Τα σχέδια του κοινωνικού δικτύου για το λανσάρισμα ενός «σταθερού» κρυπτονομίσματος ανησυχούν τις ρυθμιστικές αρχές
Της Gillian Tett
To παγκόσμιο εμπόριο χαρακτηρίζεται από ένα πρωτοφανές παράδοξο. Από τη μια, έχει γίνει υπερβολικά εύκολο και φθηνό να προωθήσουν οι καταναλωτές δεδομένα σε όλον τον κόσμο εν ριπή οφθαλμού. Αλλά από την άλλη, παραμένει παράδοξα ακριβό –και αργό– να μετακινήσουν τα χρήματα τους ανά την υφήλιο.
Μπορεί να αλλάξει αυτό; Tα στελέχη του Facebook το ελπίζουν: την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσουν φιλόδοξα σχέδια για τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου συστήματος πληρωμών με βάση ένα κρυπτονόμισμα.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου, το οποίο έχει κωδική ονομασία Libra, έχουν κρατηθεί μυστικές. Ωστόσο, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνει ένα «stablecoin» κρυπτονόμισμα, το οποίο θα επιτρέπει στους καταναλωτές να κάνουν πληρωμές με την ίδια ευκολία που αναρτούν φωτογραφίες με γάτες, ακόμα και αν δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό. Τουλάχιστον αυτή είναι η ελπίδα.
Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται εξαιρετικά παράτολμο, ακόμα και για τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τον ιδρυτή του Facebook. Άλλωστε, η λέξη «κρυπτονόμισμα» συνδέεται συνήθως με το αμφιλεγόμενο bitcoin, και το Facebook δεν έχει δείξει ποτέ την παραμικρή διάθεση να συμπεριφερθεί σαν μια τράπεζα.
Αλλά οι ρυθμιστικές αρχές και οι υφιστάμενες τράπεζες, λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τα σχέδια. Στο παρασκήνιο έχει ξεσπάσει έντονη συζήτηση στους κύκλους των κεντρικών τραπεζών για το πώς πρέπει να απαντήσουν και, το κυριότερο, για το αν πρέπει να προσφέρουν στήριξη. Οι επενδυτές πρέπει να δώσουν προσοχή, καθώς αυτό μπορεί να αλλάξει τη μορφή του χρηματοοικονομικού συστήματος και του τι συνιστά χρηματοοικονομική «σταθερότητα».
O καλύτερος τρόπος για να το καταλάβει κανείς αυτό είναι να παρακολουθήσει την παθιασμένη ομιλία που έδωσε πρόσφατα ο Τομπίας Άντριαν, επικεφαλής του τμήματος αγορών του ΔΝΤ, σε συνέδριο κεντρικών τραπεζιτών στη Ζυρίχη.
Ο κ. Άντριαν, ο τρόπος σκέψης του οποίου εκφράζει τον τρόπο σκέψης πολλών ρυθμιστικών αρχών, ξεκινάει επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλη διαφοράανάμεσα στον τύπο του προϊόντος που εξετάζει το Facebook και το bitcoin. Η αξία του τελευταίου καθορίζεται από την προσφορά (πόσο πολλά bitcoin βρίσκονται σε κυκλοφορία) και την επενδυτική ζήτηση, η οποία δημιουργία τρελές μεταβολές στις τιμές.
Ωστόσο, τα stablecoin υποτίθεται ότι έχουν σταθερή αξία, καθώς είναι συνδεδεμένα με κάποιο υφιστάμενο παραστατικό νόμισμα (fiat currency), όπως το δολάριο. Το ΔΝΤ προτιμάει να βλέπει τα stablecoin ως κομμάτι του σύμπαντος των «emoney», ενός τομέα ο οποίος, όπως σημειώνει ο κ. Άντριαν, είναι ήδη πολύ μεγάλος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου