.

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

ΑΠΕΤΡΑΠΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΟ-ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ !!!



Τι γράφει η fmvoice.gr :

Αποτρέπεται, προς το παρόν τουλάχιστον, ο κίνδυνος να παραγραφούν χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος των χρήσεων 2012 και 2013 που αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις, για τις οποίες έχουν εκδοθεί φορολογικά πιστοποιητικά χωρίς επισημάνσεις για φορολογικές παραβάσεις.

Αποτρέπεται επίσης, προσωρινά, και ο κίνδυνος να ακυρωθούν αποφάσεις επιβολής φόρων και προστίμων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ που εκδόθηκαν σε βάρος χιλιάδων άλλων μεγάλων επιχειρήσεων με «λευκά» φορολογικά πιστοποιητικά για τη χρήση του 2011.

Οι κίνδυνοι αυτοί είχαν προκύψει εξαιτίας μιας απόφασης που εξέδωσε στις 8 Φεβρουαρίου η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Με την απόφαση αυτή έγινε δεκτό ότι από τη στιγμή που ο φορολογικός έλεγχος του Δημοσίου στη χρήση του 2011 μιας εταιρίας δεν διενεργήθηκε και δεν ολοκληρώθηκε εντός 18μήνου από την υποβολή του «λευκού» φορολογικού πιστοποιητικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως προέβλεπε σχετική υπουργική απόφαση του έτους 2011, η υπόθεση θεωρείται παραγεγραμμένη ήδη από τις 30-4-2014, οπότε ο φορολογικός έλεγχος που ολοκληρώθηκε μετά την ημερομηνία αυτή θεωρείται μη νόμιμος και τα ποσά του φόρου και του προστίμου που επιβλήθηκαν λόγω εντοπισμού «λογιστικών διαφορών» ακυρώνονται.

Μετά το σάλο που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα της «F & M Voice» και του fmvoice.gr για τον κίνδυνο παραγραφής υποθέσεων και ακύρωσης ελέγχων των χρήσεων 2011-2013 σε περιπτώσεις ανωνύμων εταιριών που είχαν λάβει φορολογικά πιστοποιητικά χωρίς επισημάνσεις για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, η Α.Α.Δ.Ε. απέφυγε να εκδώσει οδηγίες σύμφωνες με το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης της Δ.Ε.Δ. Δηλαδή απέφυγε να κάνει δεκτή τη λογική της απόφασης της Δ.Ε.Δ. και να την επεκτείνει και σε άλλες χιλιάδες παρόμοιες υποθέσεις. Αντιθέτως, έστειλε οδηγίες προς τις αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες να αντιμετωπίζουν όλες τις παρόμοιες εκκρεμείς υποθέσεις των χρήσεων 2012 και 2013 ως μη παραγεγραμμένες λόγω παρόδου της 18ετίας, αλλά ως υποκείμενες στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ν. 4174/2013), σύμφωνα με τις οποίες η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για διενέργεια και ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου είναι 5ετής. Βάσει δε των οδηγιών αυτών όσοι έλεγχοι στη χρήση του 2011 ολοκληρώθηκαν μετά τις 30-4-2014 είναι έγκυροι και οι αποφάσεις επιβολής φόρων και προστίμων ισχύουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το λογιστικό site taxheaven.gr, η Διοίκηση της Α.Α.Δ.Ε. έστειλε προς όλες τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες, αλλά και προς τη Δ.Ε.Δ., αντίγραφο ενός πρακτικού του Β' Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στο οποίο αναφέρεται ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστούν οι υποθέσεις που αφορούν στον έλεγχο των επιχειρήσεων με φορολογικό πιστοποιητικό χωρίς επιφύλαξη για χρήσεις πριν από την 1.1.2014. Στο πρακτικό αυτό, το Ν.Σ.Κ. προτείνει προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες να εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν τις υποθέσεις των εταιριών οι οποίες έχουν λάβει «λευκό» φορολογικό πιστοποιητικό, χωρίς τον χρονικό περιορισμό του 18μήνου (μετά την υποβολή του φορολογικού πιστοποιητικού στη ΓΓΠΣ), ο οποίος τίθεται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 5 της υπουργικής απόφασης ΠΟΛ.1159/22.7.2011, μέχρι να λυθεί το θέμα οριστικά από το Σ.τ.Ε. Προτείνει επίσης και προς την Δ.Ε.Δ. να λαμβάνει ανάλογη θέση κατά την έκδοση των αποφάσεών της.

Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι από δω και στο εξής η Δ.Ε.Δ. θα πρέπει να απορρίπτει προσφυγές άλλων εταιριών και ότι η αντιμετώπιση αυτή από την Φορολογική Διοίκηση στο σύνολό της θα εξακολουθήσει μέχρι να αποφανθεί οριστικά το Σ.τ.Ε., όταν θα φθάσουν κάποια στιγμή ενώπιόν του παρόμοιες υποθέσεις άλλων εταιριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates