs.gr, εξαιτίας της εναντίωσής του στις πρακτικές τής εταιρείας, καταγγέλλοντας, χρήση χημικών ουσιών, όπως η φορμόλη, τις σάπιες τροφές, και τα χρώματα των διχτυών των κλωβών στις ιχθυοκαλλιέργειες που εκμεταλλεύεται η εταιρία, μαζί με παρόμοιες επιβλαβείς πρακτικές προς τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Το βίντεο που κοινοποίησε στο facebook με ντοκουμέντα από τον άλλοτε χώρο εργασίας του, κινητοποίησε πολίτες και περιβαλλοντικές ομάδες σε ένα κύμα συμπαράστασης, εξαγρίωσε από την άλλη την εταιρία, η οποία ξεκίνησε δικαστικό αγώνα εναντίον του τόσο η ίδια όσο και ξεχωριστά κάποια στελέχη της. Η εταιρεία μετά την απόλυση του, κατέθεσε αγωγή εναντίον του απαιτώντας το ποσό του 1.000.055 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη, ζητώντας παράλληλα τη φυλάκισή του με ποινή 2 χρόνων. «Μιλάμε για εγκληματική οργάνωση που μας δηλητηριάζει και λαδώνει δικαστικούς» λέει ο Χρ. Στελακάτος στο tvxs.gr.

Το ποινικό δικαστήριο της Παρασκευής(σ.σ. 10 Οκτωβρίου) θα κρίνει αν θα ικανοποιηθεί το αίτημα της εταιρείας να φυλακιστεί για 27 χρόνια «...γιατί έκανα 108 παραβιάσεις δημοσιοποιώντας τις πρακτικές τους ενώ μου είπαν να μη δημοσιοποιήσω τίποτα σύμφωνα με τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν κερδίσει» λέει ο Χρ. Λοβέρδος Στελακάτος στο tvxs.gr, τονίζοντας πως κατά την άποψη του, στόχος της εταιρείας είναι να τον εξαντλήσει μέσω των απανωτών αγωγών: «Πίστευαν ότι θα τα παρατούσα γιατί όλο αυτό είναι απίστευτα δαπανηρό. Όμως δεν το έβαλα κάτω».

Όταν θυμάται την απαρχή της περιπέτειας του εξομολογείται πως «... μου φάνηκε τόσο παράλογο όλο αυτό, το ότι πήρα 7 χρόνια χωρίς αναστολή επειδή είπα την αλήθεια για τον καρκίνο που μας ταΐζουν, που σκέφτηκα ότι θα τους αφήσω να με πάνε μέσα και θα αρχίσω απεργία πείνας την ίδια μέρα. Σήμερα το σκέφτομαι αλλιώς. Θα το παλέψω».

Λέτε ότι η εταιρεία σάς απέλυσε γιατί δεν δεχτήκατε να εφαρμόσετε πρακτικές καταστροφικές για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Ποιες είναι αυτές και πως τις διατυπώσατε;

Μου είχαν ζητήσει να γίνω προϊστάμενος, αλλά είπα ότι εγώ φορμόλη δεν θα ρίξω. Λιποθυμούσαμε, είναι τοξική είναι καρκινογόνος. Επίσης μου ζήτησαν να ρίξω δύο τόνους σάπιας τροφής στα ψάρια. Αρνήθηκα. Ήμουνα υπεύθυνος διατροφής των ψαριών. Έδινα ιχθυοτροφές στα ψάρια. Όμως τροφές που έπιαναν σκουλήκια, δεν ήθελα να τις ρίξω. Εκείνοι τις έριχναν. Αυτή είναι η τακτική τους. Η φορμόλη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και την χρήση της την παραδέχεται στα δικαστήρια η εταιρία. Δεν βγαίνουν όμως δημόσια να το πουν στον κόσμο να ξέρει τι τρώει.

Γιατί χρησιμοποιείται η φορμόλη;

Αύξησαν την παραγωγή κατακόρυφα για το χρήμα και η φύση βρήκε τεράστιο αριθμό ψαριών στη θάλασσα με αποτέλεσμα να αρχίσουν να μεταδίδονται παράσιτα. Για να τα καταπολεμήσουν ρίχνουν φορμόλη. Το ψάρι ανασαίνει και εισπνέει φορμόλη. Φανταστείτε ότι τα κόκκινα ψάρια τα ονομάζουν φαγκριά όμως στην ουσία πουλάνε για φαγκρί το red sea brim ψάρι που ζει στην Ιαπωνία και το ταΐζουν χημικά, για να πάρει χρώμα κόκκινο. Επίσης ρίχνουν τόνους αντιβιοτικά, φάρμακα και ουσίες τοξικές. Αυτά δεν τα διαπιστώνω εγώ. Τα λένε οι οργανώσεις και οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές. Το ότι είναι καρκινογόνα το λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Θυμίζω ότι είχαν βρει στον Πόρο τεράστια ποσότητα φορμόλης δίπλα σε σχολείο. Βρήκαν σε δύο μονάδες 77 τόνους φορμόλης! Γράφτηκε στον τύπο.

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates