.

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΓΡΙΟ ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΕΝ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ !!!

ΜΕΤΑ ΤΙΣ 12/12 Η ΑΑΔΕ ΞΕΚΙΝΑ ΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΩΝ 1.000€
Όσοι δεν δηλώσουν θα θεωρούνται ύποπτοι φοροδιαφυγής...ενώ όσοι δηλώνουν και είναι οφειλέτες(η συντριπτική πλειοψηφία δηλαδή) θα είναι αντιμέτωποι με "εύκολες" κατασχέσεις !!!



Στις 12 Δεκεμβρίου, εκπνέει η προθεσμία για την υποχρεωτική δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού από τους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν υποχρέωση να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα (POS).

Η προθεσμία είναι ανελαστική και όσοι αμελήσουν, κινδυνεύουν να βρεθούν στη συνέχεια αντιμέτωποι με πρόστιμα που φτάνουν έως και τα 1.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους νέους επαγγελματίες, η δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού πρέπει να γίνεται εντός μηνός από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Για όσους, όμως, περιλαμβάνονταν ήδη στη λίστα των υπόχρεων αποδοχής ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής στις 12 Σεπτέμβρη, οπότε εκδόθηκε η σχετική κοινή υπουργική απόφαση Δραγασάκη- Παπανάτσιου, η προθεσμία εκπνέει στις 12 Δεκέμβρη.

Μετά την εκπνοή της προθεσμίας, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να ξεκινήσει διασταυρώσεις ανάμεσα στη λίστα των υπόχρεων και στον κατάλογο όσον δήλωσαν εντός προθεσμίας τον επαγγελματικό τους τραπεζικό λογαριασμό.

Ο εντοπισμός όσων δεν δηλώσουν τους επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς δημιουργεί αυτόματα μια λίστα πιθανών φοροφυγάδων. Δεν είναι λίγες εκείνες οι περιπτώσεις όπου οι ελεγκτικές αρχές έχουν διαπιστώσει το φαινόμενο της αθρόας έκδοσης «αποδείξεων» μόνο από τα POS, χωρίς την παράλληλη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι αποδείξεις των POS συνοδεύονται από αποδείξεις-μαϊμού.

Με τη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού στον οποίο θα πρέπει να κατευθύνονται όλα τα έσοδα της επιχείρησης, ο έλεγχος για την έκδοση αποδείξεων γίνεται πιο εύκολος, ενώ παράλληλα διευκολύνονται και οι κατασχέσεις, στην περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Όσοι ρισκάρουν να μη δηλώσουν τον λογαριασμό τους θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 1.000 ευρώ. Το ίδιο πρόστιμο επιφέρει και η μη υποβολή δήλωσης διόρθωσης, προς συμμόρφωση, από τους υπόχρεους, στις περιπτώσεις απενεργοποίησης Επαγγελματικού Λογαριασμού καθώς νοείται ως μη δήλωση Επαγγελματικού Λογαριασμού.

Για την υποβολή δήλωσης Επαγγελματικού Λογαριασμού πέραν των προθεσμιών που ορίζονται επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ πρόστιμο 1.500 ευρώ προβλέπεται και για τους επαγγελματίες εκείνους οι οποίοι ενώ έχουν σχετική υποχρέωση, δεν έχουν εγκαταστήσει POS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Επαγγελματικό Λογαριασμό, οι υπόχρεοι αποδέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως, ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά. Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του Επαγγελματικού Λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.

Τα βήματα για τη δήλωση

Η διαδικασία δήλωσης Επαγγελματικού Λογαριασμού είναι απλή. Ο υπόχρεος εισέρχεται στον δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) με τους κωδικούς του Taxisnet που διαθέτει για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της και επιβεβαιώνεται ότι ο χρήστης είναι επιχείρηση/επιτηδευματίας.

Στην αρχική σελίδα, ο χρήστης έχει τις ακόλουθες επιλογές: Διαχείριση Επαγγελματικού Τραπεζικού Λογαριασμού (ΕΤΛ). Ιστορικό μεταβολών. Επιλογή ρόλου (εμφανίζεται μόνο εάν ο χρήστης διαθέτει και άλλους ρόλους στο Taxisnet, π.χ. λογιστής). Επιπλέον, εμφανίζονται σε πίνακα τα ακόλουθα στοιχεία: ΕΤΛ σε μορφή ΙΒΑΝ, εφόσον έχει δηλωθεί η Τράπεζα όπου τηρείται ο κάθε ΕΤΛ. Ημερομηνία δήλωσης του ΕΤΛ. Κατάσταση του ΕΤΛ. Στην περίπτωση που υπάρχει καταχωρισμένος ΕΤΛ, αυτός εμφανίζεται σε κατάσταση είτε «Επιβεβαιωμένος» ΕΤΛ είτε «Προς επιβεβαίωση».

Στη συνέχεια:

1. Πατώντας επάνω σε έναν ΙΒΑΝ, εμφανίζονται οι λεπτομέρειές του σε αναδυόμενο παράθυρο.

2. Ο επιχειρηματίας/επιτηδευματίας έχει τη δυνατότητα να προσθέσει έναν ή περισσότερους ΕΤΛ, εφόσον έχει τουλάχιστον μία δραστηριότητα η οποία εμπίπτει στις Ομάδες Δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για τη μείωση του φόρου εισοδήματος (π.χ. ιατρικές δαπάνες, εστίαση, ξενοδοχεία, είδη ένδυσης, υπόδησης κ.ά.). Η προσθήκη γίνεται μέσω του πλήκτρου Προσθήκη Επαγγελματικού Λογαριασμού.

3. Ο χρήστης θα πρέπει να εισαγάγει τον ΕΤΛ σε μορφή IBAN ως ακολούθως:

Εισάγει τον ΙΒΑΝ και επιλέγει την Ομάδα Δαπανών στην οποία θα πρέπει να εντάσσονται οι κινήσεις του λογαριασμού αυτού. Οι Ομάδες Δαπανών μπορεί να είναι κάποια ή κάποιες από τις Γενικές Δαπάνες, Ιατρικές Δαπάνες, Φαρμακευτικές Δαπάνες, Εμπορία Οχημάτων και Λειτουργία Συνεργείων, ανάλογα με τις δραστηριότητες της επιχείρησης. Στο τέλος, μπορεί να επιβεβαιώσει ή να ακυρώσει την καταχώριση. Στην περίπτωση που επιλεγεί Ακύρωση, ο χρήστης οδηγείται στην Αρχική Οθόνη.

4. Στην περίπτωση που επιλεγεί Επιβεβαίωση, πραγματοποιείται η ακόλουθη επεξεργασία: Επαλήθευση των ψηφίων ελέγχου του IBAN. Έλεγχος αν ο λογαριασμός είναι ήδη καταχωρισμένος από τον ίδιο τον χρήστη.

5. Αναζήτηση και εμφάνιση της ονομασίας της τράπεζας. Αν ο ΙΒΑΝ που εισάγει ο χρήστης ανήκει σε ελληνική τράπεζα, τότε συμπληρώνεται αυτόματα το όνομα της τράπεζας στην οποία ανήκει ο λογαριασμός.

6. Έλεγχος αν ο λογαριασμός έχει ήδη δηλωθεί ως ΕΤΛ από άλλον επιτηδευματία και αν αυτή η ιδιότητα παραμένει σε ισχύ.

7. Εφόσον οι έλεγχοι είναι επιτυχείς, εμφανίζεται οθόνη επιβεβαίωσης ως ακολούθως: Πατώντας το πλήκτρο Διόρθωση Στοιχείων, επιστρέφουμε στην προηγούμενη οθόνη, ενώ με το πλήκτρο Καταχώριση ολοκληρώνεται η καταχώριση του ΕΤΛ.

Οι λογαριασμοί που εισάγονται από τους επιχειρηματίες/επιτηδευματίες αποστέλλονται καθημερινά στα τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία ελέγχουν την ορθότητά τους (π.χ. υπαρκτός λογαριασμός, ο λογαριασμός ανήκει πράγματι στον χρήστη που τον δηλώνει κ.ά.). Εφόσον ένας λογαριασμός επιβεβαιωθεί από το τραπεζικό ίδρυμα, αλλάζει κατάσταση από «Προς επιβεβαίωση» σε «Επιβεβαιωμένος». Σε αντίθετη περίπτωση εμφανίζεται ως απορριφθείς. Σε περίπτωση απόρριψης, ο χρήστης μπορεί να επικοινωνήσει με το τραπεζικό ίδρυμα για να εξακριβώσει τον λόγο της απόρριψης.


Οι 143 κλάδοι που υποχρεούνται να δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates