.

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΟΥ ΚΟΥΜΠΑΡΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ !!!

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΝΑ ΑΣΚΗΘΕΙ ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΜΠΛΟΚΑΡΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΟΥ ΚΟΥΜΠΑΡΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ, Γ.ΚΑΝΔΑΛΕΠΑ
Αν γίνει δεκτή η αναίρεση ανατρέπεται ουσιαστικά η νομολογία που ισχύει από το 2014 βάσει εγκυκλίου του Ελβετικού Υπουργείου Δικαιοσύνης προς τις εισαγγελικές αρχές της χώρας στην οποία αναφερόταν σαφώς ότι δεν μπορούν να ικανοποιούνται δικαστικές συνδρομές που βασίζονται σε προϊόντα υποκλοπής(όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση αφού τα στοιχεία προήλθαν από τη λίστα Λαγκάρντ) γιατί έτσι παραβιάζεται η αρχή της καλής πίστης μεταξύ των κρατών.



Ένα δικαστικό θρίλερ, πρωτοφανές για τα δεδομένα της Ελβετίας αλλά και μια παραγγελία του Ελβετικού Υπουργείου Δικαιοσύνης που ανατρέπει τα πάντα γύρω από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, συνθέτουν το σκηνικό γύρω από το αίτημα δικαστικής συνδρομής που έχει υποβάλλει η ελληνική δικαιοσύνη εδώ και 4,5 χρόνια για τον κουμπάρο του Γιάννου Παπαντωνίου.

Η μία ανατροπή μετά την άλλη σημειώνεται εδώ και 4,5 χρόνια στην υπόθεση που αφορά το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών που διατηρεί με τη σύζυγό του στην Ελβετία, ο Γιώργος Κανδαλέπας, κουμπάρος του Γιάννου Παπαντωνίου.

Λίγες ημέρες πριν την απολογία του πρώην υπουργού στους ανακριτές κατά της διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα και Γιώργο Ευαγγέλου για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ποσού περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ που συνδέεται με τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού από την γαλλική Thales, η ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος «φρέναρε» για μία ακόμη φορά.

Σύμφωνα με την Realnews, ενώ η Εισαγγελία της Βέρνης πριν από μερικούς μήνες άναψε το πράσινο φως για να ανοίξουν οι δύο λογαριασμοί του ζεύγους από τους οποίους εμβάστηκε το 2000 ποσό 1.311.000 ευρώ στο λογαριασμό που διατηρούσε η σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου, Σταρούλα Κουράκου στην HSBC Γενεύης, το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο της Ελβετίας όπου προσέφυγε ο Γ. Κανδαλέπας αποφάσισε περί τα τέλη Ιουλίου, διαφορετικά.

Έκρινε ότι δεν μπορούν να δοθούν τα στοιχεία καθώς οι επίμαχοι λογαριασμοί αποκαλύφθηκαν μετά την διαρροή της λίστας Λαγκάρντ, η οποία για τους Ελβετούς αποτελεί προϊόν υποκλοπής. Ωστόσο, σε μία μοναδική για τα δικαστικά χρονικά της Ελβετίας κίνηση, το δικό τους Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε πριν από λίγες ημέρες από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να αναιρέσει την Ομοσπονδιακή απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές στην προσφυγή του φέρεται να υποστήριξε πως στην επίμαχη υπόθεση η υποκλοπή δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο άρνησης ικανοποίησης του αιτήματος.

Απόφαση «σταθμός» για τη λίστα Λαγκάρντ

Το αξιοσημείωτο είναι ότι αν γίνει δεκτή η αναίρεση ανατρέπεται η νομολογία που ισχύει από το 2014 βάσει εγκυκλίου του Ελβετικού Υπουργείου Δικαιοσύνης προς τις εισαγγελικές αρχές της χώρας στην οποία αναφερόταν σαφώς ότι δεν μπορούν να ικανοποιούνται δικαστικές συνδρομές που βασίζονται σε προϊόντα υποκλοπής γιατί έτσι παραβιάζεται η αρχή της καλής πίστης μεταξύ των κρατών.

Εφόσον αναιρεθεί λοιπόν η Ομοσπονδιακή απόφαση ακυρώνεται de facto η εγκύκλιος του 2014 κι αυτό θα αποτελέσει, όπως εκτιμούν δικαστικές πηγές, σημαντική εξέλιξη όσον αφορά στην αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών αιτημάτων που θα έχουν ως «πάτημα» τη λίστα Λαγκάρντ.

Κατά τον συνήγορο του Γ.Κανδαλέπα μάλιστα, κ. Ηλία Μπίσια, ο οποίος τον εκπροσωπεί στην συγκεκριμένη υπόθεση ενώπιον των ελβετικών δικαστηρίων, όταν βγει αυτή η απόφαση θα αποτελέσει, όπως δήλωσε στην εφημερίδα, «σταθμό» λόγω της ιδιαιτερότητάς της.

«Το ζήτημα παροχής δικαστικής συνδρομής από την Ελβετία σε κράτη που έχουν υποβάλει αιτήματα βασιζόμενα κατά κύριο λόγο σε αποδεικτικό υλικό προερχόμενο από υποκλοπή τραπεζικών δεδομένων – όπως στην συγκεκριμένη υπόθεση – δεν έχει κριθεί ακόμα με σαφήνεια από τη νομολογία του Ανωτάτου Ελβετικού Δικαστηρίου. Ως εκ τούτου, η επικείμενη απόφαση θα αποτελέσει λόγω της ιδιαιτερότητάς της σταθμό για την μελλοντική αντιμετώπιση συναφών αιτημάτων, σχετιζομένων με προσωπικά δεδομένα που έχουν υποκλαπεί από ελβετικές Τράπεζες».

Με όλες αυτές τις ανατροπές πάντως , η «τύχη» της επίμαχης δικαστικής συνδρομής εξελίσσεται σε θρίλερ καθώς αποτελεί τη μοναδική εξ αυτών που έχει αιτηθεί η Ελλάδα η οποία «σέρνεται» για πάνω από 4 χρόνια. Κι όταν μάλιστα, σύμφωνα με τις ελληνικές δικαστικές αρχές αλλά και την Εισαγγελέα της Βέρνης που φαίνεται να υιοθέτησε το σκεπτικό τους ,τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις έρευνες γύρω από εξοπλιστικά προγράμματα που προμηθεύτηκε η χώρα μας επί θητείας Γιάννου Παπαντωνίου στο Υπουργείο Άμυνας.


πηγη: dikastiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates