.

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ FUNDS ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html




Στο επίκεντρο των διεθνών επενδυτών θα βρεθούν την εβδομάδα αυτή τα "κόκκινα" δάνεια των ελληνικών τραπεζών, την ώρα που είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση του σχεδίου του ΤΧΣ για τα NPLs από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, όσο και η οριστικοποίηση του νέου πλαισίου προστασίας αδύναμων δανειοληπτών.

Σημειώνεται ότι χθες ενόψει της οριστικοποίησης του νέου πλαισίου πραγματοποιήθηκε στην Διεύθυνση Εποπτείας της ΤτΕ σύσκεψη με τους τραπεζίτες, χωρίς την παρουσία του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα.

Την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή 7 και 8 Μαρτίου, τα ελληνικά NPLs θα πρωταγωνιστήσουν στο μεγαλύτερο συνέδριο που διοργανώνεται ετησίως για την αγορά των NPLs της Ευρώπης, αυτό της Smith Novak στο Λονδίνο.

Το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών θα είναι φέτος εστιασμένο στα "κόκκινα" δάνεια των ελληνικών τραπεζών, καθώς πέραν του όγκου τους, οι για πρώτη φορά σημαντικές και συντονισμένες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την ταχύτερη μείωσή τους, σηματοδοτούν κατακόρυφη αύξηση της κινητικότητας στην δευτερογενή αγορά NPLs.

Παράλληλα, οι επενδυτές ενδέχεται να έχουν και την τελική εικόνα για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι λεπτομέρειες του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας που παραμένουν ανοιχτές αναμένεται να κλείσουν σήμερα, έτσι ώστε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από τη Βουλή εντός της εβδομάδας, ενόψει του Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Μάλιστα, χθες υπήρξε φημολογία η οποία προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, περί ψήφισης των διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας με τροπολογία που θα έρθει σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας και θα συζητηθεί και ψηφιστεί με την διαδικασία του επείγοντος την Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι το πώς θα διαμορφωθεί τελικώς το νέο πλαίσιο προστασίας των αδύναμων δανειοληπτών, δεν είναι καθόλου άσχετο με την πορεία της δευτερογενούς αγοράς NPLs. Η ΕΚΤ έχει εφιστήσει την προσοχή για ενδεχόμενες δυσμενείς επιπτώσεις του νέου νόμου στις πωλήσεις δανείων και στις τιτλοποιήσεις.

Και αυτό διότι θα μπορούσε να επιτρέψει σε οφειλές που τιτλοποιούνται βάσει του νόμου 3156/2003 για ομολογιακά δάνεια, τιτλοποίηση απαιτήσεων και απαιτήσεων από ακίνητα και άλλες διατάξεις, καθώς και σε οφειλές που μεταβιβάζονται βάσει του νόμου για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να ρυθμίζονται και βάσει των διατάξεών του.

Ειδικά δε από τη στιγμή που ο νέος νόμος θα παρέχει νομική προστασία σε ένα ευρύ φάσμα οφειλών στις οποίες περιλαμβάνονται και επιχειρηματικές οφειλές. Τα ανωτέρω, σύμφωνα με την ΕΚΤ, ενέχουν τον πιθανό κίνδυνο να λειτουργήσουν αποτρεπτικά ως προς μελλοντικές πωλήσεις και τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και να επηρεάσουν όσες έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Οι διεθνείς επενδυτές στο Λονδίνο αναμένεται, πάντως, να επικεντρωθούν κυρίως στις προοπτικές των σχεδίων συλλογικής μείωσης των NPLs, από ΤΧΣ και ΤτΕ, που βρίσκονται στο τραπέζι, αλλά και στα σχέδια της κάθε τράπεζας ξεχωριστά, με τα "φώτα" να πέφτουν στη Eurobank και στο σχέδιο που έχει ήδη δρομολογήσει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, τον Απρίλιο η Τράπεζα αναμένει τις δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση των στεγαστικών NPLs, ύψους 2 δις. ευρώ (project Pillar), με 5 – 6 από τις μη δεσμευτικές προσφορές που έχουν υποβληθεί, να κρίνονται ικανοποιητικές.

Οι δεσμευτικές προσφορές για το Pillar, θα διαμορφώσουν το κλίμα για το "πακέτο" Cairo, δηλαδή το χαρτοφυλάκιο "κόκκινων" δανείων 7 δισ. ευρώ που θα μεταφερθεί σε SPV και θα τιτλοποιηθεί για να διατεθεί στην αγορά. Οι μη δεσμευτικές προσφορές για το Cairo θα υποβληθούν Ιούνιο – Ιούλιο.

Ενώ τω μεταξύ, μέσα στις επόμενες δύο – τρεις εβδομάδες εκτιμάται ότι θα δοθεί από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DGComp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το πράσινο φως στο σχέδιο του ΤΧΣ για τα "κόκκινα" δάνεια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο περιθώριο του Eurogroup του Φεβρουαρίου υπήρξε ραντεβού μεταξύ του αρμόδιου αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις και του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά το οποίο διεφάνη ότι υπάρχει η απαιτούμενη στήριξη από πλευράς Κομισιόν ώστε να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία.

Το σχέδιο του ΤΧΣ θα προχωρήσει πιο γρήγορα γιατί είναι πιο ώριμο από αυτό της ΤτΕ, αφού βασίζεται στο ιταλικό μοντέλο το οποίο ήδη έχει εξετάσει η DGComp και γνωρίζουν οι διεθνείς επενδυτές.

Αν η DGComp δώσει το πράσινο φως μέσα σε δύο-τρεις εβδομάδες, είναι εφικτό το σχετικό νομοσχέδιο να έρθει στη Βουλή μέσα στον επόμενο μήνα.


Από το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates