Δεν είναι άγνωστη η κόντρα του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη με την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την οικονομική κατεύθυνση της χώρας, όπως επίσης δεν είναι άγνωστο το γεγονός ότι ο Γιάννης Στουρνάρας όχι μόνο διαφωνεί αλλά υποσκάπτει – σε αρκετές περιπτώσεις – την πολιτική που επιλέγει να χαράξει το Μαξίμου.
Πρόσφατο «χτύπημα» του η εκτίμηση ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα αυξήσει την ανεργία. Οχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά έγινε και ρεκόρ νέων θέσεων εργασίας!
Ο κ. Στουρνάρας ανήκει σε εκείνους που δεν επιθυμούν την αύξηση των μισθών. Διαχρονικά η στάση του έχει δημιουργήσει ερωτηματικά για το αν τελικά είναι πολιτευτής συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, αν νομίζει ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ή αν κρύβεται πίσω από το θεσμικό του ρόλο προωθώντας πολιτικές που θυμίζουν κάτι από ΔΝΤ και ολίγη από ΝΔ.
Το thefact.gr συγκέντρωσε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα προφητειών που δεν επαληθεύτηκαν ποτέ, χωρίς ωστόσο αυτό να τον εμποδίσει να συνεχίζει να τις διατυπώνει:
Το 2014 ως Υπουργός Οικονομικών, ο Στουρνάρας έβλεπε «μείωση της ανεργίας κατά 2 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες». Την ίδια εποχή διαβεβαίωνε πως δεν θα μπουν νέοι φόροι, ότι η χώρα βρίσκεται κοντά στην έξοδο στις αγορές αλλά και σε νέα ρύθμιση του χρέους. Βέβαια στη συνέχεια εισέπραξε το γνωστό «forget it Yannis». Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2014, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε μόλις στο 0,7%. Κατά το Δ΄ τρίμηνο του 2014, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 26,1%
Τον Δεκέμβριο του 2014 λίγο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, ο ίδιος ήταν που λειτουργώντας ως ΥΠΟΙΚ του Σαμαρά, καλούσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν την πρόταση Σαμαρά για Πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας και μιλούσε για εκροή καταθέσεων εξαιτίας της επερχόμενης ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ
Το 2015 ο κ. Στουρνάρας ξεκίνησε μαζί με άλλους να διακινεί το σενάριο περί «κόστους της διαπραγμάτευσης» ή αλλιώς «το κόστος Βαρουφάκη». Τότε είχε δηλώσει «οι γενναίες διαπραγματεύσεις» των οποίων ηγήθηκε ο κ. Βαρουφάκης «είχαν και ένα κόστος: τα 86 δισ. του τρίτου μνημονίου και τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, που επιβλήθηκαν μετά την εκροή 45 δισ. σε καταθέσεις». Αργότερα πήρε τη σκυτάλη ο Βίζερ για να ανεβάσει το ποσό του «κόστους Βαρουφάκη» για την Ελλάδα στα 200 δισ.! Εκείνη την εποχή ο Κλάους Ρέγκλινγκ επικεφαλής του ESM, είχε πει πως ότι δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να το υπολογίσει κανείς, αλλά στη συνέχεια φαίνεται ότι του άρεσε ως επιχείρημα και άρχισε κι εκείνος να το διακινεί με κάθε ευκαιρία.
Τον Μάρτιο του 2017 υποστήριξε με θέρμη τη δημιουργία ενός ιδιωτικού πυλώνα για το ασφαλιστικό, περίπου ό,τι λέει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης. Την ίδια χρονιά προτρέπει και εισηγείται με τον θεσμικό του ρόλο την λήψη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης έναντι της κυβερνητικής επιλογής για καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο.
Τον Μάρτιο του 2018 τάσσεται υπέρ της τήρησης όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα (ναι, αυτά που τώρα λέει ότι θα μειώσει ο Μητσοτάκης).
Τον Ιούλιο του 2018 μιλώντας στους FT υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να πειστούν οι επενδυτές ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι καλή επένδυση, ότι οι επενδυτές θα παρακολουθούν κάθε κίνηση της κυβέρνησης κι ότι εάν αισθάνονται ότι κάνουμε βήματα πίσω θα παραμείνουν μακριά από τα ελληνικά ομόλογα.
Τον Αύγουστο του 2018, όταν είχε φουντώσει η σεναριολογία για περικοπή των συντάξεων από τις αρχές του 2019 και η ΝΔ ζητούσε επιτακτικά εκλογές, ο Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της περικοπής ώστε να «τηρηθούν τα συμφωνηθέντα».
Από το thefact.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου