.

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

ΧΡΕΗ ΜΑΜΟΥΘ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4 ΤΡΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ !!!

ΝΕΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΦΟΥΣΚΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ξεπέρασαν τα 4 τρισ. δολάρια τα χρέη των Αμερικανών για καταναλωτικά δάνεια, πρώτη φορά στην Ιστορία, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).




Η άνοδος σε επίπεδα-ρεκόρ οφείλεται στα φοιτητικά δάνεια, στη διόγκωση του χρέους που προκάλεσε η άνοδος των επιτοκίων στα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου και η υπερχρέωση των πιστωτικών καρτών για δαπάνες της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Συνολικά το χρέος των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών δανείων, ανήλθε στα 13,5 τρισ. δολάρια το 2018, το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ στις ΗΠΑ. 

Οι οφειλές για τα φοιτητικά δάνεια, που, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed, αυξάνονται συνεχώς από το 2003, αυξήθηκαν το δ΄ τρίμηνο του 2018 κατά 15 δισ. δολάρια σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2017, αγγίζοντας συνολικά το 1,46 τρισ. δολάρια. Μάλιστα, περίπου 10% των φοιτητικών δανείων δεν εξυπηρετείται εγκαίρως, σύμφωνα με την έκθεση της Fed. Ενδέχεται το ποσοστό αυτό να είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερο, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται οι αναβολές πληρωμής και οι περιπτώσεις που η τράπεζα επιδεικνύει ανεκτικότητα στις καθυστερήσεις.

Κατά το δ΄ τρίμηνο του 2018 περισσότεροι από 7 εκατ. Αμερικανοί, αριθμός αυξημένος κατά 2,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2017, δεν εξυπηρετούσαν εγκαίρως τα δάνεια που πήραν για την αγορά αυτοκινήτων. Τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου αποτελούν το 9% του συνόλου των καταναλωτικών δανείων. Η αύξηση των χρεών για αγορά αυτοκινήτου οφείλεται εν μέρει και στην άνοδο του κόστους, καθώς η μέση τιμή ενός καινούργιου αυτοκινήτου κυμάνθηκε το 2018 περίπου στις 37.100 δολάρια, σε αντίθεση με το 2013 που κόστιζε περίπου 27.573, σύμφωνα με το CNBC. Κατά το δ΄ τρίμηνο του 2018, οι αυξημένες ανάγκες της χριστουγεννιάτικης περιόδου δημιούργησαν ανεξόφλητες οφειλές σε πιστωτικές κάρτες ύψους 41 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας συνολικά το 1 τρισ. δολάρια, ποσό-ρεκόρ για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τo CNBC.

Παρά το γεγονός ότι το μέσο επιτόκιο 17,41% στις πιστωτικές κάρτες βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν σημειωθεί ποτέ, οι χρήστες δεν φαίνεται να καθυστερούν τις πληρωμές βάσει των στοιχείων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Τα στοιχεία της Fed δείχνουν πως οι Αμερικανοί ξοδεύουν περίπου 10% του εισοδήματός τους για την εξυπηρέτηση άλλων οφειλών πλην των στεγαστικών δανείων. 

Σε αντίθεση με τα καταναλωτικά δάνεια, τα στεγαστικά παραμένουν σταθερά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, περίπου στα 9,1 τρισ. δολάρια. «Δεν βρισκόμαστε ακόμη στην κόκκινη ζώνη κινδύνου, αλλά αυτά τα στοιχεία κλίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, επομένως είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε», δήλωσε ο Τζος Ράιτ, επικεφαλής οικονομολόγος στην iCIMS, αμερικανική εταιρεία λογισμικού.


Από την kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates