O καναδέζικος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS έγινε ευρύτερα γνωστός πριν μερικά χρόνια, όταν αποφάσισε να κρατήσει την Πορτογαλία στην επενδυτική βαθμίδα, πηγαίνοντας κόντρα στις μεγάλες εταιρείες αξιολόγησης που την υποβάθμισαν.
Μ' αυτό τον τρόπο, η DBRS έδωσε στην Πορτογαλία το διαβατήριο που χρειαζόταν για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (QE) από τον Μάρτιο του 2015, συμπιέζοντας το κόστος δανεισμού της.
Αν δεν ήταν η DBRS, η Πορτογαλία θα έπρεπε να πληρώσει πολύ περισσότερα σε τόκους, μειώνοντας αναλόγως άλλες κρατικές δαπάνες ή αυξάνοντας τους φόρους, γιατί δεν θα επωφελείτο από το QE.
Πολλά έχουν λεχθεί για τους πραγματικούς λόγους που ώθησαν τον καναδικό οίκο σε μια τέτοια απόφαση και μάλλον θα τους πιστέψουμε μ’ αυτά που γνωρίζουμε.
Ηταν λοιπόν εύλογο, η απόφαση της Ελλάδας να χρησιμοποιήσει την DBRS για αξιολογήσεις μαζί με τους μεγάλους οίκους, δηλαδή τον S&P, τη Moody’s και τη Fitch, να τροφοδοτήσει τις προσδοκίες για κάτι καλό.
Όμως, αυτό δεν συνέβη. Για την ακρίβεια, η έκπληξη ήλθε από τη Fitch το περασμένο καλοκαίρι.
Όμως, ποτέ δεν είναι αργά.
Οπως μαθαίνουμε, ο καναδικός οίκος είναι ο ένας από τους δύο που επιλέχθηκαν για την αξιολόγηση, στo πλαίσιo του περιβόητου «ιταλικού» μοντέλου τιτλοποίησης των προβληματικών δανείων από το υπουργείο Οικονομικών.
Απλά το σημειώνουμε.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου