.

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

ΤΑ 10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ !!!


Ποιους αφορά, πώς «χτίζεται», πώς χάνεται, πότε ενεργοποιείται η δυνατότητα διεύρυνσης των ακατάσχετων τραπεζικών καταθέσεων. 

Η δυνατότητα διεύρυνσης του ακατάσχετου των 1.250 ευρώ που ισχύει (και συνεχίζει να ισχύει) σήμερα για τις τραπεζικές καταθέσεις δεν αφορά τους πάντες. Στοχεύει κυρίως να δώσει ανάσα σε επιχειρήσεις με μεγάλο ύψος οφειλών, άρα και «βαριές» δόσεις εξόφλησης κάθε μήνα. Αναμένεται παράλληλα να λειτουργήσει και ως κίνητρο για την επιλογή μικρότερου αριθμού δόσεων από τους οφειλέτες κατά την ενεργοποίηση του νέου σχήματος των 120 δόσεων, ενώ δεν αφορά οφειλέτες οι οποίοι δεν έχουν υποστεί κατάσχεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Αν στο μεσοδιάστημα πέσουν στα δίχτυα των κατασχέσεων των εισπρακτικών μηχανισμών της ΑΑΔΕ, τότε μπαίνουν απευθείας και στους εν δυνάμει δικαιούχους, εφόσον ρυθμίσουν τις οφειλές τους και τηρούν ευλαβικά τις νέες τους υποχρεώσεις.

Οι παραπάνω επισημάνσεις προέρχονται από αρμόδιες πηγές, οι οποίες εξηγούν ότι διαβατήριο για την αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού αποτελεί ύψος αθροίσματος δόσεων εξόφλησης χρεών προς την εφορία άνω των 400 ευρώ.Όσοι εξυπηρετούν ρυθμίσεις οφειλών με το ελάχιστο των 30 ευρώ τον μήνα ή σε κάθε περίπτωση κάτω των 400 ευρώ δεν κερδίζουν τίποτα περισσότερο από το όριο των 1.250 ευρώ, το οποίο έχουν ήδη κατοχυρώσει με τη σχετική δήλωση του λογαριασμού τους ως ακατάσχετου.

Λεπτομέρειες των διατάξεων που ψηφίστηκαν χθες μένει να διευκρινιστούν με την έκδοση εγκυκλίου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Αναμένεται μέσα σε διάστημα ενός μηνός. Για να τρέξει το νέο σχήμα διευκολύνσεων, όμως, θα πρέπει να μπορέσει να το υποστηρίξει και το τραπεζικό σύστημα και ο απαιτούμενος χρόνος παραμένει άγνωστος.

Με βάση τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα «δουλεύει» ως εξής:

1. Φορολογούμενος ο οποίος έχει υποστεί κατάσχεση, καταβάλλοντας τουλάχιστον δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του, μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.

2. Παίρνοντας ως βάση υπολογισμού το άθροισμα των δόσεων του μήνα αναφοράς (αν η αίτηση υποβληθεί τον Αύγουστο, λαμβάνονται υπόψη οι πληρωμές του Ιουνίου), εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού.

3. Οι διατάξεις ορίζουν συντελεστές από 3 έως και 4,5.

4. Αν η δόση (ή οι δόσεις, στον βαθμό που εξυπηρετούνται παράλληλα περισσότερες από μία ρυθμίσεις) που μετρά ως βάση αναφοράς είναι για παράδειγμα 50 ευρώ, με την εφαρμογή συντελεστή 3, οδηγεί σε αποτέλεσμα 150 ευρώ. Το ποσό αυτό υπολείπεται των 1.250 ευρώ του ακατάσχετου, δεν προστίθεται αλλά παραμένει αμετάβλητο το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ.

5. Αν η δόση είναι 500 ευρώ με την εφαρμογή του πρώτου συντελεστή 3, προκύπτει το νέο ύψος ακατάσχετου λογαριασμού στα 1.500 ευρώ.

6. Με την πάροδο των μηνών, όσο η ρύθμιση συνεχίζει να τηρείται ευλαβικά, ο συντελεστής θα αυξάνεται. Για παράδειγμα, σε έναν φορολογούμενο ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, εξοφλώντας για παράδειγμα 5 δόσεις των 500 ευρώ μπορεί να «κερδίσει» συντελεστή 3,8,αυξάνοντας τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ.

7. Κοντά στην πλήρη εξόφληση της οφειλής, το ακατάσχετο όριο, πριν ο λογαριασμός «σπάσει» τα δεσμά της κατάσχεσης, θα προκύπτει με την εφαρμογή του μέγιστου συντελεστή 4,5.

8. Ανάλογα με το πλήθος των δόσεων (πάγια ρύθμιση 12 δόσεων, ρύθμιση 120 δόσεων για φυσικά πρόσωπα ή 24/36 δόσεων για επιχειρήσεις), το «βήμα» για την αύξηση του πολλαπλασιαστή ο οποίος θα οδηγεί στο ακατάσχετο θα ποικίλλει.

9. Τα όρια του ακατάσχετου «σφραγίζονται» κάθε μήνα. Ισχύουν για ένα μήνα από την ημερομηνία χορήγησής του και ανανεώνεται μηνιαίως, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.

10. Αν ο φορολογούμενος ο οποίος έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού, χάσει τη ρύθμιση οφειλών (εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων), χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates