.

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

ΑΑΔΕ: ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΟΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ !!!




Θα ελέγχεται αυτόματα εάν πληρούνται ή όχι οι προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης


Συνάντηση με συμβολαιογράφους έχει σήμερα ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις των ακινήτων, που αναμένεται να τεθεί σύντομα σε πιλοτική λειτουργία.

Η εφαρμογή θα επιτρέπει τις μεταβιβάσεις των ακινήτων με ένα «κλικ» από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών που απαιτείται σήμερα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στοχεύει στα μέσα Σεπτεμβρίου να θέσει σε λειτουργία, στο σύστημα TAXISnet, τη νέα εφαρμογή. Η λειτουργία της εφαρμογής αυτής θα έχει ως άμεση συνέπεια την οριστική απαλλαγή των φορολογουμένων που προχωρούν σε αγορές ακινήτων από την ταλαιπωρία που συνεπάγεται η υποχρέωση προσέλευσης στις αρμόδιες ΔΟΥ, για την υποβολή δικαιολογητικών εγγράφων και χειρόγραφα συμπληρωμένων εντύπων δηλώσεων.

Η εφαρμογή θα αρχίσει να λειτουργεί πιλοτικά εντός των προσεχών εβδομάδων προκειμένου να καταγραφούν και να επιλυθούν όποια πρακτικά προβλήματα προκύψουν, ώστε στις 15 Σεπτεμβρίου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.


Η νέα αυτή διαδικασία θα απαλλάξει από τη γραφειοκρατία, μεταξύ άλλων, όσους φορολογούμενους δικαιούνται απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης λόγω αγοράς πρώτης κατοικίας. Η υποχρέωση προσέλευσης στην αρμόδια ΔΟΥ για την υποβολή του πλήθους των δικαιολογητικών που απαιτούνται να προσκομιστούν προκειμένου να κατοχυρωθεί η απαλλαγή (για εκ νέου υποβολή χειρόγραφα συμπληρωμένης δήλωσης αναλυτικής κατάστασης ακινήτων, την υποβολή εγγράφων που αποδεικνύουν τη μόνιμη κατοικία του φορολογούμενου κ.λπ.) θα καταργηθεί.

Το εάν πληρούνται ή όχι οι προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης θα ελέγχεται ηλεκτρονικά, με αυτόματο τρόπο, από το σύστημα TAXISnet.

Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω διασταύρωσης των στοιχείων που θα έχουν αναγραφεί στην ηλεκτρονικά υποβαλλόμενη δήλωση φόρου μεταβίβασης με τα στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου, όπως αυτά έχουν ήδη δηλωθεί στα έντυπα Ε9 και έχουν ήδη καταχωρηθεί στην εφαρμογή e-περιουσιολόγιο που ήδη λειτουργεί στο ΤΑΧΙSnet.

Το μόνο που θα απαιτείται από τον φορολογούμενο θα είναι να προσκομίσει στον συμβολαιογράφο ένα πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, το οποίο ο συμβολαιογράφος θα το «σκανάρει» και θα αποστέλλει ηλεκτρονικά στο ΤΑΧΙSnet μαζί με τη δήλωση φόρου μεταβίβασης. Η προσκόμιση του πιστοποιητικού αυτού στον συμβολαιογράφο θα είναι δηλαδή και πάλι απαραίτητη, προκειμένου να χορηγηθεί στον φορολογούμενο το προβλεπόμενο γι’ αυτόν όριο απαλλαγής (200.000 ευρώ αν είναι άγαμος, 250.000 ευρώ εάν είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης + 25.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο).

Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα διευκολύνει, επίσης, τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις των φορολογικών αρχών για τον εντοπισμό περιπτώσεων φορολογουμένων οι οποίοι:

* δεν έχουν δηλώσει ακίνητα ή έχουν δηλώσει ανακριβώς τα στοιχεία προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων τους

* έχουν αποφύγει να εμφανίσουν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος την αγορά ακινήτων προκειμένου να αποφύγουν τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματός τους με βάση τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και εν τέλει να αποκρύψουν εισοδήματα ή παρανόμως κτηθέντα χρηματικά ποσά, μέσω απαλλαγής από την υποχρέωση δικαιολόγησης των τεκμηρίων, αλλά και να αποφύγουν την υποχρέωση καταβολής σημαντικού ύψους φόρων εισοδήματος λόγω φορολόγησης με βάση τα τεκμήρια

* έχουν αναγράψει ανακριβώς τα στοιχεία κατοικιών που αγόρασαν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για να μειώσουν τα ποσά των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και των τεκμηρίων διαβίωσης και να γλιτώσουν από την καταβολή μεγάλων ποσών φόρου βάσει τεκμηρίων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στόχος της ΑΑΔΕ είναι οι ηλεκτρονικές διαδικασίες, εκτός από την υποβολή των δηλώσεων μεταβιβάσεων ακινήτων, να αφορούν και κάθε άλλη πράξη μεταβίβασης ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών ακινήτων.

Ήδη για τις δηλώσεις φόρου γονικών παροχών και δωρεών χρηματικών ποσών έχει νομοθετηθεί, χωρίς ωστόσο ακόμη να λειτουργεί στην πράξη, ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής, την οποία πρέπει να ακολουθούν και οι δύο συμβαλλόμενοι (δωρεοδότης και δωρεοδόχος).

Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά θα γίνεται απευθείας η εκκαθάριση και σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κώδικα Φορολογίας Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κληρονομιών οι φόροι θα καταβάλλονται, όπως και σήμερα, σε 12 διμηνιαίες δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates