Τι γράφει το bankingnews.gr :
Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών και το ΤΧΣ ο βασικός μέτοχος των τραπεζών ακύρωσαν τα σχέδια του Paulson που επιδίωκε την συγχώνευση της Alpha bank με την Πειραιώς.
Ο Paulson που διαχειρίζεται 9 δισεκ. δολάρια από 36 δισεκ. πριν λίγα χρόνια έχει επενδύσει 500 εκατ στην Πειραιώς ελέγχοντας το 9,23% και η επένδυση αυτή έχει πλήρως απαξιωθεί στα 36 εκατ ευρώ.
Ταυτόχρονα είναι και μέτοχος της Alpha bank με 7% περίπου έχοντας υποαξίες περίπου 60%.
Ο Paulson προσπάθησε να διερευνήσει πιθανότητα συγχώνευσης μεταξύ Πειραιώς και Alpha bank αλλά ο SSM το απέρριψε επικαλούμενο 4 βασικά επιχειρήματα
1)Θα απαιτηθούν 5-6 δισεκ. νέα κεφάλαια για να αντιμετωπιστούν τα 53 δισεκ. NPEs που θα έχει το σχήμα
2)Η συγχώνευση δύο τραπεζών με τεράστιο χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων λειτουργεί θεσμικά αποσταθεροποιητικά στην συστημική ευστάθεια των τραπεζών.
3)Η εξαγοραζόμενη τράπεζα θα υποχρεωνόταν να αποτιμήσει τα προβληματικά της δάνεια στις δίκαιες και εύλογες αξίες και μόνο από μια τέτοια διαδικασία θα προέκυπτε μια μαύρη τρύπα 3-4 δισεκ. ευρώ.
4)Οι δύο τράπεζες μαζί θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια από κοινού από ότι εάν παραμείνουν αυτόνομες.
Το βασικό ζήτημα όμως που για το SSM ήταν κόκκινη γραμμή αλλά και για το ΤΧΣ είναι ποιοι θα καλύψουν τις μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν.
Ο Paulson δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να στηρίξει κεφαλαιακά το νέο σχήμα ως μέτοχος και των δύο τραπεζών.
Ήθελε άλλοι να λύσουν το πρόβλημα και ο ίδιος να καρπωθεί το αποτέλεσμα.
Ο SSM πάντως απέρριψε τα σχέδια για συγχώνευση και έβαλε veto και σε όλες τις ελληνικές τράπεζες με αυτό τον τρόπο.
Δεν μπορεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια και να εξετάζονται συγχωνεύσεις.
Οπότε η εποπτική αρχή έβαλε ξεκάθαρα πάγο στα σχέδια για συγχωνεύσεις στην Ελλάδα.
Μια συγχώνευση Πειραιώς και Alpha bank με 53 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα θα ήταν οικονομική αυτοκτονία, θα κατέρρεαν και οι δύο τράπεζες λόγω του όγκου των προβληματικών δανείων.
Οι συγχωνεύσεις δεν είναι λύση αλλά η εξυγίανση των προβληματικών δανείων.
Ούτως ή άλλως ο βαθμός συγκέντρωσης στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος είναι ακραίος 4 τράπεζες ελέγχουν το 95% της αγοράς όταν οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες στην Γερμανία ελέγχουν το 57% της αγοράς.
Τόσο ο SSM όσο και το ΤΧΣ απέρριψαν το σχέδιο συγχώνευσης ως επικίνδυνο, θα χρειαστούν 5-6 δισεκ. κεφάλαια και θα δημιουργήσει ρήγμα στην προσπάθεια συστημικής ευστάθειας των τραπεζών.
Aναληθή χαρακτηρίζει η Alpha Bank τα δημοσιεύματα περί συγχώνευσης με την Τράπεζα Πειραιώς.
Συγκεκριμένα, η τράπεζα αναφέρει σε ανακοίνωσή της:
«Αναφορικά με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου για δήθεν κυοφορούμενη συγχώνευση μεταξύ της Τραπέζης Πειραιώς και της Αlpha Bank, η τελευταία δηλώνει απολύτως και κατηγορηματικά ότι τα υπόψη δημοσιεύματα δεν ευσταθούν, ούτε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η παρούσα ανακοίνωση δημοσιεύεται εν συνεχεία (και) της από 28 Νοεμβρίου 2018 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επί του αυτού θέματος».
Τράπεζα Πειραιώς: Δεν βρισκόμαστε σε συζητήσεις για συγχώνευση με κανένα πιστωτικό ίδρυμα
Και η Τράπεζα Πειραιώς, με τη σειρά της, διαψεύδει τα εν λόγω δημοσιεύματα, αναφέροντας ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η Τράπεζα Πειραιώς, μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με το οποίο της ζητήθηκε να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.sofokleous.gr, το οποίο κάνει αναφορά σε πιθανή συγχώνευση της Τράπεζας Πειραιώς με την Alpha Bank, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι τα αναφερόμενα στο παραπάνω δημοσίευμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ούτε η Τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις για συγχώνευση με την Alpha Bank ή άλλο πιστωτικό ίδρυμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου