.

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ !!!

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΕΝΑΝ-ΕΝΑΝ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΜΕ ΔΑΝΕΙΟ ΜΕ ΕΔ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ-ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
Όπως μεταδίδει το bankingnews.gr, εφόσον τελειώσει αυτή η φάση(των κατασχέσεων-πλειστηριασμών) μετά το Δημόσιο θα εξετάσει με ποιο τρόπο θα παρέμβει προσμετρώντας το κόστος !!!



Πιέσεις στους δανειολήπτες με δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου - Το θέμα αφορά περίπου 600.000 δάνεια που έχουν κατά καιρούς χορηγηθεί από τις τράπεζες

Ανά περίπτωση όπως όλα δείχνουν θα αντιμετωπισθούν οι καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου σε δάνεια που έλαβαν ευπαθείς και άλλες ομάδες σε προγενέστερο χρόνο.Το θέμα ήρθε εκ νέου στην επιφάνεια στη συζήτηση που πραγματοποίησαν πρόσφατα οι τραπεζίτες στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα.

Οι διοικήσεις των τραπεζών έθεσαν το θέμα στον πρωθυπουργό καθώς πρόκειται για δάνεια που χορήγησαν στους πελάτες τους στο πλαίσιο συγκεκριμένων προγραμμάτων και για τα οποία δεν έλαβαν προβλέψεις αφού έφεραν τα δάνεια αυτά την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Η κρίση όμως ανέτρεψε τα δεδομένα και πλήθος αυτών των δανείων κατέπεσαν ενώ και οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου έπαψαν να αποτελούν σημαντική ασφάλεια.

Ωστόσο το Υπουργείο Οικονομικών δε φαίνεται αποφασισμένο σε πρώτη τουλάχιστον φάση να αντικαταστήσει ή να αποπληρώσει τις εγγυήσεις αυτές όχι πριν εξαντληθούν τα περιθώρια που υπάρχουν απέναντι στου δανειολήπτες.

Πιο συγκεκριμένα οι οδηγίες είναι οι τράπεζες να διαχειριστούν τα δάνεια αυτά ως σα να μη φέρουν εγγυήσεις του Δημοσίου εξαντλώντας όλα τα όρια που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να εισπράξουν όσο μεγαλύτερο τμήμα της αποπληρωμής δύνανται.

Πρόκειται για δάνεια που έχουν δοθεί σε ευπαθείς ομάδες (σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι κλπ) αλλά και σε επαγγελματικές (γεωργούς, δάνεια με την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ).

Το θέμα αφορά περίπου 600.000 δάνεια που έχουν κατά καιρούς χορηγηθεί από τις τράπεζες, και υπολογίζεται πως μόνον ένα 8% αυτών έχει αποπληρωθεί.

Η επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών υπολογίζεται σε περίπου 3,2 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως για κάποια από τα δάνεια αυτά υπάρχουν εξασφαλίσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ ωστόσο κοινωνικά και άλλα κριτήρια δυσκολεύουν τους πλειστηριασμούς επί των ενεχύρων.

Παρ' όλα αυτά και με τα συστήματα που πολύ σύντομα θα έχουν οι τράπεζες στη διάθεσή τους θα προχωρήσουν σε εξέταση των δεδομένων των δανειοληπτών και εφαρμόζοντας το νόμο θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις για την απαίτηση του ποσού του δανείου εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που έχουν για ρύθμιση.

Αφού οι δυνατότητες αυτές εξαντληθούν τότε ο Δημόσιο θα προσμετρήσει το κόστος και θα το διαχειριστεί αναφέρουν έγκυρες πηγές στο BN.

Το θέμα πάντως των καταπτώσεων των δανείων είναι ένα από αυτά που επίμονα ρωτούν στις τράπεζες οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές.

Ενόψει των stress tests οι τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το θέμα καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που θέτουν και ξαναθέτουν οι θεσμοί. Δεν έχει μάλιστα επισήμως αποφασιστεί αν τελικώς η ΕΚΤ θα ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες να λάβουν προβλέψεις για τα δάνεια αυτά οι οποίες υπολογίζονται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 500-700 εκατ. ευρώ η θα συνεχίσει και για φέτος να επιδεικνύει μια σιωπηρή ανοχή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Εθνική και η Πειραιώς.Σε ότι αφορά τη δεύτερη πρόκειται για δάνεια που έχει κληρονομήσει κυρίως από την ΕΤΒΑ και την Αγροτική
.
Τα συγκεκριμένα δάνεια πάντως είχαν εξαιρεθεί από τη δυνατότητα πώλησής τους σε funds και στις εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων καθώς τρίτοι φορείς εκτός τραπεζών θα μπορούσαν να απαιτήσουν στο σύνολό της την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου φέρνοντας το Δημόσιο σε δυσχερή θέση.

Φυσικά τα δάνεια αυτά δεν περιλαμβάνονται ούτε στο νέο πλαίσιο προσωρινής προστασίας της πρώτης κατοικίας ούτε σε προηγούμενα θεσμικά πλαίσιο ( Νόμος Κατσέλη κλπ). Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες πολύ λίγο έως καθόλου έχουν οχληθεί από τις τράπεζες για τα δάνειά τους καθώς η γνώση της εγγύησης δημιουργεί θέμα διαχείρησης..
Σε μια σχετικά πρόσφατη συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Ζαββό και τις τράπεζες είχε συζητηθεί η χρήση ενός τμήματος από το «ταμειακό απόθεμα ασφαλείας», δηλαδή από την τελευταία δόση του δανείου που έχει χορηγήσει ο ESM στο ελληνικό Δημόσιο στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου και τώρα παραμένει αναξιοποίητο και άτοκο σε ειδικό λογαριασμό.

Τα χρήματα θα επιστρέψουν στην πραγματική οικονομία μέσα από χορηγήσεις. Ωστόσο αυτές οι λύσεις μάλλον απομακρύνονται καθώς δεν είναι πολύ απλό να ληφθεί η σχετική έγκριση των θεσμών.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates