.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

ΕΦΟΡΙΑ: ΣΤΑΔΙΑΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ. ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΛΑ...USA !!!




Προς σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης τα οποία "ταλαιπωρούν" τους φορολογούμενους εδώ και περίπου 40 χρόνια κινείται η κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζει σύστημα εσόδων-εξόδων

Ο νέος Κώδικας Φορολογίας που θα έρθει σύντομα για διαβούλευση και ψήφιση στην Βουλή, έχει ως απώτερο στόχο την σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Προκειμένου βέβαια να καταργηθούν ύστερα από 42 χρόνια τα τεκμήρια, θα πρέπει το κράτος να έχει προχωρήσει σε μια σειρά τομών στον τρόπο λειτουργίας του δημοσίου και να προχωρήσει στην ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών του δημοσίου μεταξύ τους.

Θα πρέπει να ενισχυθούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου και να δοθούν ακόμα περισσότερα κίνητρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, κάτι που θα δώσει ένα ισχυρό "χτύπημα" στην φοροδιαφυγή και θα αποκαλύψει τα πραγματικά εισοδήματα πολλών που έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να τα "κρύβουν".


Έτσι, όπως εκτιμάει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θα μπορέσει να εντοπίσει τους φορολογούμενων που δηλώνουν πολύ λιγότερα από όσα ξοδεύουν και ταυτόχρονα συντηρούν περιουσίες μεγάλης αξίας.

Προκειμένου να φτάσουμε στην πλήρη κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, θα πρέπει να τεθεί σε πλήρη ισχύ το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με το TAXISnet την θέση των τεκμηρίων θα πάρει ένα σύστημα εσόδων-εξόδων. Παράλληλα θα πρέπει το σύνολο των ταμειακών μηχανών να συνδεθούν επίσης με το TAXISnet.

Η σκέψη της κυβέρνησης είναι η φορολογία των εισοδημάτων να γίνεται βάση των πραγματικών δαπανών και όχι τεκμαρτά όπως γίνεται τώρα. Αυτή η αλλαγή θα φέρει μεγάλη "ανάσα" σε χιλιάδες φορολογούμενους που αυτή τη στιγμή φορολογούνται βάση τεκμηρίων, χωρίς αυτή η φορολογία να έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Πως όμως θα λειτουργεί το σύστημα εσόδων-εξόδων;

Όπως ακριβώς λειτουργούν τα βιβλία εσόδων εξόδων στις επιχειρήσεις, με τον ίδιο τρόπο θα λειτουργήσουν και στην περίπτωση της φορολόγησης των φυσικών προσώπων.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν η διαφορά είναι θετική υπέρ του φορολογουμένου (δηλαδή περισσότερα τα έσοδα), τότε θα φορολογείται αυτή η διαφορά με μία καινούργια κλίμακα.

Εάν, όμως, η διαφορά είναι αρνητική (περισσότερα τα έξοδα), τότε θα πρέπει να αποδειχτεί η προέλευση των χρημάτων που δαπανήθηκαν, διότι, αλλιώς, θα φορολογούνται ως αδήλωτο εισόδημα. Το ίδιο θα ισχύει και σε περίπτωση που οι καταθέσεις αυξάνονται περισσότερο από το ετήσιο "περίσσευμα", καθώς θα πρέπει επίσης να δικαιολογηθεί η προέλευση.

Για να λειτουργήσει σωστά αυτό το σύστημα όμως θα πρέπει όλο το δημόσιο και οι τράπεζες να είναι διασυνδεδεμένες, καθώς μια υπερβολική δαπάνη που δεν δικαιολογείται από τα τρέχοντα εισοδήματα ενός φορολογούμενου, θα μπορεί να δικαιολογηθεί από καταθέσεις προηγούμενων ετών και έτσι να αποφύγει την φορολόγηση, που στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν άδικη.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates