.

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Η "ΑΓΝΟΙΑ" ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΣΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ & ΟΙ 2 ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΝΤΕΛΩΣ "ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΣ" !!!





Αρκετοί ίσως θυμούνται το οργισμένο ύφος του Κώστα Σημίτη, όταν απευθύνθηκε στον Άκη Τσοχατζόπουλο, τον Μάιο του 2015, κατά την κατάθεσή του ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικαζόταν η υπόθεση για τις μίζες που έλαβε ο πρώην υπουργός. Τότε, ο κ. Σημίτης, τον επέπληξε έντονα για τα όσα γίνονταν στο υπουργείο του, τα οποία όπως του είπε: «Όφειλες να τα αναφέρεις! Και δεν το έκανες! Δεν το ανέχομαι αυτό».

Από τότε μέχρι σήμερα όμως, έχουν αποκαλυφθεί πολλά «στραβά» που συνέβησαν επί της πρωθυπουργικής του θητείας, τα οποία δημιουργούν εύλογες απορίες, τόσο για τη γνώση που είχε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός για τα όσα γίνονταν στην «αυλή» του σχετικά με τις προμήθειες, αλλά και τον βαθμό εμπλοκής του στις συμφωνίες.

Η δικαιοσύνη ήδη τον «ακουμπά» ελέγχοντας το έμβασμα των 845.000 ευρώ, που έστειλε ο αδελφός του Σπύρος το 2010 από τις Μπαχάμες, μέσω Ελλάδας, στη Γερμανία, ενώ η πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα Άννα Ζαΐρη, έδωσε πριν λίγες ημέρες εντολή στις ελληνικές τράπεζες να ανοίξουν τους λογαριασμούς του ιδίου και 7 ακόμη προσώπων. Η παραγγελία φαίνεται να σχετίζεται με δύο συμβάσεις που ερευνά η δικαιοσύνη: Τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού και το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4i.

Ο πρώην πρωθυπουργός πάντως, όσες φορές έχει εμπλακεί το όνομά του σε διερευνώμενες προμήθειες που πήραν το «πράσινο» φως επί δικής του πρωθυπουργικής θητείας, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή με μίζες. Όπως δήλωσε μετά την παραγγελία Ζαΐρη: «Η προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξής μου δεν με αγγίζει. Η Ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ένοικους της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι προφανές, ότι η έρευνα στους λογαριασμούς μου είναι ευπρόσδεκτη. Δεν έχω τίποτα να κρύψω».

Ενδεχομένως, κάποιος να σκεφτεί παρακολουθώντας τις αντιδράσεις του, πως ανάλογα είχαν κινηθεί στο παρελθόν και οι δύο Υπουργοί της Κυβέρνησής του, Άκης Τσοχατζόπουλος και Γιάννος Παπαντωνίου, οι οποίοι κατέληξαν στη φυλακή, κατηγορούμενοι για «δώρα» εκατομμυρίων ευρώ. Και βεβαίως κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει για χρηματισμό τον κ. Σημίτη πριν οι όποιες υποψίες υπάρχουν, γίνουν -αν ποτέ γίνουν- βεβαιότητα. Το ερώτημα όμως που διατυπώνουν πολλοί, είναι, πώς είναι δυνατόν να γίνεται τέτοιο «πάρτι» γύρω του με μίζες και να μην είχε καταλάβει κάτι.

Δύο έγγραφα πάντως που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν πως; μπορεί να μην είχε παντελή άγνοια.

Τα …ακριβά υποβρύχια

Το πρώτο τού εστάλη στις 31-8-1999 από τους επικεφαλής των εταιριών που εκπροσωπούσαν τα γαλλικά υποβρύχια SCORPENE -ανταγωνιστές της γερμανικής HDW. Ως γνωστόν, μέρος της μίζας, που κατά την καταδικαστική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου, έλαβε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, είχε σχέση με την προμήθεια των υποβρυχίων από την γερμανική εταιρεία. Με το εν λόγω έγγραφο οι Γάλλοι διαμαρτύρονταν για τον αποκλεισμό τους από τη διαδικασία, καθώς είχαν υποβάλει χαμηλότερη προσφορά.

«Το ΚΥΣΕΑ, στις 26 Ιουλίου ανέφερε ότι είχε αποφασίσει να συνεχιστούν οι απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις για την προμήθεια από την Γερμανική εταιρία υπό την επωνυμία HDW, τριών υποβρυχίων που θα ναυπηγούντο σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ναυπηγεία στην αναφερόμενη τιμή των 350 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Σαν αποτέλεσμα ενός σχετικού αιτήματος για την παροχή πληροφοριακών στοιχείων εκδοθέν το έτος 1997, το υποβρύχιό μας γενιάς SCORPENE, καταχωρήθηκε σε έναν κατάλογο τελικής επιλογής από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συνοδευτικά με τρεις άλλους ανταγωνιστές, που εκπληρώνουν ή συμμορφώνονται με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Η SCORPENE, παρουσιάζει τα σχετικά πλεονεκτήματα επιπλέον της αποδοτικότητας και λειτουργίας υψηλού επιπέδου, που βρίσκεται ήδη υπό ναυπήγηση, για το Χιλιανό Πολεμικό Ναυτικό.

«Μένουμε έκπληκτοι εκ του γεγονότος ότι δεν προσκληθήκαμε αναφορικά με την υποβολή προσφοράς για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό στα Ελληνικά Ναυπηγεία, με βάση την πρόταση για τα υποβρύχια SCORPENE, στην τιμή ανερχόμενης στο ποσό των 340 δισεκατομμυρίων δραχμών για τέσσερα πλοία αντί για τρία, την οποία (πρόταση) πραγματοποιήσαμε τον Ιούνιο κατόπιν αιτήματος εκ μέρους του Γενικού σας Διευθυντή Εξοπλισμών, κατά τον χρόνο που αυτός συναντήθηκε τον μήνα Μάιο με το Γάλλο ομόλογό του.

Σε περίπτωση κατά την οποία προσκληθούμε για να υποβάλουμε μια αναθεωρημένη πρόταση στα Ελληνικά Ταχυδρομεία αναφορικά με την τοπική κατασκευή-ναυπήγηση των εν προκειμένω πλοίων, είμαστε βέβαιοι ότι θα βρεθούμε σε μια τέτοια θέση που θα μπορέσουμε να προβούμε στην προσφορά μας για μια τιμή όχι μόνο πολύ καλύτερη και συμφέρουσα αλλά επίσης και για ένα ευνοϊκό χρονοδιάγραμμα επωφελούμενοι του προχωρημένου σταδίου ανάπτυξης και αξιοποίησης, και του υποβρυχίου SCORPENE και του ανεξάρτητου συστήματος πρόωσης MESMA».

Το ερώτημα που θέτουν γνώστες της εν λόγω επιστολής, είναι γιατί ο κ. Σημίτης, ως επικεφαλής τότε της Κυβέρνησης και πρόεδρος του ΚΥΣΕΑ, του οργάνου που έχει τον τελευταίο λόγο για τα εξοπλιστικά, δεν έκανε κάτι. Όπως επίσης, και γιατί τα όσα είπαν οι Γάλλοι, ουδέποτε ελέγχθηκαν σε βάθος.

TOR-M1: Τα …συχαρίκια πριν την υπογραφή

Η δεύτερη επιστολή, σχετιζόταν με ένα επίσης «αμαρτωλό» εξοπλιστικό.

Το 1998, ο τότε πρωθυπουργός της Ρωσίας Γεβγένι Πριμακώφ, απευθυνόμενος προς τον Έλληνα ομόλογό του Κώστα Σημίτη, τον ευχαριστεί «για την υψηλή εκτίμηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος TOR-M1». Το αξιοσημείωτο, και αυτό που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, είναι ότι αυτή η επιστολή έχει ημερομηνία αποστολής την 1η Δεκεμβρίου 1998, δυόμιση δηλαδή μήνες πριν την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Όπως αναφέρεται σε αυτή: «Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Τελευταία η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας αποκτά δυναμικό χαρακτήρα. Αυτό αφορά και τις σχέσεις μας στον στρατιωτικό και τεχνολογικό τομέα. Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη για την υψηλή εκτίμηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος TOR-M1, απόφαση για την αγορά του οποίου έχει πάρει η ελληνική πλευρά, σας γνωστοποιώ, ότι η Κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξουσιοδοτεί την εταιρεία «ΑΝΤΕΪ» να υπογράψει συμβόλαιο για την προμήθεια των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων TOR-M1 στην Ελληνική Δημοκρατία. Αυτή η υπογραφή θα γίνει επί παρουσία υψηλού εκπροσώπου της εταιρείας. Εμείς θα κάνουμε όλα τα δυνατά για να εκπληρώσει η Ρωσία τις υποχρεώσεις της εγκαίρως και πλήρως. Ελπίζω πως η αγορά αυτών των αντιαεροπορικών συστημάτων θα συμβάλλει στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ελλάδας. Θέλω να διαβεβαιώσω, ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι αποφασισμένη στο μέλλον να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη των σχέσεων με τον φιλικό ελληνικό λαό σε όλους τους τομείς. Είναι η πορεία αρχής για μας. Δεχθείτε τις διαβεβαιώσεις της εξαιρετικής μου εκτίμησης».

H υπόθεση της προμήθειας των ΤΟR-Μ1 και του μαύρου χρήματος που διακινήθηκε για την υπογραφή της σύμβασης, εκκρεμεί επίσης στα δικαστήρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates