.

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 77 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ Η ΖΗΜΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ !!!




Τι αναφέρει το 
Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank

Επενδύσεις 77 δισ. ευρώ απαιτούνται προκειμένου να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε στη χώρα κατά την κρίση και να επανέλθει το απόθεμα κεφαλαίου στο επίπεδο του 2010.

Η εκτίμηση αυτή διατυπώνεται στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank, που κυκλοφόρησε χθες.

Σε ετήσια βάση, εξάλλου, το δελτίο επισημαίνει ότι οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν στο 11% του ΑΕΠ το 2018 έναντι 21% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και έναντι 23%-26% που ήταν τα προ κρίσης επίπεδα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις αντιπροσώπευαν το 26% του ΑΕΠ το 2007, όταν είχαν φθάσει στο απόγειό τους, και το 17,5% το 2010, όταν μπήκαμε επισήμως στην κρίση και στα μνημόνια.

Το εγχείρημα της αποκατάστασης του επενδυτικού κεφαλαίου και της επενδυτικής δραστηριότητας στα επίπεδα προ κρίσης είναι τεράστιο και το δελτίο επισημαίνει ότι δεν αρκούν οι πόροι του ΕΣΠΑ και των μεγάλων έργων υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, η αναβάθμιση του λιμένος Πειραιώς, η ολοκλήρωση του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline-TAP), oι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αύξηση της συμμετοχής τους στην τελική κατανάλωση ενέργειας σε ποσοστό 20% ως το 2020. Θα χρειαστούν επιπλέον επενδύσεις, αλλά και διαφοροποίηση του επενδυτικού μείγματος, όπως επισημαίνεται, δίνοντας βάρος σε τομείς όπως ο αγροδιατροφικός, ο τουρισμός, η υγεία, τα φάρμακα, οι τηλεπικοινωνίες και η πληροφορική.

Στην ίδια κατεύθυνση, της προσέλκυσης επενδύσεων, η Αlpha Bank τονίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας η ταχεία υλοποίηση σημαντικών επενδυτικών σχεδίων και ιδιωτικοποιήσεων που είναι σε καθυστέρηση, όπως το επενδυτικό πρόγραμμα του Ελληνικού και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς και η αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρηματικών κερδών στο πλαίσιο μιας αλλαγής του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής. Τέλος, επισημαίνεται η σημασία της πλήρους εκτέλεσης των συμβάσεων και της χωρίς καθυστέρηση επίλυσης των διαφορών, μέσω της ταχείας εκδίκασης των δικαστικών αποφάσεων.


Από την kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates