.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΚΙΝΗΤΑ-ΦΙΛΕΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ !!!




Σε εξέλιξη διαγωνισμοί για την πώληση ακινήτων-φιλέτων που έχουν περάσει στις τράπεζες και στις θυγατρικές τους

Εμβληματικά κτήρια που κατασκευάστηκαν την προηγούμενη δεκαετία από ομίλους που αντιμετώπισαν τελικά οικονομικά προβλήματα βγαίνουν στο σφυρί από τις τράπεζες προσδοκώντας θετικό αποτέλεσμα λόγω του επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται από το εξωτερικό.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η διενέργεια διαγωνισμού από την Alpha Bank για την πώληση του South Polis στο Παλαιό Φάληρο το οποίο απέκτησε η Alpha Leasing το 2017 στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική ΑΕ».




Ειδικότερα η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση της εταιρείας ΑΕΠ Αττικής ΙΙ ΑΕ, στην οποία ανήκουν το οικόπεδο έκτασης 16.848 τμ στο οποίο βρίσκεται το εμπορικό κέντρο South Polis , κτήριο που βρίσκεται εντός του οικοπέδου επιφάνειας 14.573 τμ με 738 θέσεις στάθμευσης το οποίο είναι μισθωμένο στα Village Cinemas και στα Jumbo, καθώς και τον τρίτο όροφο του κτηρίου 4 του κτηριακού συγκροτήματος ΙΙ συνολικής επιφάνειας 910.000 τμ.

Σύμφωνα με την έκθεση διαχείρισης του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας για το 2018 η εύλογη αξία των παραπάνω ακινήτων στις 31/12/2018 εκτιμήθηκε στα 22 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από μισθώματα έφθασαν πέρσι το 1,083 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την πώληση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου είχε υπογραφεί πριν από ενάμιση χρόνο προσύμφωνο με τον ομογενή επιχειρηματία Θεόδωρο Δουζόγλου, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις κυρίως στο ξενοδοχειακό real estate (π.χ. Πεντελικόν στην Κηφισιά, και το Λητώ στη Μύκονο), ενώ το όνομα του βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα πρόσφατα μέσω της υπόθεσης της Creta Farm. Η συμφωνία τελικά δεν ολοκληρώθηκε.

Παράλληλα με το South Polis η Alpha Bank ξεκινά διαγωνισμό και για δύο κτήρια γραφείων στο Χαλάνδρι, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 23 εκατ. ευρώ.


Στο σφυρί και το κτήριο του Odean Starcity

Ανεβαίνοντας προς Αθήνα στο νούμερο 111 της Λεωφόρου Συγγρού εντοπίζεται άλλο ένα κτήριο το οποίο βγαίνει σε πλειστηριασμό, αυτή τη φορά από την Εθνική Leasing. Ο λόγος για το ακίνητο που στέγαζε τον πολυκινηματογράφο Odeon Starcity, ο οποίος σταμάτησε την λειτουργία του τον προηγούμενο μήνα.



Πρόκειται για πολυώροφο κτήριο με χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, το οποίο αποτελείται από επτά υπόγεια επίπεδα, ισόγειο, ημιώροφο, επτά ορόφους και δώμα. Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια ανωδομής 7.904 τμ και υπόγειων χώρων 12.767 τμ και βρίσκεται σε οικόπεδο 2.638 τμ. Ελάχιστη τιμή προσφοράς είναι τα 20 εκατ. ευρώ. Το κτήριο άνηκε στη Δρομέας Ακινήτων, εταιρεία του ομίλου Κοντέλλη και πέρασε στην Εθνική Leasing στο πλαίσιο συμφωνίας εξυγίανσής της.

To κτήριο του ΔΟΛ

Παράλληλα με το κτήριο επί της Συγγρού η Εθνική Leasing προχωρά και τον διαγωνισμό πώλησης του κτηρίου όπου στεγάζονταν ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη στο νούμερο 80 της οδού Μιχαλακοπούλου. Η εταιρεία είχε πραγματοποιήσει διαγωνισμό για την μίσθωση του κτηρίου αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τώρα επιχειρείται η πώλησή του με αρχική τιμή προσφοράς τα 22 εκατ. ευρώ.



Το κτήριο διαθέτει συνολική επιφάνειας 14.956 τμ σε οικόπεδο επιφάνειας 1.984 τμ. Έχει τέσσερα υπόγεια, ισόγειο, πέντε ορόφους και δώμα. Τα γραφεία που στέγαζαν τον ΔΟΛ είχαν περιέλθει στην κατοχή της Εθνικής Leasing το 2010 στο πλαίσιο συμφωνίας sale&leaseback έναντι 26 εκατ. ευρώ.

Και οι δύο διαγωνισμοί της Εθνικής Leasing θα πραγματοποιηθούν στις 31 Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates