.

Σάββατο 4 Μαΐου 2019

FOLLI FOLLIE: Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ !!!



Του Γιάννη Κυριακόπουλου

Ένα σχεδόν χρόνο μετά την ανακοίνωση του Αμερικανικού FUND Quintessential Capital Management σχετικά με τις πλασματικές, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, Οικονομικές Καταστάσεις της Εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Εταιρείας FOLLI, εξεδόθη η απόφαση ΜΠΑ 2419/2019, επί της αιτήσεως συντηρητικής κατασχέσεως που κατατέθηκε εκ μέρους 56 μελών της Ενώσεως Ελλήνων Επενδυτών, μετόχων –επενδυτών σε χρηματοπιστωτικά μέσα και παράγωγα προϊόντα της εταιρείας αυτής.

Η απόφαση δίνει το δικαίωμα στους ζημιωθέντες αιτούντες, μέλη της Ενώσεως Ελλήνων Επενδυτών που υπέβαλε Μηνυτήρια Αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενόψει της καταθέσεως –μαζί με πολλούς άλλους- των Αγωγών τους στα Πολιτικά Δικαστήρια να επιδιώξουν την συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας των καθών (εξαιρουμένων ορισμένων εξ αυτών) έως ύψους 1.700.000 ευρώ, όσες είναι εν συνόλω οι ζημίες τους από την ολοσχερή καταστροφή των κεφαλαίων τους που εμπιστεύθηκαν αγοράζοντας μετοχές, ομόλογα και παράγωγα της FOLLI.

Τα σημαντικότερα όμως (και ήδη ισχυρά νομολογιακά) συμπεράσματα τα οποία αντλούνται από αυτή την πραγματικά εμβληματική απόφαση, δεν είναι τόσο αυτά που άπτονται των δικαιωμάτων μιας μερίδος επενδυτών που έχασαν τις οικονομίες τους στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αλλά αφορούν την σύμπασα επενδυτική κοινότητα της Χώρας, και "επουλώνουν" εν μέρει την τεράστια χαίνουσα πληγή που προκλήθηκε από αυτό το απίστευτο σκάνδαλο προκαλώντας ανυπολόγιστη βλάβη και δυσφήμηση σε όλη την Ελληνική Κεφαλαιαγορά αλλά και την Ελληνική Οικονομία επέκεινα!

Ο λόγος που πιστεύουμε ότι είναι μια πραγματικά πρωτοποριακή απόφαση είναι γιατί ανοίγει τον δρόμο για την πραγματική προστασία των επενδυτών στην Ελλάδα, που δυστυχώς έως σήμερα χωλαίνει πραγματικά, καθώς αποδέχεται στην αιτιολόγησή της τα εξής :

1. Οι μέτοχοι έχουν αυτοτελή αξίωση αποζημιώσεως κατά των μελών της Διοικήσεως της Εταιρείας. Έως και σήμερα, πλην της πρόσφατης Εφετειακής αποφάσεως που δικαίωσε επενδυτή κατά εισηγμένης εταιρείας και σποραδικά ορισμένων αποφάσεων Ολομελείας Αρείου Πάγου, δικαίωμα αποζημιώσεως αναγνωριζόταν μόνον στο νομικό πρόσωπο της εταιρείας δια της "εταιρικής αγωγής", άρα οι μέτοχοι μπορούσαν να αποζημιωθούν μόνον εφόσον η εταιρεία στην οποία είχαν επενδύσει τα κεφάλαιά τους δικαιωνόταν!

2. Οι Ορκωτοί Ελεγκτές Ανωνύμων (και δη εισηγμένων) Εταιρειών έχουν αυτοτελή ευθύνη αποζημιώσεως των (τρίτων) επενδυτών-μετόχων. Οι Ορκωτοί Ελεγκτές ευθύνονται για κάθε ζημία εκ θετικής ενέργειας ή παραλείψεώς τους κατά τον έλεγχο και την έκδοση του πιστοποιητικού ελέγχου, εφόσον αυτή οφείλεται σε δόλο ή βαρεία αμέλεια του ασκήσαντος τον έλεγχο: Αυτή είναι μιας ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ σημασίας εξέλιξη, καθώς βέβαια έχει προηγηθεί ο Ν.4449/17 ιδία το άρθρο 38, όπου επιτέλους δικαστική απόφαση θέτει "τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων" για τον σοβαρότατο ρόλο που διαδραματίζουν οι Ορκωτοί Ελεγκτές για την αξιοπιστία των οικονομικών καταστάσεων μιας εταιρείας, την οποία εμπιστεύονται οι επενδυτές στην χρηματιστηριακή αγορά.

Θυμίζουμε εδώ ότι στις ΗΠΑ αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η ευθύνη των ορκωτών ελεγκτών σε πασίγνωστες υποθέσεις διεθνώς έχει καταλογισθεί, όχι μόνον με την επιβολή βαρύτατων εποπτικών κυρώσεων από τις αρμόδιες Εποπτικές αρχές, αλλά έχουν εξαναγκασθεί σε αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε επενδυτές, ενώ η μετοχή τους διεγράφη από το χρηματιστήριο, ως άμεση επίπτωση για την προστασία των επενδυτών. Στην πασίγνωστη σε όλους υπόθεση της ENRON, η ARTHUR ANDERSEN, μια από τις 5 μεγαλύτερες –τότε- ελεγκτικές εταιρείες στον πλανήτη, αντιμετώπισε ακριβώς αυτές τις ευθύνες που ήδη, η ΜΠΑ 2049/19 αναγνωρίζει και αυτή, εναρμονίζοντας και το Ελληνικό Δικαιϊκό περιβάλλον με το διεθνές.

Εμείς δε ως δικηγόροι αισθανόμαστε ιδιαίτερη "τιμή", καθώς στην υπόθεση αυτή σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι αποκλειστικοί συνεργάτες μας στις ΗΠΑ δικηγόροι της Grant & Eisenhofer.

3. Αξίωση αποζημίωσης έχουν και οι επενδυτές που αγόραζαν μετοχές μετά την ανακοίνωση του FUND από τις 04/05 και ως την αναστολή διαπραγμάτευσης στις 25/05/2018. (Καταρρίπτεται λοιπόν ο ισχυρισμός, ότι οι εν λόγω επενδυτές ήταν τάχα "κερδοσκόποι", με την "κακή" έννοια του τυχοδιώκτη "χαρτοπαίκτη", επειδή είχε ήδη προηγηθεί η ανακοίνωση του FUND…)

Εν τέλει, κρίνουμε ότι η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο όχι μόνον για όλους τους ζημιωθέντες της FOLLI, σε οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό της μέσον κι αν είχαν επενδύσει (ομόλογα, μετοχές, ΣΜΕ), αλλά και οποτεδήποτε και αν είχε προηγηθεί η αγορά τους, έως και το επίμαχο διάστημα που κρίθηκε ανωτέρω.

Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελληνική Δικαιοσύνη, κρίνοντας παρόμοιες υποθέσεις, εκπέμπει –επιτέλους- ένα ισχυρό μήνυμα όχι μόνον στο εσωτερικό αλλά κυρίως στη Διεθνή Επενδυτική Κοινότητα.

Τα Δικηγορικά μας Γραφεία, έχοντας αναλώσει μεγάλη προσπάθεια και αγώνα στο πλευρό των επενδυτών, βρίσκονται σε επικοινωνία μετά την απόφαση αυτή με ισχυρούς Θεσμικούς Φορείς του εξωτερικού, όπως η International Shareholders Services (www.issgovernance.com), αλλά και εξ ίσου ισχυρά Αμερικανικά Δικηγορικά Γραφεία (www.gelaw.com, www.ktmc.com) ώστε να εμπεδώσουμε και στην Ελλάδα την πραγματική έννοια της Εταιρικής Διακυβέρνησης, βοηθώντας εμμέσως και την αποκατάσταση του κύρους της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates