.

Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ...ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!



Η κάθοδος της Intrum & τα τραπεζικά στελέχη από τη Σουηδία που έχουν καταλάβει ευαίσθητες θέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα την τελευταία τριετία



Για όσους γνωρίζουν σε βάθος τα πρόσωπα και τις καταστάσεις στο ελληνικό banking, η είσοδος της σουηδικής Intrum, μέσω της Τράπεζας Πειραιώς, στην αγορά «κόκκινων» δανείων της χώρας μας δεν αποτέλεσε έκπληξη.

Η σουηδική παρουσία στην ελληνική τραπεζική αγορά άρχισε να κτίζεται πρώτα σε θεσμικό επίπεδο και ύστερα σε επίπεδο τραπεζικών στελεχών. Πρόσωπο κλειδί για την εξάπλωση της σουηδικής αυτής παρουσίας είναι ο Lars Nyberg, ο τέως Υποδιοικητής της Σουηδικής Κεντρικής Τράπεζας (Riksbanken), ο οποίος από τις 4 Απρίλιου 2016 είναι μέλος της Επιτροπής Επιλογής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Ο Nyberg με τον τρόπο του μπόρεσε και «πληθώρισε» την παρουσία συμπατριωτών του στα Διοικητικά Συμβούλια της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας.

Αρχικά τον Ιούνιο του 2016 τοποθετήθηκε Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος στην τράπεζα Πειραιώς ο Arne Berggren, ο οποίος είναι σήμερα Πρόεδρος της Επιτροπής Αποδοχών και Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών του ΔΣ του ιδρύματος. Ο Berggren ο οποίος από το 1994 έχει διατελέσει επανειλημμένα Senior Advisor του ΔΝΤ είναι από το 2014 και μέλος στο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.


Ακολούθως, το Δεκέμβριο του 2016 το ΤΧΣ ενέκρινε την τοποθέτηση της Eva Cederbalk ως Ανεξάρτητου Μη Εκτελεστικού Μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας. Η Eva Cederbalk είναι σήμερα μέλος στις Επιτροπές Ελέγχου και Στρατηγικής και Μετασχηματισμού του πιστωτικού ιδρύματος. Παράλληλα, η Cederbalk είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των εταιρειών Ikano Group S.A., Bilia AB και Svolder AB.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά και συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2017 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενέκρινε την τοποθέτηση του Per Anders Fasth στη θέση του εκπροσώπου του ΤΧΣ στο ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς. Την θέση αυτή συνήθως την κάλυπταν Έλληνες, ωστόσο τελικά καλύφθηκε από τον Σουηδό. Ο Per Anders Fasth είναι σήμερα μέλος στις Επιτροπές Ελέγχου, Διαχείρισης Κινδύνων, Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών Δ.Σ., Αποδοχών και Στρατηγικού Σχεδιασμού της Τράπεζας Πειραιώς. Παράλληλα είναι μέλος στα Διοικητικά Συμβούλια των Skandiabanken AB, Sileo Kapital AB και ClearOn AB.

Σύμφωνα με τα βιογραφικά των Eva Cederbalk και Per Anders Fasth τα δύο στελέχη είχαν συνυπηρετήσει στην SBAB Bank AB το 2011, ενώ έχουν και οι δύο θητεύσει στο ΔΣ του Swedish Covered Bond Corporation.

Ενδιαφέρουσα είναι η ανθρωπογεωγραφία των Σουηδών των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τη σουηδική Intrum.

Για όσους δεν το θυμούνται η η Εθνική Τράπεζα είχε συνεργαστεί πρώτη με τη σουηδική Intrum. Πέρυσι τον Ιούνιο είχε πωλήσει το χαρτοφυλάκιο «Earth» ύψους 5,2 δισ. ευρώ - το μεγαλύτερο έως τότε χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που έχει βγει προς πώληση - στην κοινοπραξία της σουηδικής Intrum και της αμερικανικής CarVal έναντι 110 εκατ. ευρώ περίπου.

Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς η Intrum θα διαχειρίζεται μέσω εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τράπεζας ύψους 27 δισ. ευρώ, καθώς και ακίνητα αξίας 1 δισ. ευρώ. H Intrum θα αποκτήσει το 80% της εν λόγω νέας εταιρείας, καταβάλλοντας τίμημα 328 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 296 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Και μια άγνωστη λεπτομέρεια. Ο Per Anders Fasth, ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ στην Πειραιώς, είχε υπάρξει συνάδελφος στην Skandinaviska Enskilda Banken AB (SEB) με τον Ηans Larsson που είναι Μη Εκτελεστικός Διευθυντής της Intrum AB και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου και του Investment Committee της σουηδικής εταιρείας.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates