.

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ !!!

ΜΕΤΑ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟ 70 ΧΡΟΝΙΑ
Το σπάσιμο των ισοβίων περιλαμβάνει και μεγαλοκαταχραστές του δημοσίου που δικάζονται !!!




Καταργείται για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια ο πολυσυζητημένος νόμος περί καταχραστών του δημοσίου ( 1608 του 50) με τον οποίο τα τελευταία χρόνια δικάστηκαν και καταδικάστηκαν πολλοί κατηγορούμενοι ακόμα και σε ισόβια, ποινή η οποία καταργείται και δεν προβλέπεται πλέον.

Με τις νέες ρυθμίσεις όσοι καταχρώνται δημόσιο χρήμα θα τιμωρούνται με ποινές κάθειρξης ως 15 χρόνια, ενώ για τα αδικήματά τους θα υπάρχει ειδική παραγραφή 20ετίας.

Η νομοθετική μεταβολή που ανακοινώθηκε σήμερα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου στο πλαίσιο ευρύτατων αλλαγών για τον νέο Ποινικό Κώδικα, είχε επισημανθεί από χρόνια τόσο από την νομική κοινότητα όσο και από έγκριτους δικαστικούς και στοχεύει, όπως είπε και ο υπουργός Δικαιοσύνης στον εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας.

Με τις νέες διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, τονίστηκε ότι η κατάργηση του ειδικού νόμου περί καταχραστών, δεν σηματοδοτεί στο εξής ευνοϊκή μεταχείριση για όσους καταχρώνται το δημόσιο χρήμα.

Ειδικότερα με τις νέες ρυθμίσεις:

- Καταργείται εντελώς ο νόμος περί καταχραστών του δημοσίου (1608 του 50)

- Καταργείται η ποινή των ισοβίων για τους καταχραστές του δημοσίου.

- Οι καταχραστές του δημοσίου θα τιμωρούνται με ποινές ως 15 χρόνια κάθειρξη.

- Αν αποκαθιστούν πλήρως τη ζημιά που έχουν προκαλέσει μπορεί να έχουν ευνοϊκή ποινική μεταχείριση ή και σε εξαιρετικές περιπτώσεις να αθωώνονται.

- Ως καταχρηστής σε βάρος του δημοσίου ορίζεται εκείνος που με τις παράνομες συμπεριφορές του (απιστίες, πλαστογραφίες, ψευδείς βεβαιώσεις και άλλα αδικήματα) θα προκαλεί ζημιά στο δημόσιο.

-Ως δημόσιο ορίζεται από τον νέο Ποινικό Κώδικα, το δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όχι όμως άλλοι φορείς ιδιωτικής νομικής φύσεως που μπορεί να διαχειρίζονται δημόσια περιουσία. Επίσης στο δημόσιο δεν περιλαμβάνονται τα πιστωτικά ιδρύματα.

-Σε ό,τι αφορά τους καταχραστές του δημοσίου οι νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και αφορούν στο σύνολο των παραβατών της ποινικής νομοθεσίας ( πλημμελήματα και κυρίως κακουργήματα) περιλαμβάνει και τους καταχραστές.

Ειδικότερα σύμφωνα τις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας:

- Και για τους καταχραστές του δημοσίου προβλέπεται η διαδικασία της ποινικής διαπραγμάτευσης, διαδικασία που θα ισχύει για όλα τα κακουργήματα.

Κατά την παρουσίαση των νέων διατάξεων, διευκρινίστηκε ότι:

-για τους καταχραστές του δημοσίου υπάρχει και η αυστηρή νομοθεσία για το ξέπλυμα που προβλέπει δημεύσεις και χρηματικές ποινές ανάλογες με τη ζημιά που έχουν προκαλέσει σε βάρος του δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς υποθέσεις με κατηγορουμένους με βάση τον νόμο του 1608 του 50 διευκρινίστηκε, ότι αν η δίκη δεν έχει τελειώσει και οι νέες διατάξεις έχουν ήδη ψηφιστεί πριν απόφαση, τότε θα εφαρμοστεί, όπως προβλέπει το σύνταγμα ο νέος ευνοϊκότερος νόμος. Θα υπάρξει όμως και μεταβατική διάταξη.


«Παράθυρο» για να γλιτώσουν τα ισόβια οι μεγαλοκαταχραστές του Δημοσίου

Μεγάλες αλλαγές, που ενδέχεται να εγείρουν κύμα «ενστάσεων», επέρχονται στη ποινική νομοθεσία με το νέο Ποινικό Κώδικα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μια από τις αλλαγές που προωθούνται είναι και αυτή που αφορά στο περιβόητο νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50), ο οποίος είχε μπει στο «στόχαστρο» της νομικής κοινότητας, ως αναχρονιστικός, και τώρα καταργείται.

Ο συγκεκριμένος νόμος και τα όσα προέβλεπε είχαν γίνει ευρέως γνωστά στη κοινή γνώμη, μετά την περίπτωση της καθαρίστριας από το Βόλο που είχε καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη επειδή πλαστογράφησε το απολυτήριο της ώστε να φαίνεται ότι είναι απόφοιτος Δημοτικού για να μπορεί να εργαστεί.

Πλέον, ο περιβόητος αυτός νόμος αποτελεί «παρελθόν», όπως «παρελθόν» αποτελούν και τα ισόβια που προέβλεπε για όσους είχαν παραβιάσει τις διατάξεις του.

Ειδικότερα, σε αντικατάσταση του νόμου περί καταχραστών του '50, εισάγονται ρυθμίσεις που στέλνουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την ισόβια κάθειρξη για όλα τα οικονομικά εγκλήματα. Πλέον, με τις αλλαγές προβλέπεται ότι η ανώτατη ποινή για οικονομικά εγκλήματα θα είναι τα 15 έτη ενώ αυτά θα έχουν ως «ορίζοντα» παραγραφής 20ετία. Μάλιστα, προβλέπεται πως αν οι κατηγορούμενοι αποκαταστήσουν πλήρως τη ζημία που έχουν προκαλέσει - δηλαδή αν πληρώσουν - θα έχουν ευνοϊκή ποινική μεταχείριση ή και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απαλλαγούν.

Μάλιστα οι ρυθμίσεις αυτές, εφόσον ο νέος Ποινικός Κώδικας γίνει νόμος του κράτους θα εφαρμοστούν και στις εκκρεμείς υποθέσεις των μεγαλοκαταχραστών του Δημοσίου, οι οποίοι βλέπουν πλέον να απομακρύνεται το ενδεχόμενο να καταδικαστούν σε ισόβια! Πρόκειται για χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν στη ποινική Δικαιοσύνη και η ζημία σε βάρος του Δημοσίου μπορεί να αποτιμάται σε εκατομμύρια ευρώ.

Με απλά λόγια δηλαδή, οι κατηγορούμενοι ως μεγαλοκαταχραστές των οποίων η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί, έχουν τη νομική δυνατότητα να αξιοποιήσουν τη νέα σχετική διάταξη. Δηλαδή, αν η δίκη με βάση τον 1608/50 δεν έχει ολοκληρωθεί και οι νέες διατάξεις ψηφιστούν πριν εκδοθεί απόφαση, θα εφαρμοστεί, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, ο νέος ευνοϊκότερος νόμος. Θα υπάρξει όμως και μεταβατική διάταξη.

Αυτό σημαίνει πως οι κατηγορούμενοι ως μεγαλοκαταχραστές του Δημοσίου, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, αν αποκαταστήσουν τη ζημία που προκάλεσαν (αν πληρώσουν δηλαδή) «πέφτουν στα μαλακά» ή και απαλλάσσονται. Και το ερώτημα που θέτουν ήδη νομικοί είναι το εξής: Αρκεί μόνο να πληρώσει ο εμπλεκόμενος και να αποκαταστήσει τη ζημία; Η ποινική καταδίκη του για τέτοιας απαξίας αδίκημα δεν θα έπρεπε να είναι πιο βαριά;

Το ολικό «λίφτινγκ» που επήλθε στο συγκεκριμένο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο καταλαμβάνει βέβαια και τις περιπτώσεις εκείνες όπως της καθαρίστριας από το Βόλο που δικάστηκε και οδηγήθηκε στις φυλακές σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 1608/50.

Ποιοι ορίζονται πλέον ως καταχραστές του Δημοσίου

Ο νέος κώδικας, ο οποίος έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, δίνει και τον ορισμό των καταχραστών του Δημοσίου. Ως τέτοιοι ορίζονται όσοι με τις παράνομες συμπεριφορές του (απιστίες, πλαστογραφίες, ψευδείς βεβαιώσεις και άλλα αδικήματα) προκαλούν ζημιά στο Δημόσιο.

Μάλιστα, κρίθηκε αναγκαίο να διευκρινιστεί ότι ως δημόσιο ορίζεται, στον νέο Ποινικό Κώδικα, το Δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Οι συγκεκριμένες προβλέψεις δεν αφορούν φορείς ιδιωτικής νομικής φύσεως, οι οποίοι ενδεχομένως διαχειρίζονται δημόσια περιουσία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Επίσης, σύμφωνα τις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για τους καταχραστές του δημοσίου, προβλέπεται η διαδικασία της ποινικής διαπραγμάτευσης η οποία θα ισχύει για όλα τα κακουργήματα. Δηλαδή, ο διωκόμενος έχει δικαίωμα μέχρι και το ακροατήριο να πληρώσει, να αποκαταστήσει τη ζημία που προκάλεσε και να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης ή και να αθωωθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Διευκρινίστηκε πάντως, πως για τους καταχραστές του δημοσίου, υπάρχει και η αυστηρή νομοθεσία για το ξέπλυμα που προβλέπει δημεύσεις και χρηματικές ποινές ανάλογες με τη ζημιά που έχουν προκαλέσει σε βάρος του δημοσίου.

Κυρίως ποινή η κοινωφελής εργασία

Ακόμη, με τις νέες ρυθμίσεις επέρχεται μια ακόμη μεγάλη αλλαγή για τα ποινικά χρονικά. Πρόκειται για την κοινωφελή εργασία η οποία για πρώτη φορά, δεν αποτελεί τρόπο έκτισης ποινής ή παρεπόμενη ποινή, αλλά θα είναι κυρίως ποινή.

Η κοινωφελής εργασία μπορεί να επιβάλλεται ως κύρια ποινή για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος και ως παρεπόμενη ποινή για κακουργηματικές κατηγορίες. Η παροχή κοινωφελούς εργασίας δεν μπορεί να έχει διάρκεια ανώτερη των επτακοσίων είκοσι ωρών ούτε να είναι κατώτερη των εκατό ωρών.


Από την kathimerini.gr και lawandorder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates