.

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

ΒΟΜΒΑ ΣτΕ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΥΡΙΩΝ & ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ !!!

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ (ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ)
Βόμβα στα θεμέλια του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑΕΠ), βάζει το ΣτΕ το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις κυριότερες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, τον οποίο και αποδομεί σε ότι αφορά τον ορισμό πλαφόν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους (άθροισμα ως επί του τζίρου), και το κυριότερο τον τρόπο υπολογισμού και αναπλήρωσης των συντάξεων.




Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, δεν έχει προς το παρόν αντιδράσει, διευκρινίζει ωστόσο ότι επίκεινται αλλαγές τόσο ως προς τον τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων, όσο και ως προς το ύψος των εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, με την επαναφορά των κλιμακίων, που ίσχυαν ως το 2016.


Η απόφαση του δικαστηρίου υποχρεώνει πλέον τα επικουρικά ταμεία που έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑΕΠ να γυρίσουν στις παλιές επικουρικές συντάξεις και κυρίως το ΙΚΑ –ΕΤΕΑΜ να άρει τις μειώσεις (ανώτατη επικουρική 190 ευρώ σήμερα).

Για τις επικουρικές συντάξεις το Ανώτατο διοικητικό δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχε καμία αναλογιστική μελέτη, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να περικοπούν ως άθροισμα της κύριας και της επικουρικής και έτσι οι σχετικές διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων και των νυν και των μελλοντικών συντάξεων.

Το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό το πλαφόν των 1300 ευρώ που τίθεται ως άθροισμα στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.


Εκρινε επίσης, ατισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού της αναπλήρωσης κύριων των συντάξεων καθώς θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά χαμηλό (έως 46,80% για 42 έτη ασφάλισης) κυρίως για όσους εργαζόμενους έχουν μακρύ ασφαλιστικό βίο και κατέβαλλαν πολύ υψηλές εισφορές.

Σε ότι αφορά τις επιπλέον αλλαγές που έγιναν με το συγκεκριμένο νόμο το ΣτΕ κρίνει συνταγματική την ίδρυση ενιαίου φορέα ασφάλισης για όλους , καθώς και τη βάση υπολογισμού των συντάξεων στις 31/12/2014.

Είναι συνταγματική η ίδρυση του ΕΦΚΑ, σημειώνει ότι είναι σύμφωνη με το σύνταγμα και την αρχή της ισότητας και αναλογικότητας η δημιουργία ενός φορέα για όλους ανεξαρτήτως ιδιότητας καθώς αντιμετωπίζουν ,όλοι, τους .ίδιους ασφαλιστικούς κινδύνους (γήρας, ασθένειες, θάνατος).

Αναφορικά με τον διαχωρισμό «παλιοί|» και «νέοι» ασφαλισμένοι το ΣτΕ έκρινε ότι στον νόμο Κατρούγκαλου, υπάγονται όλοι και οι παλιοί και οι νέοι και οι μελλοντικοί συνταξιούχοι, ανεξάρτητα από πότε ξεκίνησε η ασφαλιστικός τους βίος. Δηλαδή δεν διακρίνονται πλέον οι εργαζόμενοι σε προ του π.χ του 1993 ή μετά καθώς θεωρεί το δικαστήριο ότι όλοι πρέπει να επωμισθούν το βάρος για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των γενεών.

Τέλος το δικαστήριο έκρινε πως το Κράτος εφόσον υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης των συντάξεων, το Κράτος οφείλει να εγγυάται την καταβολή τους.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates