.

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

ΤΕΣΣΕΡΑ FUNDS ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ THN ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ EUROBANK !!!

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΧΟΝΤΡΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΗΔΗ ΚΑΤΑΣΧΕΜΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΟΣΑ ΘΑ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ...
Την ίδια ώρα η Eurobank πακετάρει προς πώληση και μαζικά χαρτοφυλάκια ακινήτων με τις ονομασίες Pixel I & Pixel II.



Πολύφερνη νύφη αποδεικνύεται η Εurobank Property Services (EPS), η οποία έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τεσσάρων διεθνών ομίλων και αναμένεται να «αλλάξει χέρια» έως τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του insider.gr, για την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων έχουν κατατεθεί τρεις «εκπληκτικά καλές» προσφορές και μία «καλή» προσφορά, όλες από καταξιωμένα διεθνή σχήματα. Η μία προσφορά, μάλιστα, ξεπέρασε τις προσδοκίες της τράπεζας, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πιθανό να διεξαχθεί νέος γύρος βελτιωμένων προσφορών.

Η πώληση της EPS είναι στρατηγικής σημασίας για τη Eurobank και η επιλογή του αγοραστή δεν βασίζεται μόνο σε ποσοτικά, αλλά και σε ποιοτικά κριτήρια, καθώς αναζητά έναν φερέγγυο πλειοδότη. Ο λόγος είναι ότι η τράπεζα προχωρά δυναμικά στην πώληση των ακινήτων που έχει συσσωρεύσει στον ισολογισμό της μέσω των πλειστηριασμών και χρειάζεται έναν αξιόπιστο και αποτελεσματικό εταίρο σε αυτή τη διαδικασία.

Μέχρι στιγμής, η ίδια η τράπεζα προετοιμάζει τα ακίνητα προκειμένου να είναι κατάλληλα προς πώληση (νομιμοποιήσεις, γραφειοκρατία, έγγραφα μεταβίβασης) σε συνεργασία με την PWC. Πηγές με γνώση των διαδικασιών, όμως, αναφέρουν ότι στόχος της είναι να αναθέτει πλήρως τις πωλήσεις των ακινήτων της στην EPS και για αυτό το λόγο αναζητά αγοραστή που θα έχει ως βασική δραστηριότητα (core business) τα ακίνητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του insider.gr, ήδη έχει δρομολογηθεί η πώληση του πρώτου πακέτου κόκκινων δανείων από την τράπεζα (Pixel Ι) ύψους 23 εκατ. ευρώ, ενώ προετοιμάζει ήδη τη δεύτερη αντίστοιχη συναλλαγή (Pixel II) ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα διατηρεί σύμφωνο συνεργασίας με την EPS για πέντε ακόμη χρόνια και φαίνεται διατεθειμένη να αναθέσει πλήρως τη διαδικασία «πακεταρίσματος» και πώλησης των ακινήτων της, εφόσον η EPS αναδιαρθρωθεί επαρκώς ώστε να αναλάβει ένα τέτοιο τιτάνιο έργο.

Δεν είναι μυστικό ότι η μεταβίβαση ακινήτων είναι «Γολγοθάς» στη χώρα μας, καθώς περιλαμβάνει πολύ μεγάλο όγκο γραφειοκρατικών εργασιών, γεγονός που ανεβάζει το κόστος αλλά και τον χρόνο υλοποίησης ανάλογων project. Όπως έχει αναφέρει το insider.gr «πονοκέφαλο» αποτελούν για τις τράπεζες κυρίως οι διαδικασίες νομιμοποίησης των ακινήτων, οι οποίες αποτελούν σημαντική τροχοπέδη στη ρευστοποίηση των ακινήτων που μοιραία συσσωρεύουν στο ενεργητικό τους.



Κόκκινα ακίνητα 70 εκατ. ευρώ «πακετάρει» η Eurobank

Ηγετικό ρόλο στην πώληση ακινήτων από πλειστηριασμούς αναλαμβάνει η Eurobank, η οποία ετοιμάζει ήδη το δεύτερο πακέτο κόκκινων δανείων με την ονομασία «Pixel II», ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η πώληση του πρώτου πακέτου (Pixel Ι).

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του insider.gr, το νέο χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει λιγότερα αλλά υψηλότερης εμπορικής αξίας ακίνητα –όπως τουριστικά– τα οποία παρουσιάζουν μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον. Η διαδικασία «πακεταρίσματος» έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και περιλαμβάνει 250-300 ακίνητα με συνολική αξία που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για πακέτο «μαμούθ» για την ελληνική αγορά, την ώρα που οι υπόλοιπες τράπεζες εμφανίζονται διστακτικές στη μαζική πώληση ακινήτων καθώς αναμένουν τη σταθεροποίηση της αγοράς real estate. Οι ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι ενθαρρυντική, όπως προκύπτει από τη διαδικασία πώλησης του Pixel Ι για την οποία είχαν κατατεθεί 11 προσφορές στον πρώτο γύρο, και αυτός είναι ο λόγος που η Eurobank αποφασίζει να κινηθεί δυναμικά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ένας ακόμη λόγος είναι οι εντεινόμενες πιέσεις που ασκούν οι εποπτικές αρχές στις ελληνικές τράπεζες για «σχέδιο δράσης» στην πώληση των ακινήτων τα οποία έχουν συσσωρεύσει στο ενεργητικό τους. Σημειώνεται ότι στους πέντε μήνες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών, το 85% των ακινήτων που «αλλάζουν χέρια» καταλήγουν στις ίδιες τις τράπεζες που τα επισπεύδουν, τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 25.000 έως το τέλος του 2018.


Στις 31 Αυγούστου οι δεσμευτικές προσφορές για το Pixel I

Όπως αναφέρει προηγούμενο δημοσίεμα του insider.gr, την Παρασκευή 31 Αυγούστου ολοκληρώνεται η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για το Pixel I, το πρώτο πακέτο κόκκινων ακινήτων που βγαίνει στην ελληνική αγορά. Στον πρώτο γύρο, κατέθεσαν προσφορές 11 funds, γεγονός που υποδηλώνει ισχυρό ενδιαφέρον των διεθνών παικτών για την ελληνική αγορά NPLs.

Το πρώτο χαρτοφυλάκιο της Eurobank περιλαμβάνει 639 ακίνητα αξίας συνολικής αξίας 23 εκατ. ευρώ και αποτελεί ένα μείγμα «καλών» και «αδιάφορων» ακινήτων, καθώς αρκετά από αυτά δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον αλλά πάνε «πακέτο» με τα υψηλής αξίας ακίνητα. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού ακινήτων, η διαδικασία μεταβίβασης θα υλοποιηθεί σταδιακά με ημερομηνία ολοκλήρωσης εντός του 2019.

Η πώληση θεωρείται μείζονος σημασίας για την τραπεζική αγορά, η οποία την αναμένει με έντονο ενδιαφέρον το τίμημα που θα επιτύχει η Eurobank, καθώς θα θέσει τον πήχη και για τις αντίστοιχες πωλήσεις που θα ακολουθήσουν από τις υπόλοιπες τράπεζες. Στο πλαίσιο της βελτίωσης της κερδοφορίας τους, αυτό είναι επιβεβλημένο, καθώς η διακράτηση και διαχείριση των ακινήτων είναι εξαιρετικά δαπανηρή και ασύμφορη, αφού οι τράπεζες δεν είναι –και ούτε θέλουν να γίνουν– εταιρείες real estate.


ΠΗΓΗ: insider.gr (1) , (2

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates