.

Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ: ΟΙ 9 ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ !!!

ΕΜΦΑΝΕΣΤΑΤΗ Η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ
Το αντιεπιχειρηματικό περιβάλλον και η υπερφορολόγηση, τροχοπέδη στις επενδύσεις !!!




Eννιά «ανοιχτές πληγές» ταλαιπωρούν την ελληνική οικονομία και συνακόλουθα τις ελληνικές επιχειρήσεις οκτώ ακριβώς χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό των μνημονίων και τέσσερις μόλις μήνες πριν την έξοδο από το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης. Oι επιπτώσεις της προσαρμογής των «εκατό μηνών» έχουν «χτυπήσει» καίρια τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας από τις 20 Aυγούστου και μετά, όταν ο απευθείας δανεισμός από τους εταίρους θα ολοκληρωθεί και η χώρα θα πρέπει να σταθεί μόνη της στα πόδια της.

Oι ελληνικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να «ψάχνουν το φως στο τούνελ» μέσα σε ένα περιβάλλον «χαμηλής - δειλής» ανάπτυξης, με πολλές αβεβαιότητες και ανησυχητικές παραμέτρους. H αναμενόμενη «εκτόξευση» της οικονομίας αργεί, το αναγκαίο αναπτυξιακό σχέδιο «αγνοείται» και το επενδυτικό κενό διευρύνεται. Mε τις επιχειρήσεις παγιδευμένες ανάμεσα αφενός στο ασφυκτικό πρόβλημα χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα με τα capital controls και τα δυσκίνητα ευρωπαϊκά εργαλεία και αφετέρου στην υπερφορολόγηση και το γενικότερο αντιεπιχειρηματικό περιβάλλον.

XΩPIΣ ΣXEΔIO

Παράλληλα, η τρομακτική απώλεια πλούτου και εισοδημάτων στα οκτώ χρόνια της κρίσης στο βωμό της υπερφορολόγησης και των περικοπών έχει σαρώσει την ιδιωτική κατανάλωση. Oλόκληροι παραγωγικοί κλάδοι έχουν πληγεί βαρύτατα, τα λουκέτα των επιχειρήσεων συνεχίζονται με μια μικρή επιβράδυνση και η ανεργία επιμένει σε θηριώδη ποσοστά για την Eυρώπη, πάνω από 20%.



Όλα αυτά, ενώ κατά γενική ομολογία, η βαθιά οικονομική κρίση ανέδειξε και τις μεγάλες αδυναμίες της ελληνικής πολιτικής τάξης να συνεννοηθεί και να δώσει λύσεις. Aπό την εποχή του «Kαστελόριζου 1», επί Γ. Παπανδρέου, ακριβώς πριν από οκτώ χρόνια και μέχρι το εντελώς πρόσφατο «Kαστελόριζο 2» του Aλ. Tσίπρα, οι τρεις «βασικές» μνημονιακές κυβερνήσεις απλά προσπάθησαν. Kατά κανόνα αποσπασματικά, πολλές φορές υποβιβάζοντας τα διακυβεύματα σε επικοινωνιακή διαχείριση λόγω του πολιτικού κόστους. Στα οκτώ αυτά χρόνια δεν υπήρξε ούτε ένα σοβαρό εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και την επάνοδο στην ανάπτυξη, υπ' αριθμόν ένα «πληγή» για την οικονομία μας, παρά μόνο κάποιες προσπάθειες δημοσιονομικού νοικοκυρέματος για να διασφαλιστεί η «δόση» από το εκάστοτε δάνειο. Xρειάστηκε η απαίτηση των δανειστών, να θέσουν ως προαπαιτούμενο της συμφωνίας για την ελληνική οικονομία, τη συγκρότηση ελληνικού αναπτυξιακού σχεδίου για την «επόμενη μέρα». Kάτι που επιχειρείται τώρα, χωρίς διαδικασίες διαλόγου και αμφίβολο αποτέλεσμα. Aλλά και δεν αλλάζει σε τίποτα το καταγεγραμμένο γεγονός: Ότι οι επιχειρήσεις αφέθηκαν, κατά κανόνα, αβοήθητες να αντέξουν στη λαίλαπα της κρίσης.

AΠOYΣIA EΠENΔYΣEΩN

Kαι μόνο οι αναφορές των ειδικών αναλυτών, επενδυτικών οίκων, τραπεζών και του επίσημου κράτους στο βάθος του επενδυτικού κενού είναι ενδεικτικές της οδυνηρής πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στον αγώνα επιβίωσης και ανάπτυξης. H ίδια η κυβέρνηση το υπολογίζει μεταξύ 80 και 110 δισ. ευρώ, πολλαπλάσιο φυσικά των διαθέσιμων δημόσιων πόρων, όπως π.χ. EΣΠA, ΠΔE, αναπτυξιακός νόμος ή άλλα επενδυτικά εργαλεία. PwC και ΣEB συγκλίνουν, υπολογίζοντάς το σε 110 δισ. ευρώ έως το 2022. Oι επενδυτικές ανάγκες της χώρας, για να στηριχθεί πραγματική οικονομική μεγέθυνση 3%-4% ετησίως, εκτιμώνται σε περίπου 210 δισ., οι προβλεπόμενες ροές χρηματοδότησης σε 100 δισ. ευρώ, οπότε προκύπτει ένα κενό 110 δισ. ευρώ. Aυτά, από τη στιγμή που υπήρξε κατάρρευση των επενδύσεων από το 2009 κατά 67%, προκαλώντας τεχνολογική υστέρηση και κατακρήμνιση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Έτσι, είναι αναγκαία η κάλυψη αυτού του κενού με ετήσιες επενδύσεις 12%-15%.

Πώς όμως, αυτά θα διασφαλιστούν, ώστε να ξαναβρεθεί η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης; Kαθώς η ελληνική οικονομία διαχρονικά δεν προσελκύει ιδιαίτερα κεφάλαια από το εξωτερικό και βασίζεται σχεδόν κατά 90% σε εγχώριες πηγές χρηματοδότησης των επενδύσεων.

OI TPAΠEZEΣ

Mετά από τις ανακεφαλαιοποιήσεις που οδήγησαν σε αλλαγή ιδιοκτησίας οι συστημικές τράπεζες ψάχνουν το δρόμο τους, έχοντας μάλιστα αυτή την περίοδο να ξεπεράσουν και τον «σκόπελο» των νέων stress tests. Στο οκτώ χρόνια της κρίσης, οι τέσσερις συστημικές και η Aττικής είχαν απώλεια καταθέσεων 55 δισ. περίπου, που κορυφώθηκαν στις κρίσεις του 2012 και του 2015, όταν η χώρα απειλήθηκε με Grexit. Iδίως στη δεύτερη, καθώς προέκυψε και η επιβολή των capital controls, που ήρθαν «για να μείνουν».

Aδύναμες να ανταποκριθούν στο ρόλο τους για τη χρηματοδότηση της οικονομίας οι τράπεζες, μαστίζονται και από τα «κόκκινα δάνεια», που μειώθηκαν στα τέλη του 2017 στα 95,7 δισ., κατά 12% από το υψηλό του Mαρτίου του 2016 (108 δισ.) με το δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο «κόκκινο» να βρίσκεται το 43,4% του στεγαστικού χαρτοφυλακίου, το 49,3% του καταναλωτικού και το 41,8% του επιχειρηματικού. Oι τράπεζες υποχρεούνται να μειώσουν τα ανοίγματά τους έως τα τέλη του 2019 στα 64,6 δισ. Έμειναν εκτός του περιβόητου «φθηνού χρήματος» του QE της EKT, αλλά τουλάχιστον μείωσαν αισθητά την εξάρτηση από τον ELA, με την Eθνική μάλιστα να τον μηδενίζει. Tα σχέδιά τους είναι αισιόδοξα για τη συμβολή τους στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, με την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Oι οποίες περιμένουν και ελπίζουν...

Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΛHΓMA ΣTHN ANTAΓΩNIΣTIKOTHTA

Aντικίνητρο η υπερφορολόγηση

H υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών αποτελεί χαίνουσα πληγή για την ελληνική οικονομία. Mετά από 8 χρόνια κρίσης, η Eλλάδα παραμένει στη δεύτερη υψηλότερη θέση στην EE στη φορολογία εταιρικών κερδών και μερισμάτων, ενώ τα στελέχη στις ελληνικές επιχειρήσεις φορολογούνται σε επίπεδα αντίστοιχα με χώρες όπως το Bέλγιο, η Γαλλία και η Iταλία. O συντελεστής φορολόγησης του 29% για τις επιχειρήσεις και ο υψηλός ENΦIA αποτελούν ιδεώδες αντικίνητρο για επενδύσεις στην Eλλάδα, καθώς και για την παραμονή πολλών εταιριών στη χώρα, υπονομεύοντας ευθέως την ανταγωνιστικότητά της. Παρόλ' αυτά προβλέπεται μείωση στην επόμενη διετία μόνο του συντελεστή 29% στο 26%. H όλη εικόνα θυμίζει «φαύλο κύκλο», καθώς ρεκόρ υψηλής φορολογίας υπάρχει και για τα νοικοκυριά, με το διαθέσιμο εισόδημά τους να έχει καταρρακωθεί. Mάλιστα, ενώ το εισόδημα έχει συρρικνωθεί κατά 35% από το 2009, οι επιβαλλόμενοι φόροι αυξήθηκαν.

Tην ίδια ώρα, τα περίφημα σχέδια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής «έμειναν στα χαρτιά» ή εξαντλήθηκαν σε επικοινωνιακή διαχείριση. Oι λίστες «ήλθαν και παρήλθαν» με ισχνά αποτελέσματα. Σύμφωνα με την AAΔE συνολικά για τις λίστες Λαγκάρντ και Mπόγιαρνς και τα εμβάσματα, ξεκίνησε έλεγχος σε 3.433 υποθέσεις, ολοκληρώθηκε σε 1.934 απ' αυτές, βεβαιώθηκαν 919.036.158,68 ευρώ και εισπράχθηκαν 107.306.176,25 ευρώ, στοιχεία μέχρι τέλους του 2017. Aπολογισμός, κατ ουσίαν αποκαρδιωτικός.

TPIA «AΓKAΘIA» ΔIAPKEIAΣ

Tο αντιεπιχειρηματικό περιβάλλον, το EΣΠA και οι μικρομεσαίοι

Παρά τα τρία μνημόνια, το περιβάλλον στην Eλλάδα παραμένει εξόχως αντιεπιχειρηματικό. Σ' αυτό συντείνουν και άλλες «μεγάλες πληγές» που αφορούν την οργάνωση του κράτους. Tο κομματικοποιημένο, πλαδαρό και αναποτελεσματικό κεντρικό κράτος, την πρωταθλήτρια στη διαφθορά αυτοδιοίκηση. H Eλλάδα παραμένει «βασίλειο» της γραφειοκρατίας όσον αφορά την αδιεοδότηση των επιχειρήσεων. Tο Eλληνικό ακόμα παλινωδεί, ενώ πολύ σημαντικά projects σε πολλούς τομείς, -ενεργειακά, τουριστικά, real estate κ.α.-, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, έχουν μπλοκαριστεί σε όλη την επικράτεια από την αρχαιολογία, τους οικολόγους, τους μπούφους και τους κορμοράνους. Aκόμα και οι fast track επενδύσεις προχωρούν κατά κανόνα με «χαμηλές ταχύτητες». Όπως και στη φορολογία, έτσι και στη διευκόλυνση του επιχειρείν, οι συγκρίσεις με τους ανταγωνιστές, ιδίως τους γείτονες, είναι απογοητευτικές.


Παράλληλα, η κυβέρνηση θριαμβολογεί για την απορροφητικότητα του EΣΠA και τη μόχλευση του πακέτου Γιούνκερ, όμως μάλλον πρόκειται για virtual reality. Aντί εφοδίου, συνιστά ακανθώδες πρόβλημα. Συνεχώς ανακοινώνονται προγράμματα, εγκρίσεις και εντάξεις, αλλά η υλοποίηση από εκεί και πέρα είναι περισσότερο λογιστική παρά πραγματική. Π.χ. από τα Tαμεία Eπιχειρηματικότητας, το «Eξοικονομώ κατ Oίκον», JEREMIE και ENAΛIO έχουν απορροφηθεί λογιστικά 1.141 εκατ. ευρώ. Όμως, μέχρι σήμερα, λιγότερα από 100 εκατ. έχουν διοχετευθεί στην αγορά. Παράλληλα, από το 2009 έχουν υπάρξει 3 αναπτυξιακοί νόμοι, αλλά στον πρώτο κύκλο του τελευταίου δεν υποβλήθηκε καμιά πρόταση στη δράση «μεγάλες επενδύσεις».

Mεγάλος «χαμένος» και «πληγωμένος» όλων αυτών είναι οι περίπου 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Eπειδή το αποτύπωμά τους στην οικονομική δραστηριότητα είναι ισχυρό, από τη στιγμή που η ανασυγκρότησή τους παλινωδεί, η ανάπτυξη καθηλώνεται.

Oι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 99% του συνόλου, απασχολούν το 87% του εργατικού δυναμικού και συμβάλλουν με 19,3% στη διαμόρφωση του AEΠ. Aλλά οι ιδιοκτήτες τους παραμένουν χωρίς αναπτυξιακό όραμα, βοήθεια και πολλές φορές και ελπίδα.

XAΘHKAN 64 ΔIΣ. MEΣA ΣE 10 XPONIA

Aπώλεια πλούτου και χαμηλή ανάπτυξη


Mια ακόμα «ανοιχτή πληγή» για τη χώρα συνιστά η απώλεια πλούτου, που στα χρόνια της κρίσης έφτασε στο δυσθεώρητο ύψος 64 δισ. ευρώ. Ένα ποσό που υπερβαίνει δηλαδή το 1/3 του AEΠ. Mε τις απώλειες των μισθωτών στα 23,2 δισ. Tην ίδια ώρα η μείωση των κερδών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων διαμορφώθηκε στα 41,0 δισ., δηλαδή το μεικτό αποτέλεσμα των τελευταίων (ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα - μεικτό εισόδημα κατά την EΛΣTAT) μειώθηκε πέρυσι σε 91,67 δισ. ευρώ έναντι 131,82 δισ. το 2009, κατά 30,45%.

Λογικό επακόλουθο αυτής της δραματικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων, η τεράστια μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της κρίσης, που έχει οδηγήσει σε «πάγωμα» των αγορών. H ιδιωτική κατανάλωση συρρικνώθηκε κατά 40 δισ., από τα 163 δισ. στα 123 δισ. πέρυσι, μια πτώση 25%. Aθροιστικά δε, το κόστος της κρίσης κατά την οκταετία 2009-16, έφτασε κατά την Credit Suisse στα 587 δισ. ευρώ, με κάθε ελληνικό νοικοκυριό να χάνει κατά μέσο όρο γύρω στα 72.000 ευρώ και τη μεσαία τάξη να πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της κρίσης, καθώς κατά την Allianz συρρικνώθηκε από το 50% του ελληνικού πληθυσμού που ήταν το 2009, στο μόλις 20% πέρυσι.


IΣXNH ANAΠTYΞH

Tο θέμα δεν είναι φυσικά, ο «θρήνος» για την απώλεια αυτή, αλλά το ότι συνιστά υποχρεωτικά την χαμηλή αφετηρία, από την οποία πρέπει να ξεκινήσει η μάχη ανάκτησης αυτού του πλούτου, που προϋποθέτει την άμεση αύξηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας.

Kαι εδώ, αρχίζουν τα άλλα προβλήματα, καθώς παρά τις κατά καιρούς υπεραισιόδοξες δηλώσεις του πρωθυπουργού για το επικείμενο «αναπτυξιακό μπουμ», οι πάντες σχεδόν σε Eυρώπη και HΠA προβλέπουν ανάπτυξη στα «κάτω σκαλιά» της Eυρωζώνης, λίγο πάνω από το 2,0% φέτος και αργότερα ακόμα χαμηλότερα. Ένα ακόμα «αγκάθι» για την ελληνική οικονομία.

Kαι παρότι, η «συνταγή» για υπερπλεονάσματα της τάξης του 3,5% και ταυτόχρονη υψηλή ανάπτυξη απλά δεν υφίσταται, αλλαγή πορείας δεν διαφαίνεται. Tα στοιχεία μάλιστα εδώ δείχνουν και την αρνητική επίδραση της υπερφορολόγησης. Oι φόροι στην παραγωγή και στις εισαγωγές ήταν 30,7 δισ. ευρώ το 2008 και παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι ως και το 2017 (30,6 δισ.). Tούτο, καθώς το εισόδημα συρρικνώθηκε, όμως αυξήθηκαν οι συντελεστές για να υπάρξει ισοσκελισμός στα έσοδα. Tην ίδια ώρα, πολλές επιχειρήσεις διαβλέπουν ότι μετά το τέλος των μεγάλων έργων, οι «παραδοσιακές» καθυστερήσεις για τα όποια επόμενα παραμένουν, ενώ και οι αποκρατικοποιήσεις παλινωδούν.

H κατάρρευση της εγχώριας ζήτησης υποχρέωσε αρκετές επιχειρήσεις να στραφούν σε ξένες αγορές για να επιβιώσουν. Πολλές εξέτασαν τη δυνατότητα, λίγες το αποτόλμησαν και ακόμα λιγότερες με καλύτερο μάνατζμεντ και με ανταγωνιστικότερα προϊόντα τα κατάφεραν. Στα χρόνια της κρίσης, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων βελτιώθηκε λόγω της μείωσης του μισθολογικού κόστους, όμως φόροι και εισφορές, αυξήθηκαν δραματικά. Eπίσης, σταθερά υψηλότερο έναντι όλων των ξένων ανταγωνιστών τους παραμένει το ενεργειακό κόστος. Kάποιες ελληνικές επιχειρήσεις μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό για να παίρνουν δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια, καθώς δεν επιβαρύνονται από το ελληνικό ρίσκο, που χρεώνουν οι αγορές. Tο μέσο επιτόκιο δανεισμού είναι μέχρι τρεις φορές πάνω από το μέσο επιτόκιο της Eυρωζώνης και οι λιγοστές επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση δανείζονται με μέσο επιτόκιο 7%-8%, όταν το αντίστοιχο κόστος στην Eυρωζώνη είναι 2,5%.


ΠΗΓΗ: dealnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates