.

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΤΡΕΧΟΥΝ ΑΜΕΣΕΣ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html




Σχέδιο "επιθετικής" μείωσης του ELA θα ενεργοποιήσουν οι τράπεζες, προχωρώντας άμεσα σε τιτλοποιήσεις δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι τράπεζες σχεδιάζουν δύο "κύματα" τιτλοποιήσεων, συνολικού ύψους που μπορεί να ξεπεράσει τα 5-6 δισ. ευρώ. Το πρώτο "κύμα" αναμένεται μέσα στο Μάιο και τον Ιούνιο και το δεύτερο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Οι τιτλοποιήσεις θα αφορούν σε δάνεια καταναλωτικά, ναυτιλιακά και επιχειρηματικά και ο στόχος τους θα είναι αφενός η ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, αφετέρου η ενίσχυση των κεφαλαίων της κατηγορίας Tier II, δηλαδή κεφαλαίων συμπληρωματικών στα κύρια βασικά εποπτικά κεφάλαια, τα οποία προσμετρώνται στη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. 

Στο σκέλος της ενίσχυσης της ρευστότητας, οι επικείμενες τιτλοποιήσεις δανείων από τις τράπεζες, καθώς θα πρόκειται για τίτλους επιλέξιμους ως ενέχυρα από την ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας, αποβλέπουν στην ταχεία απεξάρτηση των τραπεζών από τον δανεισμό του ELA.

Στις 11 Απριλίου 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ενέκρινε το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 14,7 δισ. ευρώ, με το όριο να ισχύει μέχρι σήμερα, Τετάρτη 16 Μαΐου. Σημειώνεται ότι το όριο αυτό ήταν μειωμένο κατά 1,9 δισ. ευρώ από την προηγούμενη έγκριση της ΕΚΤ, αντανακλώντας τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, κυρίως από τη μεγαλύτερη πρόσβασή τους στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Εθνική Τράπεζα έχει μηδενίσει τον δανεισμό της από τον ELA στα τέλη του περασμένου έτους, ενώ στις 10 Μαΐου, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2018 στους αναλυτές, η Τράπεζα Πειραιώς αποκάλυψε ότι η έκθεσή της στον ELA κινείται τώρα στο 1 δισ. ευρώ, με προοπτική μηδενισμού μέσα στο γ΄ τρίμηνο του έτους.

Η σπουδή των τραπεζών να προχωρήσουν σε τιτλοποιήσεις δανείων είναι απόρροια του θετικού κλίματος που διαμόρφωσε για τις ελληνικές τράπεζες το αποτέλεσμα του stress test της ΕΚΤ. Το γεγονός ότι για καμία τράπεζα δεν προέκυψε κεφαλαιακό έλλειμμα από μία διαδικασία που ήταν εξαιρετικά δύσκολη τόσο από πλευράς παραδοχών και νέων δεδομένων, όσο και από πλευράς σύντομου χρόνου διεξαγωγής, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς στο τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη αυτή θα πρέπει να έχει αντίκρισμα και σε επιστροφή καταθέσεων, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη, αφού συνεχίζουν να λείπουν από το τραπεζικό σύστημα καταθέσεις 30 δισ. ευρώ. Καθώς η απουσία επιστροφής καταθέσεων στις τράπεζες δεν μπορεί, ως η βασικότερη πηγή ρευστότητας, να οδηγήσει σε μηδενισμό του ELA, τον ρόλο αυτό θα αναλάβουν οι τιτλοποιήσεις δανείων που ετοιμάζουν οι τράπεζες.



ΠΗΓΗ: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

SSL Certificates