.

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

EUROBANK: "ΜΕΡΙΣΜΑ" ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ !!!

Η ΟΠΟΙΑ ΒΑΦΤΙΖΕΤΑΙ...ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Και θα αφορά τη τιτλοποίηση του πακέτου Cairo που περιλαμβάνει 36.000 δάνεια, εκ των οποίων 21.000 κόκκινα στεγαστικά και 15.000 κόκκινα καταναλωτικά με προσημείωση ακινήτου !!!



Τι μεταδίδει το capital.gr :

Σε πρωτοποριακή, πανευρωπαϊκά, επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους της, θα προχωρήσει η Eurobank στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου, μέσω της διαδικασίας των τιτλοποιήσεων για τη μείωση των NPEs η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, μέχρι τα τέλη Αυγούστου η Τράπεζα αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση του SSM για τη διαστρωμάτωση του στεγαστικού χαρτοφυλακίου NPLs, Pillar (2 δισ. ευρώ), το οποίο αμέσως μετά θα μεταβιβαστεί στην PIMCO προς διαχείριση. Παράλληλα, ο SSM εξετάζει και τη διαστρωμάτωση του μικτού χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων 7,5 δισ. ευρώ (Cairo) που θα ακολουθήσει. Συνδυαστικά για το χαρτοφυλάκιο αυτό και τη θυγατρική εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων, FPS, η Eurobank βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την PIMCO και αναμένει δεσμευτικές προσφορές μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Το κρίσιμο ζητούμενο για τον SSM είναι το εύρος του mezzanine ομολόγου των τιτλοποιήσεων, έτσι ώστε να επαρκεί για την απορρόφηση κραδασμών. Η τιτλοποίηση θα γίνει σε τρεις "φέτες": α) στο κομμάτι των δανείων που θα αντιπροσωπεύουν τον senior τίτλο, ο οποίος ανήκει στην υψηλότερη ποιοτική διαβάθμιση και θα διακρατηθεί από την Τράπεζα, β) στο μεσαίο "στρώμα" δανείων που αντιστοιχεί στο mezzanine ομόλογο, το οποίο θα αγοραστεί από τους επενδυτές και θα πρέπει να τους δώσει τις αποδόσεις που αναμένουν, έτσι ώστε αυτοί να μην χρειαστεί να καλυφθούν από το senior ομόλογο, και γ) τον junior τίτλο, ο οποίος θα ενσωματώσει τα δάνεια της χειρότερης διαβάθμισης (εν προκειμένω, τόσο στην τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo, όσο και στην τιτλοποίηση των στεγαστικών NPLs της Eurobank στο χαρτοφυλάκιο Pillar, οι junior τίτλοι θα ενσωματώσουν τις προβλέψεις που έχει πάρει η Τράπεζα για τα δάνεια που θα τιτλοποιήσει).

Η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της Eurobank θα γίνει μέσω του χαρτοφυλακίου Cairo, καθώς η Τράπεζα συμφώνησε με τον SSM το 80% του ομολόγου της μεσαίας διαβάθμισης που θα προκύψει από την τιτλοποίηση να δοθεί στους μετόχους της. Έτσι, αντί τα δάνεια και το προϊόν από τη διαχείρισή τους να δοθεί σε τρίτους, θα τα καρπωθούν οι μέτοχοι με τη μορφή επιστροφής κεφαλαίου που θα γίνει το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους.

Εν τω μεταξύ, μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η απόσχιση της FPS και των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον ισολογισμό της Eurobank. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διαδικασία του carve out θα κινηθεί τον Οκτώβριο – Νοέμβριο και θα αφορά επίσης τη μεταφορά 1.100 εργαζομένων στο νέο σχήμα που θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα τα "κόκκινα" δάνεια. Στο σχήμα αυτό η Eurobank θα προσφέρει έναντι προμήθειας συστημική (ΙΤ) και νομική (legal) υποστήριξη, καθώς και υπηρεσίες διαχείρισης δανείων (loan administration).



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates