Τι γράφει ο lobbystas.gr :
Aμετάκλητα έκλεισε με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου η υπόθεση για χιλιάδες δανειολήπτες που είχαν πάρει δάνειο σε ελβετικό φράγκο.
Το ανώτατο δικαστήριο, με σημαντική πλειοψηφία, έκρινε ότι ο όρος των δανειακών συμβάσεων για αποπληρωμή σε ευρώ ή ελβετικό φράγκο με βάση την τρέχουσα ισοτιμία είναι δηλωτικός όρος και ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου σημαίνει ότι περί τους 70.000 δανειολήπτες, οι οποίοι εκτιμάται ότι έχουν συνάψει δανειακές συμβάσεις σε ελβετικό φράγκο, καλούνται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους με βάση την τρέχουσα ισοτιμία, και όχι εκείνη που ίσχυε κατά το χρόνο κατάρτισης της σύμβασης με την τράπεζα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της ανατίμησης του νομίσματος, έχουν δει το αρχικό κεφάλαιο του δανείου τους να αυξάνεται, παρά το γεγονός ότι πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η υπ΄ αριθμόν 4/2019 απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου , η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα Πέμπτη, έχει δεσμευτική ισχύ για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις, αφού τα κατώτερα δικαστήρια θα κληθούν να εκδώσουν αποφάσεις σύμφωνες κατά περιεχόμενο με αυτή της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.
Η απόφαση ουσιαστικά δικαιώνει τις Τράπεζες, καθώς κρίνει ότι οι δανειολήπτες δεν παραπλανήθηκαν, αλλά είχαν επαρκώς ενημερωθεί από τους υπευθύνους για τους ενδεχόμενους κινδύνους και είχαν αποδεχθεί και τον επίμαχο όρο που κρίθηκε δηλωτικός και συνεπώς εκφεύγει του ελέγχου καταχρηστικότητας.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο ύστερα από προσφυγή δανειολήπτριας που ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Υποστήριζε ότι είναι καταχρηστικός ο όρος που προβλέπει την αποπληρωμή των δανείων βάση της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας με το ευρώ.
Ο εισαγγελέας είχε διατυπώσει διαφορετική πρόταση προς την Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου επικαλούμενος απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία, οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν στους δανειολήπτες επαρκή ενημέρωση, ώστε να μπορούν να παίρνουν συνετές αποφάσεις και σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητές τους, ιδίως όταν πρόκειται για δάνεια σε συνάλλαγμα, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος μίας σοβαρής υποτίμησης του εγχώριου έναντι του ξένου νομίσματος.
- Αν το ανώτατο δικαστήριο έκρινε όπως όλα τα δικαστήρια στην Ευρώπη αλλά και στα Βαλκάνια αύριο θα χρεοκοπούσε για πολλοστή φορά η Eurobank
Και αυτό γιατί όπως έχει αποκαλύψει το ρεπορτάζ του Lobbystas.gr – ΜΠΑΜΠΑ, ΠΟΣΑ ΔΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ EUROBANK ; – πέραν των άλλων η τράπεζα έχει εκδώσει δυο ομόλογα άξιας 10 δις με κάλυμμα στεγαστικά δάνεια σε eur και chf, τα οποία εάν το ανώτατο δικαστήριο έκρινε σωστά, όπως όλα τα άλλα ευρωπαϊκά και …βαλκανικά δικαστήρια, τότε θα μηδένιζαν τα ομόλογα και το κανόνι θα ήταν ηχηρό !
Την ίδια τακτική έχει ακολουθησει η Eurobank όπου πάτησε το πόδι της.
Τα δια έχουν συμβεί και στη Βουλγαρία με δεκάδες δανειολήπτες να διαμαρτύρονται έξω από την τράπεζα όπως έχει αποκαλύψει το ρεπορτάζ του Lobbystas.gr
POŻYCZKA A KREDYT FRANKOWY EUROBANK
- Το μόνο θετικό στην απόφαση είναι ότι δικαιολογεί απολύτως το σκεπτικό της μπανανίας, αφού μόνο σε αυτήν θα μπορούσε να βγει τέτοια απόφαση κόντρα σε όλες τις άλλες στο σύνολο της Ευρώπης και των Βαλκανίων !
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου