.

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

ΤτΕ VS ΤΧΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ !!!

ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ ΞΗΛΩΜΑ 7 ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΤτΕ
Με τα υπόδικα στελέχη της ΤτΕ θα γίνει κάτι ή θα παραμείνουν απλώς στη θέση τους αλά Πανταλάκης στην Attica Bank ;;;




Κόντρα ΤΧΣ και Τράπεζας της Ελλάδος με επίκεντρο την Εθνική τράπεζα

Εισηγήσεις για την αντικατάσταση – με θεσμικές διαδικασίες – των 7 μελών του Γενικού Συμβουλίου της ΤτΕ δέχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Με βάση τις εισηγήσεις προτείνεται να αντικατασταθούν διοικητής Γιάννης Στουρνάρας και υποδιοικητές Ιωάννης Μουρμούρας και Θεόδωρος Μητράκος όταν θα λήξει η θητεία τους.
Επίσης πέραν του Επιτρόπου του κράτους θα αντικατασταθούν και άλλα 3 μέλη του Γενικού Συμβουλίου. 

Στην κυβέρνηση ορισμένα στελέχη ζητούν να υπάρξει γενικευμένη αντικατάσταση της διοίκησης της ΤτΕ για τρεις βασικούς λόγους 

1)Να δείξει η ΝΔ ως κυβέρνηση ότι προχωράει σε ριζικές αλλαγές παντού 

2)Να μην επιτρέψει κριτικές ότι συντηρεί τους ίδιους ανθρώπους για 12 χρόνια που είναι υπερβολικό διάστημα για θεσμική θέση.Ο διοικητής της ΤτΕ έχει θητεία 6 χρόνια που λήγει Μάιο 2020.Δεν μπορεί ένα πρόσωπο να διατηρεί θέση για 12 χρόνια θα αποτελεί πρόκληση.Σημειώνεται ότι η θητεία του επικεφαλής της ΕΚΤ είναι συγκεκριμένη και δεν ανανεώνεται. 

3)Ο Γιάννης Στουρνάρας συμβολίζει για πολλούς πέραν τις κόντρες με την προηγούμενη κυβέρνηση και θέσεις που δεν δικαιώθηκαν όπως η προληπτική πιστωτική γραμμή ή ακόμη και άλλα θέματα που εξέθεσαν την ΝΔ.

Ο Μητσοτάκης διατηρεί καλές σχέσεις με τον διοικητή της ΤτΕ και παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Στουρνάρα, η θητεία του λήγει τον Μάιο 2020 και ως τότε είναι πολύς ο χρόνος…

Κόντρα ΤΧΣ και Τράπεζας της Ελλάδος με επίκεντρο την Εθνική τράπεζα

Η απόφαση του ΤΧΣ Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικού μετόχου με 40% να ελέγξει πλήρως το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τοποθετώντας τα 7 από τα 13 μέλη του διοικητικού συμβουλίου προκάλεσε την αντίδραση της ΤτΕ.

Τα σενάρια ότι η ΤτΕ ήθελε ο Γκίκας Χαρδούβελης να αναλάβει αντιπρόεδρος της Εθνικής και αντέδρασε το ΤΧΣ έχει κάποια μικρή βάση αλλά υπήρχε ούτως ή άλλως θέμα fit and proper λόγω της παρελθούσας πολιτικής δραστηριοότητας του Χαρδούβελη. 

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η ΤτΕ δεν δικαιούται να έχει ρόλο στις διοικήσεις των τραπεζών αλλά παρ΄ όλα αυτά στο πρόσφατο παρελθόν παραβίασε ουκ ολίγες φορές τις διαδικασίες και επηρέασε καταστάσεις. 

Ήταν εξόχως αντιθεσμική και μονοδιάστατη η προσέγγιση της ΤτΕ η οποία επιχείρησε να ελέγξει πλήρως διοικήσεις και διοικητικά συμβούλια. 

Στην Εθνική ο μέτοχος το ΤΧΣ ορθώς αποφάσισε τις αλλαγές ο τρόπος και οι μέθοδοι που ακολούθησε το Ταμείο ήταν επιεικώς απαράδεκτοι. 

Δεν συγκλήθηκε nomination committee Επιτροπή Αξιολογήσεων.
Το ΤΧΣ με 40,3% της Εθνικής ορθώς αποφάσισε να ελέγξει το διοικητικό συμβούλιο αλλά οι μέθοδοι που ακολούθησε ήταν λανθασμένοι.
Η εταιρική διακυβέρνηση πήγε περίπατο.

Το ΤΧΣ θα ενσωματωθεί στο υπερταμείο όχι στην ΤτΕ

Το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος των τραπεζών στην Εθνική 40,3%, στην Πειραιώς 26%, στην Alpha bank 11% και στην Eurobank 1,38% είναι πολύ πιθανό το 2020 να ενσωματωθεί στο υπερταμείο. 

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενσωματωθεί στην ΤτΕ γιατί η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να είναι επόπτης και μέτοχος τραπεζών μαζί, μια τέτοια κίνηση θα απορριφθεί με συνοπτικές διαδικασίες από την ΕΚΤ.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates