.

Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

ΔΙΑΔΟΧΗ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΣΕΛΗ: ΟΛΟΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ...ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html




Τι γράφει το banks.com.gr :



Περιμένοντας τις εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις και την περιβόητη «δευτερογενή νομοθεσία» για το πτωχευτικό δίκαιο ιδιωτών, γίνεται φανερό ότι μια σειρά από χιλιάδες, μικρά ή μεγάλα, προσωπικά και οικογενειακά δράματα, απίστευτες ιστορίες οικονομικής καταστροφής και απώλειας περιουσίας, θα συνοδεύει στο εξής την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου που ψήφισε η Βουλή και σηματοδοτεί την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για τραπεζικές οφειλές από την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Οι τράπεζες είναι προφανώς ικανοποιημένες από την ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Για πρώτη φορά καταργείται η αργή, αντιπαραγωγική δικαστική εμπλοκή στις υποθέσεις των δανείων που δεν εξυπηρετούνται. Τα κόκκινα δάνεια «πρασινίζουν» και οι τράπεζες μπορούν τώρα ευκολότερα να τα μεταβιβάσουν στους εξειδικευμένους φορείς και τα funds που θα αναλάβουν την ανάκτησή τους.

Η κυβέρνηση κατάφερε να κλωτσήσει το τενεκεδάκι των «κόκκινων δανείων» λίγο μακρύτερα, μέχρι το τέλος του 2019.

Αμέσως μετά, το πρόβλημα θα αναλάβει να το διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τιςεθνικές εκλογές. Στο μεταξύ όμως οι τράπεζες θα έχουν προλάβει να μεταβιβάσουν όσα δάνεια δεν τους εξυπηρετούν στα funds και επομένως θα έχουν λύσει το πρόβλημά τους.

Η κυβέρνηση καθυστέρησε επίτηδες τη λύση στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας γιατί δεν θέλει να συνδέσει τη θητεία της με την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για τραπεζικές οφειλές.

Η καθυστερημένη αντιμετώπιση είχε τις συνέπειές της. Το 2015 τα κόκκινα δάνεια αντιστοιχούσαν στο 35% του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Το 2016 ανέβηκε στο 36%. Το 2017 το ποσοστό των κόκκινων δανείων και ανοιγμάτων εκτινάχθηκε στο 46%.
Επιπλέον υπάρχουν και τα περιβόητα 4 δις Ευρώ των Κρατικών Εγγυήσεων σε δάνεια που έχουν χορηγηθεί στο παρελθόν σε πυρόπληκτους και άλλες ειδικές κατηγορίες δανειοληπτών. Τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνται, οι τράπεζες δεν τα θεωρούν «κόκκινα» γιατί υπάρχει εγγύηση του Κράτους, το Κράτος όμως δεν πληρώνει…

Οι δανειολήπτες δεν έχουν λόγο να χαίρονται. Αν δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων χθες δεν θα μπορούν ούτε αύριο. Το μόνο που δικαιούνται είναι να αγοράσουν χρόνο.

Η υπαγωγή στον νέο νομοθετικό πλαίσιο είναι προαιρετική. Όποιος όμως δεν επιλέξει την δύσκολη και απρόσωπη διαδικασία της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιουργούν οι τράπεζες, έχει φυσικά το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη αλλά , θα πρέπει προκειμένου να λάβει την προσωρινή προστασία της κατοικίας του από πλειστηριασμούς, έως την εκδίκασή της υπόθεσής του, να πληρώνει το 100% της δόσης που του προτάθηκε από την τράπεζα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ο νέος νόμος προβλέπει επιπλέον ποινές για τους δανειολήπτες που θα απορριφθούν διαδοχικά από την πλατφόρμα και από το δικαστήριο ως μη επιλέξιμος.

Αυτό σημαίνει ότι εάν ο οφειλέτης δεν πληροί τα κριτήρια του νόμου και εκείνος μετά την ηλεκτρονική αίτηση επιμείνει καταφεύγοντας στη δικαστική προστασία, εφόσον το δικαστήριο κρίνει τον αιτούντα ως μη επιλέξιμο, θα τον υποχρεώσει να πληρώσει ως ποινή επιβάρυνσης το 5% της συνολικής οφειλής για την οποία ζήτησε ρύθμιση, με κατώτερο όριο τα 1.500 ευρώ και ανώτερο τις 5.000 ευρώ.

Είναι προφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακόψει το κύμα προσφυγών στα δικαστήρια και να καταστήσει την εξωδικαστική ρύθμιση ως ύστατη ευκαιρία διάσωσης πριν τον πλειστηριασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates