Απροθυμία βουλευτών να συμμετάσχουν σε προκαταρκτικές επιτροπές λόγω...προεκλογικής περιόδου
Πολλές και... ενδιαφέρουσες είναι οι δικογραφίες που έχουν μαζευτεί το τελευταίο διάστημα στη Βουλή που αφορούν σε σειρά υποθέσεων και πολιτικών προσώπων.
Ωστόσο, η διερεύνησή τους μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι, καθώς απαιτούν χρόνο για τη σύσταση προκαταρκτικών επιτροπών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με βουλευτές που κατά το παρελθόν έχουν αποτελέσει μέλη των επιτροπών αυτών, είναι η μεγάλη απροθυμία με την οποία τις υποδέχονται οι ίδιοι οι «εθνοπατέρες».
«Βρισκόμαστε σε μια καθαρά προεκλογική περίοδο και είναι πραγματικά δύσκολο να βρεις βουλευτές πρόθυμους να αφήσουν τις περιφέρειές τους και να ασχοληθούν με οποιαδήποτε προκαταρκτική», λέει στο Newpost βουλευτής της πλειοψηφίας με εμπειρία σε χειρισμό σχετικών υποθέσεων και προσθέτει: «Ακόμα και στην ανοιχτή υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου που εκκρεμεί η σύσταση προκαταρκτικής δεν είναι εύκολο να γίνει. Είχαμε συζητήσει πριν από καιρό ανεπίσημα μήπως μπορούσαμε να το διευθετήσουμε με μια συνεδρίαση της Ολομέλειας αλλά δεν υπήρξε συμφωνία απ' όλες τις πτέρυγες της Βουλής».
Και στην αντιπολίτευση, πάντως, η απροθυμία αυτή εμπλουτίζεται με τη λογική της επιλογής του κατάλληλου χρόνου. «Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να ζητήσουμε τώρα τη σύσταση εξεταστικής ή προκαταρκτικής. Όλες οι υποθέσεις που αφορούν στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο παραγράφονται το 2021. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να τις αφήσουμε ανοιχτές για την επόμενη βουλή, που θα γίνουν και με τους δικούς μας όρους. Μην ξεχνάτε, ότι εφόσον μια επιτροπή ολοκληρώσει τις εργασίες της δεν μπορεί να συσταθεί εκ νέου», σημειώνει βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ενεργή συμμετοχή στην εξεταστική για την Υγεία.
Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του περασμένου μήνα ήρθαν στη Βουλή αρκετές δικογραφίες που αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα. Σε ορισμένες μάλιστα από αυτές, οι υπουργοί, αναφέρονται με την βουλευτική τους ιδιότητα γεγονός που προσδίδει ξεχωριστό ενδιαφέρον στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής Δεοντολογίας η οποία και θα κληθεί να αποφασίσει, αν η εκάστοτε υπόθεση θα προωθηθεί στην Ολομέλεια με το αίτημα της άρσης της βουλευτικής ασυλίας ή θα παραπεμφθεί με το νόμο περί ευθύνης υπουργών (συλλογική υπογραφών και αίτημα προκαταρκτικής).
Από το newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου