.

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΤΕΛΟΣ !!! ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ !!!

ΜΑΖΙΚΑ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ
Μπαράζ κατασχέσεων για αρρύθμιστες οφειλές !!!




Αυτές τις ημέρες γίνεται στην ΑΑΔΕ ο τελικός απολογισμός των 120 δόσεων, καθώς τώρα θα φανεί πόσοι φορολογούμενοι από τους 722 χιλιάδες που υπέβαλαν αίτηση, πλήρωσαν την πρώτη δόση κι ενεργοποίησαν την αποκαλούμενη “ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας”, με μια πρώτη εκτίμηση να δείχνει τουλάχιστον 600 χιλιάδες.

Η επόμενη ημέρα θα είναι, όμως, διαφορετική, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι το σύνολο των οφειλετών του Δημοσίου ξεπερνούσε τα 3,8 εκατομμύρια τον Αύγουστο. Τι αναμένεται να συμβεί, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στη διαδικασία; Όσοι έχουν αρρύθμιστες οφειλές θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα τσουνάμι κατασχέσεων, καθώς εκπνέει το άτυπο μορατόριουμ με τα δικαστικά τμήματα των εφοριών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα αρχε
ία των οφειλετών θα φύγουν μαζικά για τις τράπεζες και οι κατασχέσεις θα πέσουν βροχή. 

Ποιοι κινδυνεύουν

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν όσοι δεν μπόρεσαν να τακτοποιήσουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, ακόμα κι αν έβαλαν τις παλιές τους οφειλές στις 120 δόσεις, καθώς για να διατηρήσει κανείς τη “ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας”, θα πρέπει εντός διμήνου είτε να εξοφλά νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές είτε να τις ρυθμίζει σε 12 δόσεις, δηλαδή με την ισχύουσα πάγια ρύθμιση. Κι εδώ ακριβώς αναδεικνύεται η αχίλλειος πτέρνα των 120 δόσεων.

Φοροτεχνικοί, λογιστές αλλά και εφοριακοί είχαν επισημάνει εξαρχής ότι το υφιστάμενο πλαίσιο της πάγιας ρύθμισης είναι “βαρύ”, κοινώς δεν επιτρέπει το “σπάσιμο” των τρεχουσών οφειλών σε μικρές άρα και εξυπηρετήσιμες δόσεις. Από τη στιγμή, λοιπόν, που ούτε τα φορολογικά βάρη έχουν μειωθεί ακόμα ούτε τα εισοδήματα έχουν ενισχυθεί, χιλιάδες φορολογούμενοι που απλώς δεν μπορούν να πληρώσουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις σε 12 δόσεις και παράλληλα να εξυπηρετούν τις 120 δόσεις, θα βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο, αντιμέτωποι με τον πέλεκυ των κατασχέσεων, ανατροφοδοτώντας το φαύλο κύκλο των χρεών. Κι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Οικονομικών, που καλείται να βρει λύση στο πρόβλημα που προκάλεσε η υπερφορολόγηση των προηγούμενων ετών, χωρίς να ξεσπάσει κύμα κοινωνικών αντιδράσεων. 

Η νέα ρύθμιση


Αναμφίβολα η νέα πάγια ρύθμιση θα δώσει ανάσες, ωστόσο δυστυχώς δεν μπορεί να καλύψει τις οφειλές του 2019, καθώς οι Θεσμοί έβαλαν βέτο και κάπως έτσι μπήκε μια ωρολογιακή βόμβα και στα χρέη που μπήκαν στις 120 δόσεις. Νεώτερες πληροφορίες από αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο περιουσιακών κριτηρίων στη νέα πάγια ρύθμιση έχει απομακρυνθεί οριστικά, μετά την εξαίρεση των οφειλών του 2019. Όσον αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια που θα εφαρμόζονται, θα είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που ίσχυσαν για τις 120 δόσεις.

Το πλαίσιο της νέας πάγιας ρύθμισης θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, προβλέποντας για τις τακτικές φορολογικές υποχρεώσεις αύξηση των δόσεων από 12 σε 24, ενώ για έκτακτους φόρους οι δόσεις θα φτάσουν στις 48 από 24 σήμερα.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates