.

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

ΠΑΝΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: «ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΦΑΜΑΡ» !!!

"ΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΦΑΜΑΡ ΣΤΗΝ PILLARSTONE ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ"
Στο σφυρί ετοιμάζεται να βγάλει τις ελληνικές μονάδες η KKR που πήρε πλέον τον έλεγχο !!!



Τη δική του απάντηση στο δημοσίευμα του mononews.gr, με τίτλο «Σταμάτησε να πληρώνει η Φαμάρ», δίνει ο πρώην μέτοχος της φαρμακοβιομηχανίας κ. Πάνος Μαρινόπουλος.

Ο κ. Μαρινόπουλος, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο mononews.gr, επισημαίνει ότι για τη σημερινή κατάσταση της Φαμάρ ευθύνονται αποκλειστικά οι πιστώτριες τράπεζες (Alpha Bank και Eurobank) που έδωσαν τη διαχείριση της εταιρείας στην Pillarstone, η οποία με τις ενέργειές της, όπως ισχυρίζεται, οδήγησε σε αδιέξοδο την πάλαι ποτέ κραταιά πολυεθνική.

Μία από τις εγκληματικές ενέργειες της Pillarstone, σύμφωνα με τον κ. Μαρινόπουλο, ήταν ότι μόλις ανέλαβε τη διαχείριση της Φαμάρ ζήτησε να αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων που παράγει εταιρεία κατά 35%, με αποτέλεσμα, σταδιακά, η εταιρεία να χάσει σημαντικό μέρος του πελατολογίου της.

Πώς οι τράπεζες αθέτησαν τη συμφωνία τους

Παράλληλα, όπως υποστηρίζει, οι τράπεζες αθέτησαν τη συμφωνία που είχαν με τον ίδιο και τους υπόλοιπους μετόχους, η οποία προέβλεπε ότι θα κρατούσε σημαντικό μέρος των μετοχών της Φαμάρ.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος των εταιρειών της οικογένειας Μαρινόπουλου, συμπεριλαμβανομένης της πολυεθνικής Φαμάρ και της ελληνικής θυγατρικής της, λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια με δύο μεγάλες εταιρείες συμμετοχών: τη «Μαρινόπουλος» Συμμετοχών SARL και την «Αφοί Μαρινόπουλοι».

Οι δύο αυτές εταιρείες είχαν πάρει από τις ελληνικές τράπεζες ένα κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 275 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Πάνο Μαρινόπουλο, από το σύνολο των 275 εκατ. ευρώ του κοινοπρακτικού αυτού δανείου, τα 130 εκατ. ευρώ είχαν εγγυηθεί ο ίδιος, ο αδελφός του, Λεωνίδας, και ο εξάδελφος των δύο, Πάνος (Πανάρας) Μαρινόπουλος, ενώ τα υπόλοιπα 145 εκατ. τα είχε εγγυηθεί ο Λεωνίδας Μαρινόπουλος.

Στα τέλη του 2016, όμως, υπό την πίεση των εξελίξεων και με την αλυσίδα των σουπερμάρκετ της οικογένειας να καταρρέει, οι μέτοχοι ήρθαν σε συνεννόηση με τις τράπεζες προκειμένου να «κλείσουν» το θέμα του δανείου και να διαγραφεί το ποσό των 275 εκατ. ευρώ από τις δύο εταιρείες συμμετοχών. Η συμφωνία αυτή περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, και την παραχώρηση του 100% των μετοχών της φαρμακοβιομηχανίας.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Πάνος Μαρινόπουλος, επειδή η αξία της φαρμακοβιομηχανίας υπερέβαινε κατά πολύ τα 275 εκατ. του δανείου, στη σχετική σύμβαση προβλέφθηκαν και κάποια δικαιώματα υπέρ των προηγούμενων μετόχων. Δικαιώματα για τα οποία έχει ήδη προσφύγει στη γαλλική Δικαιοσύνη, ζητώντας να τηρηθεί η συμφωνία που είχαν κάνει οι παλαιοί μέτοχοι με τις τράπεζες και η οποία προέβλεπε τη μετοχική συμμετοχή της οικογένειας στη Φαμάρ.

Δικαίωμα στην «επόμενη μέρα»

Μάλιστα, εφόσον δικαιωθεί, ο κ. Μαρινόπουλος υποστηρίζει ότι θα προσφύγει δικαστικά εναντίον όλων όσοι οδήγησαν τη Φαμάρ σε αδιέξοδο. Δηλαδή κυρίως εναντίον της Pillarstone, αλλά και των πιστωτριών τραπεζών.

Υπενθυμίζει δε ότι στελέχη της Pillarstone (σ.σ. μεταξύ των οποίων και ο πρώην CEO της Pillarstone, John Davison) μετέβησαν στην Pillarstone από την Royal Bank of Scotland όπου είχαν κατηγορηθεί για κακοδιαχείριση και τη χορήγηση επισφαλών δανείων σε 16.000 εταιρείες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ελληνική Φαμάρ ΑΒΕ (θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου), η οποία προβάλλει ακόμη και σήμερα ως ένα από τα δυνατά assets του πολυεθνικού ομίλου, ο κ. Μαρινόπουλος υποστηρίζει ότι μπορεί να ήταν κάποτε το δυνατό σημείο της Famar, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον, αφού, όπως λέει, η Pillarstone, με τα κέρδη της ελληνικής εταιρείας, χρηματοδότησε τα ελλείμματα των υπόλοιπων θυγατρικών.

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση στη Φαμάρ


Σήμερα, η φαρμακοβιομηχανία Φαμάρ, με 12 μονάδες παραγωγής παγκοσμίως και πάνω από 3.000 εργαζομένους, βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία, που πλήττει πλέον άμεσα τους προμηθευτές, τους εργαζομένους, αλλά και τους πελάτες της, καθώς επηρεάζει την παραγωγή και διάθεση στην αγορά φαρμάκων για συμβάσεις που έχουν κλείσει εδώ και καιρό.

Την ίδια στιγμή, η διάσπαση του ομίλου σε κομμάτια, που θα αξιολογηθούν βάσει αποτελεσμάτων αλλά και προοπτικών, φαντάζει πλέον μονόδρομος.

Ήδη, τουλάχιστον ένα από τα εργοστάσια της φαρμακοβιομηχανίας, αυτό της Λυών, στο Saint-Genis-Laval, το οποίο παράγει φάρμακα για κολοσσούς του φαρμακευτικού κλάδου, όπως η Sanofi και η Merck, έχει σταματήσει να πληρώνει, ενώ ξεκίνησε και επισήμως η πτωχευτική διαδικασία.

Το εν λόγω εργοστάσιο, το οποίο ανήκε στον όμιλο της Sanofi, πέρασε στον όμιλο Φαμάρ και την οικογένεια Μαρινόπουλου το 2004. Η συνέχεια είναι λίγο έως πολύ γνωστή… Η οικογένεια Μαρινόπουλου και η επιχειρηματική αυτοκρατορία της βρέθηκε μέσα σε λίγα χρόνια δέσμια των τραπεζών, λόγω των μεγάλων χρεών που είχε συσσωρεύσει, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την κατάρρευση της αλυσίδας σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος.

Η Φαμάρ, από την πλευρά της, πέρασε, τον Μάρτιο του 2017, στον έλεγχο των τραπεζών, οι οποίες έδωσαν τη διαχείριση στην Pillarstone.

Στα τέλη του 2018 ανακοινώθηκε η αναδιάρθρωση δανείων ύψους 174 εκατ. ευρώ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου, από τα 234 εκατ. ευρώ στα 118 εκατ. ευρώ με παράταση μάλιστα του χρόνου αποπληρωμής κατά έξι χρόνια, καθώς και η είσοδος στη φαρμακοβιομηχανία του αμερικανικού fund της Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) που διοχέτευσε στη Φαμάρ νέα κεφάλαια 57,6 εκατ. ευρώ μέσω της κοινοπραξίας Pillarstone.

Μετά, όμως, την ουσιαστική διάλυση της Pillarstone, πλέον τα δάνεια της Φαμάρ έχουν περάσει, ύστερα από σχετική συμφωνία με τις ελληνικές τράπεζες, στην KKR.

Στόχος της KKR είναι, σε αυτήν τη φάση, η πώληση της φαρμακοβιομηχανίας, εν συνόλω ή τμηματικά. Κάτι που είχε προαναγγείλει, άλλωστε, ο Patrick Puy, ο άνθρωπος που ανέλαβε επικεφαλής της Famar μόλις στα μέσα του περασμένου Μαΐου, διαδεχόμενος τον άνθρωπο της Pillarstone, Ian Muir, στο «τιμόνι» του ομίλου.

Στόχος, λοιπόν, του νέου CEO, που καλείται να λύσει ή να κόψει τον «γόρδιο δεσμό» του πολύπαθου ομίλου, είναι, όπως έχει ο ίδιος πει, να πουλήσει γρήγορα τουλάχιστον τρία από τα τέσσερα εργοστάσια του ομίλου στη Γαλλία.

Γι’ αυτό, άλλωστε, έχει προσλάβει ως σύμβουλο αναδιάρθρωσης τη Lazard, με τη διάσπαση του ομίλου και την τμηματική πώληση των μονάδων του να αποτελεί το πιθανότερο σενάριο στην παρούσα φάση.

Στην περίπτωση, όμως, της μονάδας της Λυών φαίνεται πως προτιμήθηκε η οδός της στάσης πληρωμών και της ένταξης στον πτωχευτικό κώδικα, που σημαίνει ότι το KKR έχει αποφασίσει να βγει εντελώς από την εικόνα.

Τι σημαίνει αυτό για τις ελληνικές μονάδες


Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται θέλει τις θυγατρικές στον Καναδά και στην Ελλάδα να πωλούνται σαν ενιαία οντότητα, καθώς έχουν υγιή διάρθρωση και θετικές προοπτικές, με στόχο την εξασφάλιση ενός καλύτερου τιμήματος. Χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται το σενάριο διάσπασης ακόμη και των ελληνικών δραστηριοτήτων.

Αυτήν τη στιγμή, η Famar SA έχει 12 μονάδες παραγωγής παγκοσμίως (11 στην Ευρώπη και 1 στο Κεμπέκ του Καναδά) και απασχολεί περίπου 3.000 εργαζομένους, μεταξύ των οποίων και 1.000 στην Ελλάδα.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates