.

Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

ΝΕΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ Η...ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ !!!

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ Η ΔΩΡΟΛΗΨΙΑ
Ο νέος νόμος ουσιαστικά ...θα κλείνει το μάτι σε όποιον καταφέρνει να διαφθείρει με δωροδοκίες !!!



Σαρωτικές αλλαγές, νέους θεσμούς αλλά και πολλά ερωτήματα δημιούργησαν τα νέα σχέδια νόμου για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Οι νέες διατάξεις κινούνται σε ένα πλαίσιο μείωσης των ποινών, με κατάργηση των πταισμάτων, επανακωδικοποίησης των πλημμελημάτων αλλά και ριζικών αλλαγών σε ό,τι αφορά στα κακουργήματα.

Έκπληξη, ωστόσο, σε νομικούς και δικηγόρος προκάλεσε η πλήρης τροποποίηση των άρθρων που αφορούν στη δωροδοκία – δωροληψία. Συγκεκριμένα, με τις νέες διατάξεις ο κακουργηματικός χαρακτήρας του αδικήματος της δωροληψίας παραμένει και διατηρείται το πλαίσιο ποινής από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο με το αδίκημα της δωροδοκίας το οποίο πλέον μετατρέπεται σε πλημμέλημα με πλαίσιο ποινής από 3 έως 5 έτη φυλάκιση.

Με απλά λόγια δηλαδή ο νέος νόμος ...κλείνει το μάτι σε όποιον καταφέρνει να διαφθείρει με δωροδοκίες, επιδιώκοντας την εξυπηρέτηση των σκοπών του και χρησιμοποιώντας παράνομα οικονομικά οφέλη. Οι κατηγορούμενοι σε τέτοιου είδους υποθέσεις στην ουσία παραμένουν εκτός φυλακής.

Οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα δε μένουν όμως μόνο εκεί. Όπως επισημαίνουν στο «Lawandorder» έγκριτοι νομικοί, στο στόχαστρο των προσώπων που μπορούν δυνητικά να καταδικαστούν για δωροληψία προστίθεται και νέα πρόσωπα. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, τα μέλη της Κυβέρνησης, οι Βουλευτές, οι Δήμαρχοι, υπάγονται, μεταξύ άλλων, στη νέα νομοθεσία με την τροποποίηση του άρθρου 159 του Ποινικού Κώδικα. Η ποινή τους δε, σε περίπτωση καταδίκης είναι αυξημένη καθώς μπορεί να φτάσει τα 15 έτη κάθειρξης και παράλληλα να επιβληθεί χρηματική ποινή.

Δεν ισχύει το ίδιο όμως για όποιον υπόσχεται ή παρέχει ωφελήματα σε κάποιο από τα παραπάνω πρόσωπα, όπως αναφέρει το νέο άρθρο 159 Α του Ποινικού Κώδικα. Και πάλι όποιος δωροδοκήσει θα διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος και θα του επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τρία έως πέντε έτη. Πρακτικά δηλαδή, με το νέο νόμο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να βρεθεί σε δεινότερη ποινική μεταχείριση από τον οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο εμφανιζόταν και του έταζε ανταλλάγματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το συγκεκριμένο αδίκημα είχε διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση λίγες μέρες πριν την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας (υπόθεση Χαϊκάλη) και κατόπιν έρευνας, η υπόθεση τότε είχε τεθεί στο αρχείο. Ωστόσο, αν εφαρμοσθούν οι νέες διατάξεις - άρθρο 159 Α του Ποινικού Κώδικα - σε περίπτωση απλής υπόσχεσης «δώρου», ο βουλευτής μπορεί να καταλήξει κατηγορούμενος για κακούργημα και αυτός που «τάζει» τις υποσχέσεις για πλημμέλημα.

Όπως σημειώνουν νομικοί ο νέος νόμος με τη διαδικασία εξορθολογισμού των ποινών κινείται σαφώς σε σωστή κατεύθυνση. Η μετατροπή, ωστόσο, κακουργημάτων σε πλημμέλημα χωρίς προηγούμενη στάθμιση των συνεπειών θα οδηγήσει άμεσα σε νομικά αδιέξοδα.



Από το lawandorder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates