.

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: "ΣΚΟΤΩΜΟΣ" ΤΩΝ FUNDS ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΩΝ 60 ΔΙΣ ΕΥΡΩ !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html



Χοντρές μπίζνες στις πλάτες & τις περιουσίες των Ελλήνων δανειοληπτών....

Κόκκινα δάνεια: Φουντώνει η μάχη για την πίτα των 60 δισ.

Στον αστερισμό των μεγάλων συμφωνιών ανάληψης διαχείρισης, οι οποίες εξασφαλίζουν όχι μόνο κρίσιμη μάζα αλλά ηγετικά μερίδια, έχει εισέλθει η δευτερογενής αγορά απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, ενώ την ίδια στιγμή κάποιες από τις αδειοδοτημένες εταιρείες εγκαταλείπουν την προσπάθεια.

Οι αποφάσεις Eurobank και Πειραιώς να αναθέσουν τη διαχείριση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών τους ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) αποτέλεσε τον καταλύτη για την αλλαγή σελίδας. Μόνο από την παραπάνω απόφαση θα αλλάξει χέρια, μέχρι το τέλος του έτους, η διαχείριση απαιτήσεων αξίας περίπου 53 με 54 δισ. ευρώ. Αν προστεθούν και τα χαρτοφυλάκια που πωλούνται, η πίτα προσεγγίζει τα 60 δισ. ευρώ.

Ήδη η Πειραιώς ανακοίνωσε συμφωνία με τον σουηδικό όμιλο Intrum για τη 10ετή ανάθεση διαχείρισης των NPEs της, ονομαστικής αξίας περίπου 27 δισ. ευρώ, καθώς και του συνόλου των ανακτηθέντων ακινήτων, η αξία των οποίων ξεπερνά σήμερα ελαφρώς το 1 δισ. ευρώ. Η συμφωνία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Οκτώβριο, προβλέπει ότι η τράπεζα θα αποσχίσει και θα εισφέρει σε νεοσύστατη θυγατρική (Service Co) τη Διεύθυνση διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (Recovery Banking Unit - RBU), μαζί με όσους εργαζόμενους αποδεχθούν τη μετακίνηση.

H νέα θυγατρική, αφού αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ για διαχείριση απαιτήσεων, θα υπογράψει με την Πειραιώς 10ετή σύμβαση διαχείρισης του συνόλου των NPEs της τράπεζας. Εν συνεχεία, η Intrum θα αγοράσει το 80% της εταιρείας, έναντι προσυμφωνημένου τιμήματος 328 εκατ. ευρώ, ενώ η τράπεζα θα διατηρήσει το 20%.

Η Intrum καθίσταται έτσι ο πρώτος επενδυτής που αποκτά κρίσιμη μάζα και ηγετικό μερίδιο στην αγορά. Το ύψος των υπό διαχείριση απαιτήσεων, η διάρκεια της σύμβασης και οι ρήτρες clawback επιτρέπουν τη διενέργεια σημαντικών επενδύσεων ανάπτυξης αυτόνομων συστημάτων και εισαγωγής τεχνογνωσίας.

Σημειώνεται ότι ο σουηδικός όμιλος δραστηριοποιείται ήδη στη δευτερογενή αγορά. Ήταν ο πρώτος που αγόρασε χαρτοφυλάκιο από ελληνική τράπεζα (σ.σ. δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις από Eurobank), η διαχείριση του οποίου ανατέθηκε στη θυγατρική της τράπεζας FPS. Επιπλέον, αγόρασε μαζί με την CarVal από την Εθνική χαρτοφυλάκιο δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, οφειλόμενου κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 5,2 δισ. ευρώ (project Earth). Η διαχείριση του χαρτοφυλακίου ανατέθηκε στην Q Quant.

Προβάδισμα PIMCO στη μάχη για την FPS

Το αντίπαλο δέος της Intrum θα προκύψει από την ανάθεση διαχείρισης των NPEs της Eurobank. Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ Eurobank- PIMCO, η τελευταία αποκτά προβάδισμα για να αποκτήσει το 80% της FPS, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη διαχείριση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας.

Αν η PIMCO αξιοποιήσει το πλεονέκτημα και συνάψει συμφωνία με την τράπεζα εντός της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων (σ.σ. λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου), θα αποκτήσει ηγετική θέση στην αγορά, καθώς θα ελέγχει το 80% της εταιρείας, που θα διαχειρίζεται απαιτήσεις ύψους περίπου 26 δισ. ευρώ.

Παρότι η PIMCO διατηρεί στην Ελλάδα στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο Qualco, ο οποίος, μέσω της Q Quant, διαθέτει αξιόλογη θέση στην αγορά διαχείρισης, έχει ειπωθεί ότι θα διατηρήσει αυτόνομο το σχήμα διαχείρισης της FPS.

Η Q Quant διαχειρίζεται απαιτήσεις 6,7 δισ. ευρώ, αποτελώντας τον τέταρτο σε μερίδιο αγοράς servicer και τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο (σ.σ. χωρίς να υπολογίζονται οι θυγατρικές ή τα joint venture τραπεζών). Πέραν της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου Earth, έχει αναλάβει τα ενυπόθηκα εταιρικά δάνεια που τιτλοποίησε η Τράπεζα Αττικής, με την PIMCO να αγοράζει τον junior τίτλο.

Τέλος, ανέλαβε πρόσφατα τη διαχείριση μέρους του χαρτοφυλακίου ενυπόθηκων εταιρικών δανείων που αγόρασε η Bain από την Πειραιώς. Η Bain διαθέτει δική της εταιρεία διαχείρισης (Special Financial Solutions), η οποία διαχειρίζεται απαιτήσεις ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την ίδια διαχειριστική ομάδα που ολοκλήρωσε, με αξιοσημείωτη επιτυχία, το project Hellas Capital (Εμπορική Leasing). 

Ενισχύει αθόρυβα τη θέση της η Cepal

Τέλος, μάχη διενεργείται και για τα μεμονωμένα χαρτοφυλάκια, που αγοράζουν τα funds από τις τράπεζες.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει ανατροπή και αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής για το project Symbol, το σχήμα Elliott-Centerbridge, η διαχείρισή του θα ανατεθεί πιθανότατα στη Cepal. Η μεικτή εταιρεία των Alpha Bank και Centerbridgeδιαχειρίζεται ήδη απαιτήσεις 12,4 δισ. ευρώ και με την προσθήκη του Symbol θα ξεπεράσει τα 13,5 δισ. ευρώ.

Σε διαπραγματεύσεις με servicers βρίσκεται η DK για το χαρτοφυλάκιο με προβληματικά ναυτιλιακά δάνεια, που συμφώνησε να αγοράσει από την Πειραιώς. Στην αγορά ακούγεται ότι «φαβορί» για την ανάληψη της διαχείρισης είναι η Q Quant.

Η doBank, από την πλευρά της, έχει αναλάβει τη διαχείριση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ονομαστικής αξίας περίπου 1,8 δισ. ευρώ, ιδιοκτησίας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Θέση στην αγορά διαχείρισης απαιτήσεων από καταναλωτικά ή και στεγαστικά δάνεια έχουν κτίσει οι B2Kapital (διαχειρίζεται απαιτήσεις 4,3 δισ. ευρώ), APS (2,3 δισ. ευρώ) και Hoist (2,13 δισ.), ενώ στις απαιτήσεις από ενυπόθηκα δάνεια δραστηριοποιείται η «Θεά Άρτεμις», έχοντας υπό διαχείριση 1,3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι από τη δευτερογενή αγορά αποχώρησε η Pillarstone, μετά την αποτυχία πρόσκτησης κρίσιμης μάζας, ενώ υπήρξε άδεια που πωλήθηκε σε τρίτους και εταιρεία του κλάδου, που διέκοψε τη δραστηριότητά της λόγω έλλειψης προοπτικών.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates